UPDATE #NOW

Timnit Gebru: Πέρσι, την απέλυσε η Google. Τώρα, ιδρύει το δικό της ερευνητικό ινστιτούτο


The Jennettes

8 Δεκεμβρίου 2021

Timnit Gebru: Πέρσι, την απέλυσε η Google. Τώρα, ιδρύει το δικό της ερευνητικό ινστιτούτο
Ήταν μία από τις κορυφαίες ερευνήτριες της εταιρείας και την απέλυσαν εξαιτίας των απόψεών της.

Πριν από έναν χρόνο, η Timnit Gebru εργαζόταν στην Google. Ήταν μία από τις κορυφαίες ερευνήτριες της εταιρείας και συνεπικεφαλής του τομέα Ηθικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μία μέρα την απέλυσαν, επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί σε εσωτερική ομάδα του διαδικτυακού κολοσσού για το γεγονός ότι «φιμώνει τις φωνές των περιθωριοποιημένων».

Τώρα, παίρνει την τύχη της στα χέρια της. Ιδρύει το δικό της ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο που θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία πλήττει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, οι οποίοι συχνά επηρεάζονται δυσανάλογα από τις συνέπειες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά έχουν ελάχιστο λόγο στην εξέλιξή τους.

Ο καινούργιος αυτός μηχανισμός θα ονομάζεται Distributed Artificial Intelligence Research Institute (DAIR). Σκοπός του είναι τόσο να καταγράψει τα προβλήματα, όσο και να αναπτύξει ένα όραμα ώστε οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάζουν θετικά τις ίδιες ομάδες ανθρώπων. Και η Gebru ήδη βοήθησε σημαντικά σε μία πρωτοποριακή έρευνα στα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου -ακόμη κι αυτά είναι προκατειλημμένα απέναντι στους μη λευκούς- η οποία οδήγησε κολοσσούς όπως η Amazon σε αλλαγή στρατηγικής.

«Ήμουν εξοργισμένη για πολύ καιρό εξαιτίας των παραγωγικών δομών του σήμερα και καμιά τους δε φαίνεται κατάλληλη για τη δουλειά που θέλω να κάνω», δήλωσε σύμφωνα με τη Washington Post. Για να κάνει λοιπόν αυτό που θέλει, αντί να περιμένει να αλλάξουν τα πράγματα, τα αλλάζει η ίδια από μέσα.

πηγή φωτογραφίας: Wired/Djeneba Aduayom

TAGS