WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η επιστήμη πίσω από τα οφέλη της αντιφλεγμονώδους δίαιτας


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιουνίου 2023

Η επιστήμη πίσω από τα οφέλη της αντιφλεγμονώδους δίαιτας
pexels
Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τι γίνεται αν μπορείτε να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή προσαρμόζοντας τη διατροφή σας; Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές, όπως καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα και διαβήτη.

Η οξεία φλεγμονή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά μετά από μια πληγή ή ιογενή λοίμωξη και μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο για μερικές ημέρες μέχρι να επουλωθούν όλα. Αλλά η χρόνια φλεγμονή αναπτύσσεται με τα χρόνια και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και το ανθυγιεινό διατροφικό πρότυπο μπορούν όλα να συμβάλουν στη χρόνια φλεγμονή. Είναι σαν να σιγοκαίει κανείς τις αρτηρίες αντί για μια μεγάλη φωτιά.

Σε μια μελέτη του 2020 που συντάχθηκε από τον Hu, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προφλεγμονώδεις δίαιτες συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επίσης οι ερευνητές της μελέτης επισήμαναν πως η κατανάλωση περισσότερων αντιφλεγμονωδών τροφών, όπως τα σκούρα φυλλώδη χόρτα και ο σολομός, ενώ ο περιορισμός των προφλεγμονωδών τροφών, όπως το κόκκινο κρέας και τα τηγανητά τρόφιμα, μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Πώς να ακολουθήσετε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα

Σε αντίθεση με τη δίαιτα DASH ή άλλα δομημένα διατροφικά πρότυπα, η αντιφλεγμονώδης δίαιτα δεν συνοδεύεται από ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσετε. Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα περιλαμβάνουν σκούρα φυλλώδη πράσινα, ντομάτες, ελαιόλαδο, μούρα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια. Τα προφλεγμονώδη τρόφιμα περιλαμβάνουν κρέατα οργάνων, κόκκινο κρέας, υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, τηγανητά και αναψυκτικά.

Ο καφές πιστεύεται επίσης ότι είναι αντιφλεγμονώδης επειδή περιέχει πολυφαινόλες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών ενώσεων που προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε πολλές από τις άλλες φυτικές τροφές στο αντιφλεγμονώδες διατροφικό μοτίβο.

Οι επιστήμονες όμως δεν κατανοούν πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς της αντιφλεγμονώδους δίαιτας. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο πιστεύεται ότι βλάπτει τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια, συμβάλλοντας επομένως στη φλεγμονή. Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί επίσης να λειτουργήσει βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή προάγοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Δεν έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα για το ευρύ φάσμα μεταβολικών οδών μέσω των οποίων τα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Είναι σαν ένα μεγάλο παζλ και έχουμε μόνο μερικά από τα κομμάτια.

Jenny.Gr
pexels

Η δίαιτα από μόνη της δεν λύνει τα πάντα

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα, πρέπει να ενσωματωθούν και ορισμένες πρακτικές τρόπου ζωής. Δεν υπάρχει σούπερ αντιφλεγμονώδες τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να μπορείτε να πάρετε και μετά να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για οτιδήποτε άλλο. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ολιστική και όχι μια μαγική προσέγγιση.

Η καλή ποιότητα του ύπνου, η μείωση του στρες, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, το να μην καπνίζετε και να κάνετε τουλάχιστον 20 λεπτά μέτριας άσκησης κάθε μέρα, όλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Το αντιφλεγμονώδες διατροφικό μοτίβο δεν πρέπει να θεωρείται ως θεραπεία για χρόνιες ασθένειες ή αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή η αρθρίτιδα. Μερικές φορές έχετε απλώς χρόνιες ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται ή να μην σχετίζονται με αυτό που τρώτε. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών, αντιφλεγμονωδών τροφών μπορεί να ηρεμήσει ορισμένες από τις φλεγμονές και τα συμπτώματα σε άτομα με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.

Όμως όπως ανέφερα και παραπάνω η αντιφλεγμονώδης δίαιτα από μόνη της δεν πρόκειται να αποτρέψει τις ασθένειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.