Ουκρανές καταγράφουν στο TikTok την προσπάθεια διαφυγής τους από τον πόλεμο και συγκλονίζουν

Τα βίντεο καταγράφουν την πραγματικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ουκρανία, ταξιδεύοντας σε μια άλλη χώρα μακριά από το σκληρό μέτωπο του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετράει πλέον έναν μήνα και πολλές από τις γυναίκες που διαφεύγουν από τη χώρα, χρησιμοποιούν το TikTok για να μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες ξεριζωμού τους και τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας

Πολλά από τα βίντεο, που έχουν γίνει viral, παρέχουν μια μοναδική οπτική του τι ακριβώς σημαίνει να είσαι ένας από τους 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αποδράσει από το ίδιο τους το σπίτι για να σωθούν. Κάθε στιγμιότυπο περιγράφει κάθε στάδιο της διαδικασίας. Από τις ώρες που είναι κάποιος στην αναμονή για να μεταφερθεί σε καταφύγια και ασφαλή μέρη μέχρι τη στιγμή που τελικά τα καταφέρνει να φτάσει σε γειτονικές χώρες, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία. 

Μία από τις πιο δυνατές φωνές των προσφύγων είναι της TikTok user @markchrs, που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να καταγράψει πώς είναι η ζωή στο στρατόπεδο προσφύγων στο Αννόβερο της Γερμανίας. Πέρα από τις τουαλέτες, το ντους και τα μέρη που κοιμούνται, η @markchrs δείχνει επίσης στο κοινό πώς είναι να χτίζεις από την αρχή τη ζωή σου σε μια ξένη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να μάθεις μια νέα γλώσσα. 

Όσες γυναίκες χρησιμοποιούν ως μέσο το TikTok για να αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες, απαντούν και στις ερωτήσεις του κόσμου για το πώς είναι να ζουν εκεί, όπως για παράδειγμα αν τους επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κατοικίδια. Η 19χρονη @diana_totok είναι μία ακόμη πρόσφυγας που έφυγε από την Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και μέσω του TikTok δείχνει τον συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει η απόφαση να αφήσει κανείς πίσω του την οικογένεια, τους φίλους του και το σπίτι του. 

Η Diana τώρα ζει στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία και μοιράζεται συχνά με το κοινό πληροφορίες για τον μπαμπά της, που αναγκάστηκε να μείνει στην Ουκρανία μαζί με τα κατοικίδια της οικογένειας. 

Πίσω από τον λογαριασμό @chernobyl_guide, βρίσκεται η Nataly, η οποία περιγράφει επίσης πώς μοιάζει ο πόλεμος μέσα από τα μάτια της από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής. Η ίδια καταγράφει τη ζωή της επί συνθήκες πολέμου και ενημερώνει τον κόσμο για το τι συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα στο Chernobyl.

Επίσης καταγράφει το ταξίδι της μέχρι την Πολωνία με τον σύντροφο και τον σκύλο της, δείχνοντας πόσο δύσκολο τής ήταν να αποχωριστεί την πατρίδα της. Όλα τα παραπάνω βίντεο στο TikTok είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι πολλοί άνθρωποι αυτές τις ώρες υποφέρουν από τη ρωσική εισβολή μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού τους και των δικών τους ανθρώπων όσο εμείς παρακολουθούμε την προσπάθεια διαφυγής τους από τα social media.