Marina Abramovic: "H τεχνολογία και όχι η πανδημία αποξένωσε τους ανθρώπους"

Η Marina Abramovic είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες καλλιτέχνιδες. Είναι η γυναίκα που έχει ακούσει περισσότερες φορές από κάθε άλλο την ερώτηση «Μα είναι αυτό τέχνη»; Μπερδεύει, προβληματίζει και δημιουργεί στο πέρασμά της τόσο φανατικούς θαυμαστές αλλά και εχθρούς. Ένα είναι όμως σίγουρο, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. 

Πρόσφατα, λοιπόν πήρε θέση για όσα συμβαίνουν με τον κορωνοϊό δίνοντας μια συνέντευξη στο online περιοδικό, "Dazed". H ίδια κατηγόρησε την τεχνολογία και όχι την πανδημία του κορωνοϊού για την αποξένωση των ανθρώπων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι οι άνθρωποι ήταν αποκομμένοι εδώ και πολύ καιρό και η αποστασιοποίηση δεν οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού. Πρόσθεσε, ότι αυτού του είδους η απόσταση και το πόσο διαφορετικά οι άνθρωποι συνδέονται πλέον, ξεκίνησε ήδη πολύ πριν τον ιό, με την τεχνολογία.

«Με όλα αυτά τα γραπτά μηνύματα, tweets, Instagrams, οι νέοι δεν μιλούν ο ένας στον άλλο. Όλα τα ραντεβού είναι online, μέσω υπολογιστών. Έχουν ήδη αποξενώσει τα ανθρώπινα όντα».

Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για την ίδια που εφηύρε τη μέθοδο Αμπράμοβιτς, δηλαδή σειρά ασκήσεων και βιωματική εμπειρία για τον θεατή. Η μέθοδος ενσωματώνει ασκήσεις που εστιάζουν στην αναπνοή, την κίνηση, την ακινησία και τη συγκέντρωση, στις οποίες το κοινό διαδραματίζει βασικό ρόλο.

«Όταν δημιούργησα τη μέθοδο Αμπράμοβιτς, σκεφτόμουν ιδιαίτερα πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή - το ανθρώπινο άγγιγμα», είπε. «Νομίζω ότι ο ιός τελικά θα τερματιστεί, όπως κάθε ιός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εάν απομακρυνθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα και λάθη; Ή μήπως ο ιός θα αλλάξει την αντίληψή μας; Ελπίζω πραγματικά ότι θα αλλάξει και θα κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η φύση και η ανθρώπινη επαφή».