Το πραγματικό κόστος του Instagram: Πώς είναι επικίνδυνο για τα έφηβα κορίτσια, σύμφωνα με έρευνα

Το Facebook έκανε την έρευνα του. Χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να την ολοκληρώσει και να επιβεβαιώσει τις υποψίες μας, αλλά κατέληξε στο ανησυχητικό του συμπέρασμα. Εσωτερικά αρχεία της εταιρείας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στη Wall Street Journal, δείχνουν πως το Instagram επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία των χρηστών του.

Η εφημερίδα συγκέντρωσε και δημοσίευσε τα δεδομένα που αποκαλύπτουν πώς ακριβώς επηρεάζονται οι νέοι – «η ψυχική υγεία των νέων πέφτει», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ «τα κορίτσια αντιμετωπίζουν όλο και πιο σοβαρά προβλήματα με την εικόνα του σώματός τους».

Παράλληλα, βρέθηκε ότι «οι έφηβοι κατηγορούν το Instagram για το άγχος και την κατάθλιψή τους». Ακόμη, το 13% των νεαρών Βρετανών που ζήτησαν βοήθεια να διαχειριστούν της αυτοκτονικές τους τάσεις θεωρεί πως η δημοφιλής πλατφόρμα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάστασή τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως όλα αυτά δεν αφορούν γενικά τα  social media, αλλά συγκεκριμένα το Instagram. Κι αυτό γιατί εκεί μοιραζόμαστε πλέον μεγάλο μέρος της ζωής μας, δηλαδή «η κοινωνική σύγκριση είναι χειρότερη».

Blog post του Instagram αναφέρει, επίσης, πως «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εγγενώς καλά ή κακά για τους ανθρώπους. Πολλοί τα βρίσκουν βοηθητικά τη μία μέρα και προβληματικά την επόμενη. Αυτό που έχει σημασία, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιούν και η ψυχική τους κατάσταση εκείνη την ώρα».

O πρόεδρος του Instagram, Adam Mosseri, έδωσε συνέντευξη στην WSJ και αποκάλυψε ότι αισθάνεται περήφανος για την έρευνα αυτή. «Άσκησα μεγάλη πίεση για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», είπε. 

Δείτε ακόμη: Κι όμως αυτές οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με smartphone