UPDATE #NOW

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Τι είναι και πώς εξηγεί τον τραγικό χαμό του βρέφους στην Άρτα


10 Μαΐου 2023

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Τι είναι και πώς εξηγεί τον τραγικό χαμό του βρέφους στην Άρτα
pexels
Η επιστημονική εξήγηση της τραγωδίας

Μετά τον τραγικό θάνατο του 5,5 μηνών βρέφους που ξέχασε ο 37χρονος πατέρας του για ώρες στο αυτοκίνητό του στην Άρτα, έρχεται στο προσκήνιο ένα σύνδρομο, για το οποίο ίσως γνωρίζεις ελάχιστα.

Το Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού (FBS) είναι ένας όρος που οι περισσότεροι γονείς μάλλον αγνοούν. Αναφέρεται στην περίπτωση που ένας γονιός ξεχνάει το μωρό ή το παιδί του για ώρες μες στο αμάξι, συνήθως με τραγικές συνέπειες. Δυστυχώς, το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ με αρκετή συχνότητα αφού, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, πολλοί είναι οι γονείς που ξεχνούν τα παιδιά τους μέσα σε ένα όχημα, στο οποίο επικρατεί πολλή ζέστη.

Μόνο το 2019, καταγράφηκαν 52 παιδικοί θάνατοι από συνθήκες θερμοπληξίας μες στο αυτοκίνητο του γονιού τους

Έτσι, μιλάμε για 200% αύξηση των άτυχων περιστατικών σε σύγκριση με το 2015. Το ερώτημα είναι ένα και εστιάζει γύρω από τι ακριβώς προκάλεσε τη ραγδαία αυτή αύξηση. Tα στατιστικά δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των γονιών αυτών είναι αφοσιωμένοι στην ανατροφή των παιδιών τους και φυσικά συγκλονίζονται από αυτό που προκάλεσαν οι ίδιοι, όπως στην περίπτωση του πατέρα στην Άρτα, ο οποίος προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα καλώδιο τηλεόρασης.

Το Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού είναι η επιστημονική εξήγηση για το πώς μπορεί ένας γονιός να βγει από το αυτοκίνητό του χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το παιδί του έμεινε μέσα σε αυτό χωρίς εκείνον.

Ο ψυχολόγος του πανεπιστημίου της Florida, Dr. David Diamond, κάνει έρευνες για να κατανοήσει τη νευροβιολογία του FBS. Σύμφωνα με τον ειδικό, καθημερινά κάνουμε πολλά tasks που καταλήγουν να γίνονται μηχανικά και αποτελούν μέρος μιας ρουτίνας. Έτσι καταλήγουν να μη γίνονται συνειδητά και αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη τη στιγμή λειτουργούμε με βάση τον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου.

Ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, είναι μια τυπική μέρα επιστροφής μας στο σπίτι από τη δουλειά. Η συνήθεια καταλήγει να γίνεται τόσο μηχανικά που δεν σκεφτόμαστε καν εκείνη την ώρα. Αν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση, όπως πχ να σταματήσουμε στο σούπερ μάρκετ όσο είμαστε στον δρόμο, τότε μπαίνει σε λειτουργία ο ιππόκαμπος.

Στο σύνδρομο FBS, ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου κυριαρχεί έναντι του γνωστικού

Ίσως τυχαίνει πολλές φορές, από την άλλη, να επιστρέφεις σπίτι και τότε να θυμάσαι ότι έπρεπε νωρίτερα να έχεις κάνει μια στάση. Πρόκειται για μια φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου κι όχι επειδή κάτι πάει λάθος με την εγκεφαλική δομή.

Το Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού μπορεί να συμβεί σε όλους και για να το αποτρέψεις, καλό είναι να τσεκάρεις πάντα το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σου ώστε να καταγραφεί ως συνήθεια.

Η τραγωδία στην Άρτα

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, όταν ο πατέρας πήρε το μόλις 5,5 μηνών παιδί του, προκειμένου να το μεταφέρει σε βρεφονηπιακό σταθμό και για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, ξέχασε το παιδί δεμένο στο παιδικό κάθισμα του αυτοκίνητου του και έφυγε. Όταν η 27χρονη σύζυγός του πήγε στο βρεφονηπιακό σταθμό να παραλάβει το παιδί, της είπαν ότι δεν το είχε πάει κανείς.

Έπειτα, μετά από επικοινωνία που είχε με τον σύζυγό της, ο οποίος είχε πάει στη δουλειά του, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είχε ξεχάσει το παιδί στο αυτοκίνητο. Όταν ο πατέρας έσπευσε στο σημείο, όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του, το βρέφος είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αίτια του θανάτου του μωρού δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.