Ανοιχτή συνάντηση για τα προβλήματα των πυρόπληκτων οικισμών μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

11 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, πολλά προβλήματα εξακολουθούν να απασχολούν τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών της Ανατολικής Αττικής. Τα πιο επείγοντα και πιεστικά από αυτά τα ζητήματα ήταν το θέμα της ανοιχτή συνάντηση που διοργάνωσε το “Παρατηρητήριο για το Μάτι” με την στήριξη της “Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία” η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019.

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν μέσα στο έτος, και σε αυτήν συμμετείχαν τόσο πολίτες όσο και δημοτικές αρχές.

Οι ομιλητές συμπέραναν από κοινού ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν τα βουνά από κλαδιά και ξερά χόρτα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, όπως και να καθαριστεί το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των καμένων δέντρων, καθώς αποτελούν μια “βραδυφλεγή βόμβα” για την περιοχή.

Το δεύτερο επιτακτικό ζήτημα είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων αμιάντου, ένα έργο το οποίο έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τέλος, οι ομιλητές συμφώνησα ότι πρέπει να επισπευστεί η έκδοση αδειών προκειμένου να επισκευαστούν και να ανακατασκευαστούν τα περίπου 3.000 σπίτα που υπέστησαν ζημιές, όπως και το να προχωρήσουν και οι κατεδαφίσεις και οι ανεγέρσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Αυτή η καταστροφή συγκεντρώνει όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Αυτό που αντιμετωπίσαμε εδώ τώρα δεν το έχουμε ξανα-αντιμετωπίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Κλεάνθη, Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών.

«Είναι ασύλληπτα τα προβλήματα, του καθενός το πρόβλημα είναι μοναδικό». Ως προς τις κατεδαφίσεις η Μαρία Κλεάνθη επισήμανε ότι «έχουν κατεδαφιστεί 60 σπίτια από τις εθελοντικές εταιρείες, καθυστέρησε όλη η διαδικασία για να έχουμε αναδόχους, βγήκαν οι προκηρύξεις και θα προχωρήσουμε τώρα για 120 σπίτια». Ειδική αναφορά έγινε από τον Αλέξη Ανδρονόπουλο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι, στους 56 εγκαυματίες. «Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, έχει γίνει πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη δουλειά από τους εθελοντές και καμία δουλειά από το κράτος δυστυχώς».

Η κάτοικος της περιοχής, Κάλη Αναγνώστου, η οποία έχει χάσει το σπίτι της στις φλόγες και βρίσκεται στη δύσκολη φάση της αποκατάστασης των εγκαυμάτων που υπέστη η ίδια και και η οικογένειά της, δήλωσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα περιμένω ακόμη τρία χρόνια για να φτιαχτεί το σπίτι μου, όπως και πολλοί άλλοι υποθέτω, ειδικά όταν είμαστε εγκαυματίες, όταν έχουμε χάσει συγγενείς. Σκεφτείτε επιτέλους όλοι ότι μιλάτε για ανθρώπους. Είναι δυνατόν να μιλάτε για τρία χρόνια για να μπω στο σπίτι μου που είπα ότι στην ανάγκη άμα χρειαστεί θα το γκρεμίσω με δικά μου έξοδα και να μην μου δίνουν μία απλή άδεια; Είμαστε πολλοί που ζούμε στα ενοίκια. Δεν μπορούσα να πάω στην κατασκήνωση για λόγους υγιεινής, είμαστε δύο εγκαυματίες στο ίδιο σπίτι. Απαγορεύεται να πάω. Έχουμε φτάσει να παρακαλάμε για το αυτονόητο»

Διαβάστε επίσης: 102 καρδιές σε ένα καθηλωτικό graffiti για το Μάτι