WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο ασφαλές είναι να παίρνεις μελατονίνη κάθε βράδυ;


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιουνίου 2023

Πόσο ασφαλές είναι να παίρνεις μελατονίνη κάθε βράδυ;
pexels
Τα συμπληρώματα μελατονίνης που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν μπορεί να είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, αλλά αυτά τα βοηθήματα ύπνου χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Το να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε μπορεί να είναι απογοητευτικό, ειδικά αν συμβαίνει σε τακτική βάση. Για να νιώσουν ξεκούραστοι, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο συμπλήρωμα ύπνου τη μελατονίνη, η οποία είναι μια συνθετική εκδοχή της φυσικής μελατονίνης που παράγει το σώμα σας για να σας προκαλέσει υπνηλία.

Είναι όμως ασφαλές να λαμβάνεται η μελατονίνη κάθε μέρα;

Τι είναι η μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα μας στην επίφυση, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κέντρο του εγκεφάλου. Αν και η μελατονίνη λέγεται ότι παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος (π.χ. μεταβολισμός των οστών, γονιμότητα), είναι κυρίως γνωστή για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης του εσωτερικού ρολογιού σας.

Η μελατονίνη απελευθερώνεται όταν δύει ο ήλιος και μας προκαλεί υπνηλία – περίπου δύο ώρες αφότου αρχίσει να απελευθερώνεται η μελατονίνη, είμαστε έτοιμοι να πάμε για ύπνο. Το πρωί, όταν ο ήλιος ανατέλλει ξανά (ή εκτίθεστε σε έντονο φως), τα επίπεδα μελατονίνης πέφτουν, δίνοντας σήμα στο εσωτερικό σας ρολόι ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε.

Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό για ορισμένα άτομα να έχουν χαμηλά επίπεδα μελατονίνης, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα ή την ποιότητα του ύπνου τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε συμπληρώματα μελατονίνης για να κοιμούνται καλύτερα.

Τι είναι τα συμπληρώματα μελατονίνης;

Ο εγκέφαλος παράγει κανονικά μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα μελατονίνης - περίπου 0,2 χιλιοστόγραμμα. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν τις ώρες που χρειάζονται. Έτσι, τα συμπληρώματα μελατονίνης, τα οποία συνήθως περιέχουν υψηλότερες δόσεις από την ποσότητα που απελευθερώνει το σώμα μας φυσικά, μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία διαταραχών ύπνου και αϋπνίας.

Η συμπληρωματική μελατονίνη μας επιτρέπει να νυστάζουμε και να είμαστε έτοιμοι για ύπνο. Επιπλέον, η μελατονίνη μπορεί να μας ηρεμήσει και να μας βοηθήσει να «σβήσουμε τον εγκέφαλό μας».

Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως:

  • Διαταραχή αφύπνισης καθυστερημένης φάσης ύπνου (DSP)

  • Τζετ λαγκ

  • Προεγχειρητικό άγχος

  • Μερικές διαταραχές ύπνου στα παιδιά

Τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορούν να ληφθούν από το στόμα, αλλά διατίθενται επίσης με τη μορφή κρεμών, γαργάρων και τζελ. Επιπλέον, ένα συμπλήρωμα μελατονίνης μπορεί να είναι βραδείας ή γρήγορης αποδέσμευσης.

Η μελατονίνη είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο στην Ευρώπη. Όμως στις ΗΠΑ διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή σε φαρμακεία και καταστήματα λιανικής για την υγεία-διατροφή. Επίσης, FDA δεν ρυθμίζει πολύ αυστηρά τη μελατονίνη.

Επιπλέον, δεν είναι όλες οι μάρκες μελατονίνης ίδιες. Οι ερευνητές μιας μελέτης Journal of Clinical Sleep Medicine τον Φεβρουάριο του 2017 ανέλυσαν 31 συμπληρώματα μελατονίνης για να προσδιορίσουν πόση ποσότητα μελατονίνης και σεροτονίνης (ένας νευροδιαβιβαστής που είναι κυρίως γνωστός για το ρόλο του στη ρύθμιση της διάθεσης) περιείχαν τα προϊόντα.

Διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε μελατονίνη σε όλα τα συμπληρώματα κυμαινόταν από 83% λιγότερο έως 478% περισσότερο από το περιεχόμενο που αναγράφεται στην ετικέτα. Επιπλέον, η πλειονότητα των συμπληρωμάτων περιελάμβανε μικρότερη ποσότητα από την αναφερόμενη στην ετικέτα - με το 26% των συμπληρωμάτων να περιέχει σεροτονίνη.

Επομένως, είναι σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα και να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε καθαρή μελατονίνη και όχι μελατονίνη αναμεμειγμένη με άλλες ουσίες.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες είναι οι παρενέργειες της μελατονίνης

Τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορούν να αλληλεπιδράσουν με κοινά φάρμακα, όπως ορισμένα φάρμακα κατά των κρίσεων, β-αναστολείς, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και το Coumadin, ένα κοινό αραιωτικό του αίματος. Επιπλέον, οι έγκυες και όσες θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν μελατονίνη.

Ακόμη και εκείνοι που μπορεί να ωφεληθούν από τη μελατονίνη, πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη λήψη υπερβολικής ποσότητας. Η κατάλληλη δόση θα πρέπει να είναι μόνο μεταξύ 0,3-1 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες και δεν προορίζεται για μακροχρόνια χρήση. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη και άγχος, διέγερση ή κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί.

Λοιπόν, είναι ασφαλές να παίρνετε μελατονίνη κάθε μέρα;

Η μελατονίνη είναι γενικά ασφαλής να λαμβάνεται κάθε βράδυ, αλλά απαιτούνται μεγάλες μελέτες για να καθοριστεί εάν είναι αποτελεσματική και ασφαλής για όλες τις μορφές αϋπνίας και ιδιαίτερα για μακροχρόνια χρήση.

Η μελατονίνη χρησιμοποιείται με ασφάλεια από τους περισσότερους ανθρώπους για χρόνια. Ωστόσο, η πιο κοινή χρονική περίοδος για καθημερινή χρήση μελατονίνης είναι έως έξι μήνες για τους ενήλικες και έως τρεις μήνες για τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενήλικες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση μελατονίνης από παιδιά και εφήβους, καθώς υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από μελατονίνη εάν ένα παιδί ή έφηβος καταπιεί υπερβολική ποσότητα.

Η μελατονίνη δεν είναι κατάλληλη για όλους. Δεν πρέπει να λαμβάνετε καθόλου μελατονίνη εάν:

  • Είστε έγκυος ή θηλάζετε

  • Έχετε κατάθλιψη, αιμορραγική διαταραχή ή διαταραχή επιληπτικών κρίσεων

  • Υπήρξατε λήπτης μεταμόσχευσης

Επιπλέον, εάν έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, μιλήστε με ένα γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα μελατονίνης.

Τέλος αν παίρνετε φάρμακα ή βότανα ή άλλα συμπληρώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η μελατονίνη δεν θα τα καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά ή δεν θα προκαλέσει περισσότερες παρενέργειες. Υπάρχει μια σειρά από φάρμακα, βότανα και συμπληρώματα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα συμπληρώματα μελατονίνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.