Έχετε Android; Η Google αναγνωρίζει πότε κάποιος παρακολουθεί το κινητό σας

Unsplash/Christian Wiediger

To νέο feature της Google καταλαβαίνει αν κάποιος παρακολουθεί την Android συσκευή σας.

Αν έχετε Android, η Google έχει καλά νέα. Με το νέο της feature, αναγνωρίζει εφαρμογές που μπορεί να σας κατασκοπεύουν. Μάλιστα, σας προειδοποιεί όταν το μικρόφωνο και η κάμερα ενεργοποιούνται – αυτό ήδη συμβαίνει στα iPhones.

Το νέο αυτό χαρακτηριστικό προστέθηκε στο τελευταίο update του Android 12. Στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης μας, εμφανίζει εικονίδιο κάμερας ή μικροφώνου, όταν ένα app προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, δεν επιτρέπει στις εφαρμογές να μας ακούσουν ή να μας δουν, χωρίς την άδειά μας.

Παράλληλα, θα μπορούμε να δούμε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε μικρόφωνο και κάμερα, αλλά και πότε ενεργοποιούνται. Για να βρούμε αυτές τις πληροφορίες, δεν έχουμε παρά να μπούμε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου, ενώ γίνεται να απενεργοποιήσουμε εντελώς το μικρόφωνο και την κάμερα στη συσκευή μας, μέσω των Γρήγορων Ρυθμίσεων.

Βέβαια, υπάρχουν και apps που δικαίως θέλουν να ενεργοποιήσουν την κάμερά μας – το Instagram, για παράδειγμα. Αν, όμως, κάποιο άλλο – παιχνίδια, κυρίως, και εφαρμογές για επεξεργασία φωτογραφιών – θέλει να ανοίξει την κάμερα και το μικρόφωνο, μάλλον κάποιος προσπαθεί να μας κατασκοπεύσει.