Συναισθηματική απάθεια: Τι είναι και γιατί είναι χειρότερη απ' το να μη νιώθουμε τίποτα

Η συναισθηματική απάθεια είναι αρκετά δυσνόητη σύμφωνα με τους ψυχολόγους, και μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ψυχική υγεία γιατί δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο επάνω της

Το να μπορείς να έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου, είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί αυτογνωσία

Παρόλο που τα συναισθήματά μας παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητά μας, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση στην ολότητά της οπότε υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να μάθουμε. 

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Abby Rawlinson, στη λίστα όσων επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, κρύβεται και η συναισθηματική απάθεια και είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστεύουμε. Σε ένα post της στο Instagram, η ειδικός εξηγεί ότι η συναισθηματική αδιαφορία είναι κάτι που κάνει ο εγκέφαλός μας για να διαχειριστεί έναν χείμαρρο συναισθημάτων που έχουν συνήθως συσσωρευμένη μορφή. 

«Είναι ένας μηχανισμός άμυνας», λέει ενώ προσθέτει: «είναι ένας τρόπος να αποσυνδεθούμε από κάτι επίπονο ή συντριπτικό και μοιάζει με το "πάγωμα" που κάνει το νευρικό μας σύστημα». Παρόλο που πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, η ψυχολόγος εξηγεί ότι σε περιόδους υπερβολικού στρες ή συναισθηματικού χάους, μπορεί να ορίζεται ως προεπιλογή. 

Το πιο επικίνδυνο σε αυτή δεν είναι ότι δεν νιώθουμε τίποτα αλλά ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε αμέτρητα συναισθήματα όταν μας κυριεύει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους εθισμούς, όπως στο αλκοόλ, στο κάπνισμα κλπ με σκοπό να νιώσουμε πιο «ζωντανοί».

Η διαχείριση των συναισθημάτων μας είναι ένα καλό βήμα για να αποστασιοποιηθούμε από όλη αυτή την απάθεια και να έρθουμε πιο κοντά σε εμάς. Έτσι, αν βιώνετε κάτι τέτοιο, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αντιμετωπίσει αυτό που του συμβαίνει και να κατανοήσει όλα όσα νιώθει. Δεν είναι εύκολο και στην αρχή μοιάζει αρκετά τρομακτικό αλλά μπορεί να λειτουργήσει πολύ ευεργετικά για την ψυχολογία μας. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.