Το BBC έφερε στο φως χιλιάδες upskirt φωτογραφίες γυναικών που δημοσιεύονται στο Facebook- Η απάντηση του μέσου

pexels

Μεγάλη έρευνα του BBC εντόπισε ομάδες στο Facebook να δημοσιεύουν περιεχόμενο με upskirting. Η Meta μετά το εκτενές ρεπορτάζ, έσπευσε να απαντήσει, δηλώνοντας ότι έχει διαγράψει πολλά προφίλ με παράνομο υλικό αλλά κατά πόσο αρκεί κάτι τέτοιο αν δεν αφαιρούνται αμέσως;

Μεγάλη έρευνα του BBC ρίχνει φως- και δεν είναι η πρώτη φορά- σε αυτό που ορίζεται ως upskirting και παρατηρείται με μεγάλη συχνότητα στο Facebook.

Η λήψη παράνομων και άσεμνων φωτογραφιών κάτω από τη φούστα ή το φόρεμα μιας γυναίκας, συνήθως σε δημόσιους χώρους και κυρίως στα ΜΜΜ από απαρατήρητους δράστες που ενοχλούν τα θύματά τους χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, δημοσιεύεται κανονικά στη δημοφιλή πλατφόρμα και δεν αφαιρείται αμέσως όταν επισημαίνεται στη Meta.

Φυσικά, η Meta μετά το αναλυτικό ρεπορτάζ, έσπευσε να δώσει απάντηση, λέγοντας πως έχει προβεί σε διαγραφή πολλών προφίλ και ομάδων στο Facebook αλλά δεν ανέφερε τίποτα για άμεση διαγραφή κάθε επιβλαβούς περιεχομένου. Το BBC βρήκε χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι ανενόχλητοι δημοσίευαν προσβλητικό υλικό χωρίς καμία συγκατάθεση. 

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: «Η κοινοποίηση προσωπικών εικόνων χωρίς συγκατάθεση, συμπεριλαμβανομένου του upskirting, δεν επιτρέπεται στο Facebook. Μετά την έρευνα του BBC, αφαιρέσαμε μεγάλο αριθμό ομάδων και λογαριασμών και αναλάβαμε περισσότερη δράση για να μπλοκάρουμε πολλαπλά σχετικά hashtags. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά μας δεν τελειώνει ποτέ».

Μάλιστα, έσπευσε να εξηγήσει ότι σύμφωνα με την πολιτική της κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, δεν επιτρέπονται κρυφά τραβηγμένες εικόνες ηδονοβλεπτικού περιεχομένου. Αυτό που αποκαλύπτει από την πλευρά του, το BBC είναι ότι όταν οι εικόνες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στη Meta, δεν θεωρήθηκε ότι εναντιώνονται στους κανόνες με αποτέλεσμα να μην αφαιρεθούν αμέσως. Μάλιστα, όταν το μέσο ανέφερε το σχόλιο του χρήστη που ζητούσε συμβουλές, ούτε αυτό αφαιρέθηκε αμέσως.

Οι παράνομοι χρήστες ζητούν συμβουλές από έμπειρους δράστες για να παρακολουθούν καλύτερα γυναίκες ή κοπέλες και να τραβούν πιο σωστές φωτογραφίες. 

«Πώς καταφέρνουν οι άνθρωποι να τραβούν κρυφές upskirt; Πώς κρατάτε τη φωτογραφική μηχανή κ.λπ. για να μην σας προσέξουν», σχολιάζει ένας από τους χρήστες, προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για να τραβά upskirt υλικό. 

Να σημειωθεί ότι το upskirting θεωρείται έγκλημα από το 2019 μετά από μια καμπάνια που δημιουργήθηκε από μια γενναία 26χρονη, τη Gina Martin που είχε πέσει θύμα του φαινομένου σε ένα φεστιβάλ το 2017.