Καλλιτέχνες μαζεύουν υπογραφές για «πιο υπεύθυνη απεικόνιση των όπλων στις ταινίες» και πάλι χάθηκε η ουσία

Οι επώνυμοι που μαζεύουν υπογραφές για να παρουσιάζονται τα όπλα πιο ασφαλή στις ταινίες

Είναι αυτό που θέλεις να κάνεις κάτι καλό αλλά μάλλον δεν το σκέφτεσαι όσο σοβαρά θα έπρεπε. Οι ηθοποιοί, παραγωγοί και παρουσιαστές Judd Apatow, Jimmy Kimmer, Damon Lindelof, Adam McKay, Julianne Moore, Shonda Rhimes, Eli Roth, Mark Ruffalo, Amy Schumer και John Glickman ανήκουν στην πρώτη φουρνιά επωνύμων που υπέγραψαν μία αίτηση που ζητά από τη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης να επανεξετάσει την επίδρασή της στη χρήση των όπλων στις Η.Π.Α.

Η αίτηση με τον τίτλο «Ανοιχτό Γράμμα στους Συναδέλφους μας και τη Δημιουργική Κοινότητα» καλεί τα στούντιο να επιδείξουν ασφαλείς πρακτικές οπλοχρησίας σε παραγωγές και να τις μειώσουν σε περίπτωση παρουσίας παιδιών. Όλο αυτό ξεκίνησε μετά το τραγικό mass shooting σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, στις 24 Μαίου.

«Αν σκεφτούμε ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 250 mass shootings αυτή τη χρονιά, μέχρι τώρα, πρόκειται για μία αδιανόητη τραγωδία. Και πρέπει να γίνει κάτι. Τα όπλα υπάρχουν παντού στην τηλεόραση και τις ταινίες, σε κάθε γωνιά της υφηλίου, αλλά μόνο στην Αμερική υπάρχει αυτή η πανδημία της βίας. Η ευθύνη είναι στα χέρια των πολιτικών που υποστηρίζουν τους νόμους αυτούς επειδή προτιμούν να χάσουν εξουσία από το να σώσουν ζωές», γράφει η αίτηση. Άρα όχι στα δικά σας.

Οι εν λόγω καλλιτέχνες θεωρούν ότι πολλές πολιτιστικές αλλαγές έχουν ξεκινήσει εξαιτίας της τηλεόρασης, όπως το να μην οδηγείς ενώ πίνεις, να φοράς ζώνη και να καπνίζεις. Αυτό που ζητούν δεν είναι να σταματήσει η οπλοκατοχή στις οθόνες αλλά να παρουσιάζεται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Να κλειδώνονται τα όπλα, για παράδειγμα. Και ενώ παραδέχονται ότι αυτό δεν θα επιφέρει καμία σπουδαία αλλαγή, συνεχίζουν με τις υπογραφές, λες και οι ταινίες είναι που οπλίζουν το χέρι ενός θύτη. Όχι το μίσος, ο ρατσισμός ή οι ψυχικές νόσοι.

Tweet URL

Και όπως έγραψε στο Twitter του ο Leigh Whannell, όλοι αυτοί οι επώνυμοι επικεντρώνονται σε κάτι, που δεν είναι σίγουρα το πρόβλημα. «Είναι σαν να πιάνει φωτιά το σπίτι και οι ιδιοκτήτες συζητούν ποιες είναι οι κουρτίνες από το λιγότερο εύφλεκτο υλικό που θα αγοράσουν, αντί να καλέσουν αμέσως την πυροσβεστική». Ακριβώς αυτό συμβαίνει με την αίτηση αυτή. Καλή σκέψη, αλλά δεν θα βοηθήσει κάπου αυτή τη στιγμή.