3 μύθοι για την αυτοβελτίωση καταρρίπτονται από ειδικό ψυχολόγο

Μια συζήτηση γύρω από την αυτοβελτίωση και την αυτοβοήθεια

Βιβλία και βιβλία έχουν γραφτεί για την αυτοβελτίωση και σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταφέρει να αλλάξουν ζωές ανθρώπων και να τις κάνουν έστω και λίγο καλύτερες. Λίγο πιο συνειδητές και λίγο πιο χαρούμενες. Υπάρχουν και εκείνοι ωστόσο που σνομπάρουν την όλη φάση και δημιουργούν κάποιους μύθους σχετικά με την αυτοβελτίωση και το self care.

Η ειδική ψυχολόγος Sasha Heinz, Ph.D., η οποία ειδικεύεται στην αλλαγή συμπεριφοράς και στη δύναμη της θετικής ψυχολογίας, έρχεται να ξεκαθαρίσει ορισμένες έννοιες και να μιλήσει για το τι πραγματικά σημαίνει αυτοβελτίωση. Σύμφωνα λοιπόν με την  Sasha Heinz, η αυτοβελτίωση δεν είναι συναίσθημα, ούτε ο τρόπος που αισθάνεται κανείς, όπως επίσης ούτε το να αδιαφορείς για το παρελθόν και απλά να είσαι χαρούμενος. Η αυτοβελτίωση έχει να κάνει με το να συνειδητοποιήσεις πως η ζωή έχει προκλήσεις και πως εσύ είσαι ικανός να τις ξεπεράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προχωρήσεις παρακάτω.

Πάμε λοιπόν μαζί της να δούμε κάποιους από τους κυριότερους μύθους σχετικά με την αυτοβελτίωση:

Μύθος 1: «Να είσαι πάντα θετικός»

Κάτι τέτοιο είναι προφανώς αδύνατο και ούτε μπορείς να μην αφήνεις ποτέ καταστάσεις να σε επηρεάζουν ή να μην νιώθεις συναισθήματα δυσάρεστα. Με την αυτοβελτίωση όμως, μαθαίνεις σε τι πραγματικά να δίνεις αξία, τι πρέπει να αφήνεις να σε επηρεάσει και τι όχι, πώς εξωτερικεύεις όλα όσα σε έχουν επηρεάσει και φυσικά πόση αρνητικότητα βγάζεις προς του άλλους, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα. Έτσι λοιπόν ναι μεν είναι σημαντικό να παραμένεις αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα έχοντας επίγνωση πως στη ζωή υπάρχουν και δύσκολες στιγμές και είναι για να τις ξεπερνάμε, όσο βουνό και αν φαντάζουν.

Μύθος 2: «Δεν είναι όλα για όλους»

Είναι γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι εμπιστεύονται, διαβάζουν και προτιμούν την αυτοβελτίωση, πολύ περισσότερο από άλλους, και αυτό γιατί οι δεύτεροι συνήθως πιστεύουν ότι δεν μπορεί να τους βοηθήσει κάπου. Αρχικά δεν μπορείς να έχεις άποψη χωρίς να έχεις δοκιμάσει πρώτα, είτε χωρίς να γνωρίζεις τι ακριβώς σημαίνει το να προσπαθείς για την αυτοβελτίωσή σου. Ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει εξελίσσεται, αλλά χρειάζεται συνειδητή απόφαση και επιλογές για τα όσα θα σε πάνε παρακάτω, από το να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια και να μην λαμβάνεις καμία γνώση σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία.

Μύθος 3: «Η αυτοβελτίωση δεν είναι πάρα κάποιες συμβουλές»

Ναι έχει συμβουλευτικό ρόλο, ωστόσο η αυτοβελτίωση είναι τρόπος ζωής. Είναι το να επιλέγεις συνειδητά να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό χωρίς πίεση, είναι το να διαβάσεις ένα βιβλίο που σε ευχαριστεί και σου προσφέρει γνώση, από το να τσεκάρεις τα social, είναι να βελτιώνεις την διατροφή σου και να δίνεις στο σώμα τις βιταμίνες που χρειάζεται για να παραμένει υγιές. Είναι να σκέφτεσαι με ψυχραιμία και να έχεις μια αντιμετώπιση θετική και όχι μίζερη και καταστροφική. Είναι τόσα ακόμη, τα οποία αρκετοί θεωρούν αυτονόητα, αλλά δεν κάνουν, με αποτέλεσμα αν μην απολαμβάνουν την ζωή τους στο maximum.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.