UPDATE #NOW

Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία έχει κακοποιήσει περισσότερα από 200.000 παιδιά, σύμφωνα με νέα σοκαριστική έκθεση


Κλέλια Φατούρου

6 Οκτωβρίου 2021

Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία έχει κακοποιήσει περισσότερα από 200.000 παιδιά, σύμφωνα με νέα σοκαριστική έκθεση

Περισσότερα από 200.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον γαλλικό κλήρο μέσα στα τελευταία 70 χρόνια, όπως αποκάλυψε μία τεράστια έρευνα. Η Καθολική Εκκλησία «έκανε τα στραβά μάτια» όλο αυτό το διάστημα.

«Η εκκλησία έχει δείξει βαθιά, πλήρη και σκληρή αδιαφορία επί χρόνια, προστατεύοντας τον εαυτό της και όχι τα θύματα μίας συστημικής κακοποίησης», δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής της έκθεσης, Jean-Marc Sauve. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν αγόρια, ηλικίας 10-13 ετών.

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις δείχνουν ότι το πρόβλημα στη Γαλλία ήταν πολύ μεγαλύτερο από όσο πίστευαν και ότι δεν αφορούσε (σε αυτόν τον βαθμό), μόνο τη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία, η οποία είναι επίσης γνωστά για τα σεξουαλικά σκάνδαλα, κυρίως σε παιδιά. 

Η επιτροπή συστάθηκε από Καθολικούς επισκόπους στη Γαλλία, στα τέλη του 2018, για να χυθεί φως στο πρόβλημα των κακοποιήσεων και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου για την εκκλησία, λειτουργώντας ανεξάρτητα. Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι υπήρξε προκλητική αδιαφορία μέχρι το 2015. Οι περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης σημειώθηκαν από το 1950 έως το 1970 αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του '90.
2.700 θύματα κατέθεσαν, ενώ υπάρχουν χιλιάδες καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε αρχεία. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στις 216.000 έως και 330.000.

Ο Πάπας Francis εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του απέναντι στα θύματα, επειδή επέδειξαν τεράστιο θάρρος και μίλησαν ανοιχτά για τα όσα υπέστησαν. «Πρώτα από όλα, οι σκέψεις του πηγαίνουν στα θύματα, για τις πληγές τους, με τεράστια λύπη. Πηγαίνουν όμως και στη Γαλλική Εκκλησία ελπίζοντας ότι θα αναγνωρίσουν τη φρικτή πραγματικότητα και θα μπουν στο μονοπάτι της μεταμέλειας», ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό. 

Ζητούν να αποζημιωθούν οικονομικά τα θύματα «αν και δεν αρκεί για να επουλώσει το τραύμα. Ωστόσο, ολοκληρώνει τη διαδικασία της αναγνώρισης». Ο Francois Devaux, θύμα της κακοποίησης στη Γαλλική Εκκλησία, θεωρεί ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να διαπραχθεί. «Είστε δειλοί και ντροπή για την ανθρωπότητα. Υπάρχουν φρικτά μαζικά εγκλήματα αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προδίδεις την εμπιστοσύνη, την ηθική, τα παιδιά».
 

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash