WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πριν αγοράσετε συμπληρώματα μαγνησίου, διαβάστε αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαρτίου 2023

Πριν αγοράσετε συμπληρώματα μαγνησίου, διαβάστε αυτό
pexels
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για μια σειρά από ζωτικές διεργασίες στο σώμα, όπως η ρύθμιση της λειτουργίας των μυών και των νεύρων και η παραγωγή πρωτεΐνης και DNA.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τα συμπληρώματα μαγνησίου, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας πριν αγοράσετε ένα συμπλήρωμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το hashtag «#magnesium» έχει πάνω από 456 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και το #magnesiumsupplements έχει 32,6 εκατομμύρια προβολές.

Όμως, παρά τους ισχυρισμούς πολλών ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να εξαλείψουν τα πάντα, από το άγχος μέχρι τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος, τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα για όλους. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που τρώτε, η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να σας βοηθήσει. Αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι είναι πάντα καλύτερο να επικεντρώνεστε στο να το παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά πρώτα από τα τρόφιμα.

Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 διαφορετικές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, γεγονός που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί οι ισχυρισμοί για τα οφέλη του είναι τόσο εκτεταμένοι. Ένα βίντεο στο Tik Tok με 1,7 εκατομμύρια προβολές συζητά πώς ένας τύπος συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να μειώσει τις κράμπες περιόδου, ένα άλλο με πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές λέει ότι η λήψη συμπληρωμάτων πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο και τη χαλάρωση. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα, τους μυϊκούς πόνους και το άγχος, σύμφωνα με άλλους δημιουργούς του TikTok .

Η ιδέα ότι το μαγνήσιο είναι μια θεραπεία για όλες αυτές τις ασθένειες μπορεί να μην είναι απολύτως σωστή, αλλά είναι αλήθεια ότι το μαγνήσιο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει με τις μυϊκές κράμπες ή την πρόληψη των ημικρανιών και μπορεί επίσης να μειώσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση και με τη σειρά του να μειώσει οριακά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών και της οστεοπόρωσης. Αλλά για σχεδόν όλους τους ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη του μαγνησίου, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Jenny.Gr
pexels

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου;

Η διατροφή είναι πάντα το βασικό μέσο για να ξεκινήσετε εφόσον ανησυχείτε για την έλλειψη μαγνησίου. Όταν μιλάτε για συμπληρώματα, νομίζω ότι ένα σημαντικό ερώτημα είναι: τι συμπληρώνετε; Ως διαιτολόγος, ο ρόλος μου δεν είναι να προτείνω συμπληρώματα εκτός και αν βλέπω ένα προφανές κενό στη διατροφή κάποιου.

Δυστυχώς όμως τα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο -όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά- δεν περιλαμβάνονται πάντα στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.

Οι άντρες θα πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 400 και 420 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου κάθε μέρα και οι γυναίκες χρειάζονται ελαφρώς λιγότερο - κάπου μεταξύ 310 και 320 χιλιοστόγραμμα συνιστάται. 30 γραμμάρια αμύγδαλα ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι παρέχει περίπου το ένα πέμπτο μαγνησίου που χρειάζεται ένα άτομο κάθε μέρα.

Όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί κυρίως όταν λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου, γιατί έχουμε ένα ανώτερο ανεκτό όριο και αν το υπερβούμε, θα κινδυνεύουμε από τοξικότητα. Το σώμα μας απλά δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί το μαγνήσιο αρκετά γρήγορα και η περίσσεια θα συσσωρευτεί στο σύστημά μας.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος ηλικίας άνω των εννέα ετών δεν πρέπει να λαμβάνει περισσότερα από 350 χιλιοστόγραμμα συμπληρωματικού μαγνησίου καθημερινά, για να αποφευχθεί η πιθανότητα λήψης υπερβολικής ποσότητας. Τέλος είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας πριν λάβετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.