Κοινό φορτιστή USB-C προτείνει η Ε.Ε.: Tι σημαίνει αυτό για τα iPhone;

Unsplash

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι όλες οι επαναφορτιζόμενες συσκευές θα πρέπει από το φθινόπωρο του 2024 να έχουν θύρα USB-C, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον του iPhone

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι όλες οι συσκευές που φορτίζονται με καλώδιο, από κινητά και λάπτοπ μέχρι κάμερες και τάμπλετ, θα πρέπει από το φθινόπωρο του 2024 να έχουν θύρα USB-C. Τα περισσότερα smartphone τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν το USB-C, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς η απόφαση θα επηρεάσει τα iPhone, που χρησιμοποιούν τις θύρες Lightning της Apple από το 2012. 

Πριν η πρόταση τεθεί σε ισχύ πρέπει να περάσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιθανότατα το φθινόπωρο του 2022. Έπειτα οι κατασκευαστές θα έχουν 24 μήνες -δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο του 2024- για να συμμορφωθούν, με εξαίρεση τα λάπτοπ, για τα οποία θα δοθούν 40 μήνες. Εάν λοιπόν τα νέα iPhone θα συνεχίσουν να έχουν θύρα φόρτισης -γιατί πλέον υπάρχει και η επιλογή wireless charging- η Apple θα πρέπει αναγκαστικά να  ενσωματώσει θύρες USB-C, τουλάχιστον για τις συσκευές που θα κυκλοφορήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά

Στόχος της πρωτοβουλίας «κοινός φορτιστής» της Ε.Ε. είναι η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθώς αν όλες οι συσκευές χρειάζονται τον ίδιο φορτιστή, οι φορτιστές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αντί να καταλήγουν στις χωματερές. Παράλληλα, αν κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο έναν φορτιστή για όλες τις συσκευές του, δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για πολλαπλούς διαφορετικούς φορτιστές σε κάθε σπίτι, τσάντα και γραφείο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ε.Ε. αν η πρόταση τεθεί σε ισχύ τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα μειωθούν κατά 11.000 μετρικούς τόνους και οι καταναλωτές θα γλιτώσουν 250 εκατομμύρια ευρώ αποφεύγοντας την αγορά περιττών φορτιστών. 

Αν και η Apple έχει προς το παρόν αντισταθεί στο USB-C όσον αφορά τα smartphone, έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει την τεχνολογία για τα Macbook και τα iPad. Το 1/4 των κερδών της Apple αυτή τη στιγμή προέρχεται από την ευρωπαϊκή αγορά, οπότε είναι μάλλον απίθανο ότι τα iPhone θα σταματήσουν να κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Οι άλλες επιλογές που έχει η εταιρεία είναι να σχεδιάσει iPhone που φορτίζουν μέσω USB-C ή μόνο μέσω wireless ports ή να κυκλοφορήσει ειδική σειρά μόνο για την Ευρώπη, προοπτική που δεν συνάδει με την έμφαση που δίνει η εταιρεία στην όσο γίνεται λιτή και αποτελεσματική αλυσίδα παραγωγής της. 

Από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και για το καλό του συρταριού με τα καλώδια που βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια, ο κοινός φορτιστής είναι μια θετική πρωτοβουλία, άσχετα με την ταλαιπωρία που θα προκαλέσει σε έναν από τους γίγαντες της τεχνολογίας. Αν όντως εγκριθεί, το επόμενο βήμα πρέπει να είναι να γίνει πιο εύκολη και η ανακύκλωση ηλεκτρικών ειδών, ώστε να μην καταλήξουν όλοι οι υπόλοιποι μη USB-C φορτιστές στα σκουπίδια.