UPDATE #NOW

Η 10η συμφωνία του Beethoven μόλις ολοκληρώθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη


The Jennettes

8 Σεπτεμβρίου 2021

Η 10η συμφωνία του Beethoven μόλις ολοκληρώθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Τι θα είχε γράψει άραγε ο Beethoven μετά τη διθυραμβική ένατη Συμφωνία;

Περίπου δύο αιώνες μετά τον θάνατο του Ludwig van Beethoven, το μυστήριο οδηγείται στη λύση του αφού ένας μαέστρος κι ένας προγραμματιστής έβαλαν τα δυνατά τους και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ημιτελή δέκατη συμφωνία του σπουδαίου συνθέτη. 

Πολλοί συνθέτες και μουσικολόγοι είχαν επιχειρήσει μέχρι σήμερα να ενορχηστρώσουν και να ολοκληρώσουν μερικά από τα αποσπάσματα της σημειογραφίας που θεωρούν ότι ήταν τα θεμέλια για το επόμενο συμφωνικό του εγχείρημα.

Με αφορμή την δέκατη επέτειο τους όμως, ο μαέστρος Berney και η ορχήστρα Nexus χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ένα απόσπασμα τεσσάρων λεπτών της 10ης Συμφωνίας, το οποίο βάφτισαν "BeethovANN Symphony 10.1.". 

Σύμφωνα με το inquirer.net, το τεχνητό νευρωνικό δίκτυο δημιουργήθηκε βασικά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. «Δεν ξέρουμε πώς θα ακούγεται», δηλώνει ο Berney στο AFP πριν από τη συναυλία της Λοζάνης. Η τελική παρτιτούρα δημιουργήθηκε και εκτυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την παράσταση, αφού ο σχεδιαστής προγραμμάτων υπολογιστών Florian Colombo επέβλεψε το τελευταίο βήμα σε μια πολύχρονη διαδικασία.

Δείτε ακόμη: Δέκα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε