Sleepy mocktails: Η νέα τάση που υπόσχεται ότι αντιμετωπίζει τις αϋπνίες

pexels

Τα Sleepy mocktails εμφανίζονται σε όλα τα social media, αλλά λειτουργούν πραγματικά;

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε νιώθοντας δυσφορία, δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με μια έρευνα της Gallup του 2022, περίπου το 33% των ενηλίκων δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου που χρειάζονται για βέλτιστη υγεία.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη διάθεσή σας, την όρεξη, το σάκχαρο στο αίμα και την ικανότητα εστίασης, καθιστώντας τον ένα κρίσιμο συστατικό της συνολικής υγείας και της ποιότητας ζωής σας.

Δεδομένων αυτών των τάσεων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναζητούν δημιουργικές λύσεις που θα τους βοηθήσουν να τραβήξουν τα μάτια τους. Τα τελευταία μοντέρνα viral βίντεο στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν "sleepy drinks". Αυτά τα mocktails καταναλώνονται λίγο πριν τον ύπνο και υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Αλλά λειτουργούν πραγματικά;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την επιστήμη πίσω από αυτά τα ροφήματα, ώστε να αποφασίσετε αν θέλετε να το δοκιμάσετε.

Ρουτίνα ύπνου

Ας μιλήσουμε πρώτα για την πρακτική της τακτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο (όπως το να πίνεις ένα mocktail λίγο πριν την ώρα του ύπνου κάθε βράδυ). Οι καλές συνήθειες ύπνου, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα, να διατηρείτε τα φώτα χαμηλά πριν τον ύπνο και να μειώνετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας, μπορούν όλα να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Επιπλέον, το να κάνετε μικρές τελετουργίες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε, όπως να απολαμβάνετε ένα mocktail ή ένα φλιτζάνι τσάι κάθε βράδυ, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα. Η καθιέρωση μιας συνεπούς ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση και τον καλύτερο ύπνο, ανεξάρτητα από το ρόφημα που θα επιλέξετε. Είναι, λοιπόν, η πράξη που έχει δημιουργήσει αυτήν την τάση για τα Sleepy mocktails ή μήπως τα ίδια τα συστατικά βελτιώνουν τον ύπνο; Ας το ανακαλύψουμε.

Τι περιέχει ένα Sleepy mocktail

Τα συστατικά σε αυτά τα mocktails είναι παραλλαγές της παρακάτω συνταγής:

  • ½ φλιτζάνι χυμό κερασιού

  • Σκόνη μαγνησίου

  • ½ φλιτζάνι ανθρακούχο νερό

  • Πάγος

Πώς αυτά τα συστατικά προάγουν τον ύπνο

Ας αξιολογήσουμε την επιστήμη πίσω από όλα αυτά τα συστατικά και πώς μπορεί να προάγουν (ή ενδεχομένως να εμποδίσουν) έναν καλό ύπνο.

Χυμός κερασιού

Τα κεράσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως ανθοκυανίνες και φλαβονόλες, που δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τη φλεγμονή και να προσφέρει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. Ο χυμός κερασιού είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμος για την προστασία της μυϊκής λειτουργίας, τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της ανάρρωσης μετά την άσκηση.

Αυτές οι επιδράσεις οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα του χυμού σε αντιοξειδωτικά. Αν και αυτά τα οφέλη για την υγεία δεν συσχετίζονται απαραίτητα με τη βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, είναι λογικό ότι το να αντιμετωπίζετε λιγότερο πόνο, θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε πιο άνετα.

Τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια φυσική ένωση που παράγεται στο σώμα μας και βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου και αφύπνισης. Ωστόσο, δεν περιέχουν όλα τα κεράσια ίσες ποσότητες μελατονίνης. Σε σύγκριση με τα γλυκά κεράσια, τα κεράσια Montmorency περιέχουν περίπου έξι φορές περισσότερη μελατονίνη. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερο ύπνο.

Επίσης υπήρξαν μερικές μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των κερασιών και ύπνου και έχουν πειστικά αποτελέσματα, αλλά το μέγεθος του δείγματος (ή ο αριθμός των συμμετεχόντων) σε κάθε μελέτη ήταν μικρό, καθιστώντας τα ευρήματα αναξιόπιστα.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε εκατοντάδες διεργασίες στο σώμα, αλλά υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν έλλειψη μαγνησίου. Όταν η λήψη μαγνησίου μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής δεν είναι αρκετή, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μαγνησίου, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το σωστό είδος. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο κοινές μορφές μαγνησίου:

Οξείδιο του μαγνησίου

Το οξείδιο του μαγνησίου μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, ημικρανίες και δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτή η μορφή δεν απορροφάται τόσο εύκολα όσο άλλοι τύποι μαγνησίου.

Κιτρικό μαγνήσιο

Το κιτρικό μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και όταν λαμβάνεται τακτικά έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Θειικό μαγνήσιο

Το θειικό μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε από του στόματος συμπληρώματα ή ως σκόνη γνωστή. Αυτή η μορφή μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου και στην προώθηση της χαλάρωσης.

Γλυκινικό μαγνήσιο

Το γλυκινικό μαγνήσιο μπορεί να μειώσει το άγχος, να χαλαρώσει τους μυς και να βελτιώσει τον ύπνο. Αυτός ο τύπος μαγνησίου απορροφάται εύκολα από το σώμα και είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή για να φτιάξετε ένα mocktail την ώρα του ύπνου.

Τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι ευεργετικά για τους περισσότερους ανθρώπους, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό επιπολασμό της ανεπάρκειας. Όμως τα κεράσια περιέχουν ψευδάργυρο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά μαγνήσιο. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να είναι καλύτερα να παίρνετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μόνο του, αντί να το προσθέτετε σε ένα mocktail.

Συνολικά, φαίνεται ότι αυτή η τάση έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά αν αντιμετωπίζετε χρόνιες αϋπνίες είναι καλύτερα να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να βρείτε την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.