Οι γυναίκες που κάνουν παιδιά γερνάνε πιο γρήγορα σύμφωνα με μια μελέτη

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας λέγαμε ότι μια νέα μελέτη διαπίστωσε πως η μητρότητα μεγαλώνει τις γυναίκες πιο γρήγορα από ό,τι η παχυσαρκία και το κάπνισμα;

Κι όμως μια Αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Human Reproduction εξέτασε το μήκος των τελομερών περίπου 2.000 γυναικών ηλικίας 20 έως 44 ετών.  Τα τελομερή είναι καλύμματα στην άκρη κάθε κλώνου DNA, που προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις αλλοιώσεις. Τα τελομερή μικρότερου μήκους έχουν συνδεθεί με τη θνησιμότητα. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν γεννήσει, είχαν τελομερή κατά 4,2% μικρότερα από τις γυναίκες που δεν είχαν παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι όσες γίνανε μαμάδες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να φαίνονται και πιο γερασμένες. Μάλιστα ο αντίκτυπος της ύπαρξης παιδιών ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τι συμβουλεύουν οι ερευνητές; Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι γυναίκες τα σχέδια τους να αποκτήσουν παιδιά. Και συνεχίζουν επισημαίνοντας ότι τα μικρότερα τελομερή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γυναίκα που έχει γεννήσει θα έχει πιο γκρίζα μαλλιά και περισσότερες ρυτίδες σε σχέση με εκείνη που δεν έχει αποκτήσει παιδιά. Είναι γνωστό ότι το μήκος των τελομερών μας γερνάει σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φανεί και εξωτερικά.

Τέλος οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα στοιχεία που εξέτασαν δεν περιλάμβαναν πληροφορίες για κοινωνικούς παράγοντες, όπως το άγχος, η κατάσταση γονιμότητας και αυτός είναι ο λόγος ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.