Η no1 υποτιμημένη ικανότητα που έχουν τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Freepik

Άραγε, ανήκεις σε αυτή την κατηγορία;

Όσο μορφωμένη κι αν είσαι, όσα πτυχία κι αν έχεις στο βιογραφικό σου, κανείς δεν σου εγγυάται ότι μπορείς να διαχειριστείς τα μεγάλα συναισθήματα με τον σωστό τρόπο. Η αλήθεια είναι πως κανένα είδος εκπαίδευσης δεν σου μαθαίνει πώς να διαχειρίζεσαι τον συναισθηματικό κόσμο σου, ώστε να ρυθμίζεις όλα όσα νιώθεις. 

Τα συναισθήματά μας συνδέονται με τις πεποιθήσεις, τις συνήθειες, τους εθισμούς, όπως επίσης με το άγχος, την κατάθλιψη, τη δυστυχία και την εξάντληση. Πολλές φορές αρνούμαστε να εκδηλώσουμε όσα νιώθουμε από φόβο μην αποκαλύψουμε μια ακόμα πλευρά του χαρακτήρα μας ή από άγχος για να μην κριθούμε. Άλλες, πάλι, φορές, λέμε ψέματα ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό μας, ώστε να μην παραδεχτούμε ότι στενοχωρηθήκαμε από κάτι που συνέβη.

Γενικότερα, ο εσωτερικός κόσμος μας, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν στο 100% τη ζωή μας και τον τρόπο που υπάρχουμε σε αυτόν τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μια κατηγορία ανθρώπων και συγκεκριμένα αυτή που έχει υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, έχει αναπτυγμένη μια ικανότητα, που αν την είχαμε όλοι σίγουρα η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική.

Ο λόγος για τη «συναισθηματική κυριαρχία», δηλαδή την ικανότητά να περιηγούνται στα συναισθήματά τους με χάρη και να μην τα καταπιέζουν από φόβο να τα διαχειριστούν ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Παράλληλα, έχουν το θάρρος να βρεθούν απέναντι από τις σκέψεις τους - όσο αρνητικές κι αν είναι - και να τις βάλουν σε μια σειρά. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πώς ακριβώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, βρίσκονται μονίμως στο μονοπάτι της ευτυχίας, διότι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ικανότητά τους δημιουργικά, να συνάψουν βαθύτερες σχέσεις και να νιώσουν πλήρεις.

Η «συναισθηματική κυριαρχία» είναι πολύ σημαντική, διότι επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία μας. Όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε όσα νιώθουμε, ξεσπάμε σε ανθρώπους που δε φέρουν καμία ευθύνη, γινόμαστε ειρωνικοί, αντιδραστικοί και γενικότερα παρουσιάζουμε ένα άλλο προφίλ, το οποίο δεν μας αντιπροσωπεύει. 

Έχοντας την ικανότητα να διαχειριστείς όλα όσα σου φέρνει η ζωή - που σίγουρα δεν είναι μόνο καλά - γίνεσαι πιο δυνατή, γενναία και νιώθεις ελεύθερη, καθώς έχεις αποδεσμευτεί από τα καταπιεσμένα συναισθήματά σου. Γνωρίζοντας ότι μπορείς να σταθείς στα πόδια σου και να αντιμετωπίσεις τα πάντα, αλλάζεις σκεπτικό και γίνεσαι κυρίαρχος στη ζωή σου. 

Αν θέλεις, λοιπόν, να προσπαθήσεις να υιοθετήσεις τη «συναισθηματική κυριαρχία» το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να αφήσεις τα συναισθήματά σου ελεύθερα και να ζήσεις κάθετί που νιώθεις. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ευχάριστο ή δυσάρεστο, σημασία έχει να το αφήσεις ελεύθερο. Μόνο έτσι θα εκτονωθεί και τελικά θα το ξεπεράσεις.

Μπορεί, λοιπόν, πολλοί να υποτιμούν τη σημασία της «συναισθηματικής κυριαρχίας», όμως αν καταφέρεις να την εντάξεις στη ζωή σου, τότε θα έχεις βρει το κλειδί της ευτυχίας.

Αφού διάβασες για τη συναισθηματική κυριαρχία, είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.