Procession: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που θεραπεύει τις πληγές 6 θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από την Καθολική Εκκλησία

Ο σκηνοθέτης Robert Greene ακολουθεί 3 άνδρες που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας, όταν ήταν παιδιά. 

«Έξι άντρες που βίωσαν σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά στα χέρια των καθολικών κληρικών συναντιούνται για να σκηνοθετήσουν ένα θεραπευτικό πείραμα, που έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθήσουν να δουλέψουν συλλογικά το τραύμα τους. Μέρος της διαδικασίας είναι να δημιουργήσουν φανταστικές σκηνές που βασίζονται σε αναμνήσεις, όνειρα και εμπειρίες, με σκοπό να εξερευνήσουν την κουλτούρα, την ιεραρχία και τις ιεροτελεστίες της εκκλησίας, οι οποίες διευκόλυναν τη σιωπή γύρω από την κακοποίησή τους. Με ένα νομικό σύστημα που έχει αποτύχει, αποκαλύπτεται η πιθανότητα για κάθαρση και μετάνοια μέσα από μία νέα αδερφότητα». Αυτή είναι η σύνοψη του Netflix για το ντοκιμαντέρ που έρχεται στις 19 Νοεμβρίου.

Αυτό που θα δούμε δεν είναι μόνο η δουλειά του σκηνοθέτη Robert Greene. Επέλεξε να τον καθοδηγήσουν τα 6 θύματα, έτσι ώστε κάθε απόφαση να είναι θεραπευτική για τους ίδιους. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Ήταν παραγωγοί, κάμεραμεν, ηχολήπτες, σε όλα. Υπήρχε ένα απίστευτο συναίσθημα εντός και εκτός σετ», υπογραμμίζει ο κινηματογραφιστής Robert Kolodny.

Είδαμε πρόσφατα τη σοκαριστική έρευνα που αποδεικνύει ότι τα τελευταία 70 χρόνια, έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά από τον γαλλικό κλήρο. Ο Francois Devaux, θύμα της κακοποίησης από τη Γαλλική Εκκλησία, θεωρεί ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να διαπραχθεί. «Είστε δειλοί και ντροπή για την ανθρωπότητα. Υπάρχουν φρικτά μαζικά εγκλήματα αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προδίδεις την εμπιστοσύνη, την ηθική, τα παιδιά».

Αυτό το ντοκιμαντέρ έρχεται να δείξει ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει ριζικά στην επούλωση των πληγών. Να διευκολύνει την επεξεργασία των τραυμάτων και του πένθους. Να φέρει κοντά τους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες φρικτές εμπειρίες και να τους επιτρέψει να γίνουν οι σκηνοθέτες της ταινίας, που είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Οι Joe Eldred, Mike Foreman, Ed Gavagan, Dan Laurine, Michael Sandridge και Tom Viviano είναι οι πρωταγωνιστές.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο Telluride Film Festival και αναμένεται να μπει στην κούρσα των Όσκαρ. Το trailer πάντως αποδεικνύει ότι το αξίζει σίγουρα.

TAGS