WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει την ερωτική σας ζωή και τι πρέπει να κάνετε


22 Ιανουαρίου 2021

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει την ερωτική σας ζωή και τι πρέπει να κάνετε

Η κατάθλιψη πλήττει έως και 264 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι υποφέρουν από χαμηλή λίμπιντο .

Γιατί όμως η κατάθλιψη επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των περισσότερων ανθρώπων; 

Η σεξουαλική επιθυμία θεωρείται από πολλούς ως βιολογική ανάγκη, αλλά στην πραγματικότητα πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύουμε. Είναι περισσότερο σαν ένα συναίσθημα που μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα εκτός από τη βιολογία μας.

Ψυχολογικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη και το άγχος αλλά και οι τρόποι επικοινωνίας, ακόμη και πολιτιστικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή λίμπιντο. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη σεξουαλικότητά μας από τον εαυτό μας, γι 'αυτό η κατάθλιψη μπορεί να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική μας διάθεση.

Η κατάθλιψη παίρνει τη χαρά από τα πάντα. Πράγματα που ήταν ευχάριστα - ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί, ακούγοντας μουσική ή βλέποντας την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά - δεν είναι πια τα ίδια με την κατάθλιψη. Συχνά, η κατάθλιψη σας οδηγεί να απομακρυνθείτε από τους ανθρώπους και αν γίνει πολύ άσχημα, καταλήγετε να απομονωθείτε στο σπίτι σας. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι δυσκολίες με τον ύπνο, το άγχος και γενικά αρνητικά συναισθήματα. 

Το σεξ έχει να κάνει με το να ενωθείτε με ένα άλλο άτομο και να βιώσετε την ευχαρίστηση, να χάσετε τον εαυτό σας στη στιγμή και να νιώσετε όμορφα. Το σεξ είναι σαν μια γιορτή της ζωής, που συνδέει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική απόλαυση. Από την άλλη μεριά η κατάθλιψη δεν είναι τίποτα από αυτά, με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλικής σας ζωή.

Όμως λύσεις υπάρχουν. Παρακάτω θα δείτε 3 πιθανές λύσεις για την καταπολέμηση της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας όταν έχετε κατάθλιψη.

Αναζητήστε επαγγελματική θεραπεία.

Κανείς δεν επιλέγει την κατάθλιψη. Μπορείτε, ωστόσο, να ζητήσετε βοήθεια για να αισθανθείτε ξανά καλά. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα εάν παλεύετε με σοβαρή κατάθλιψη.

Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, μπορείτε να εργαστείτε για την ανάκτηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Αλλά μέχρι τότε, είναι υψίστης σημασίας να λάβετε επαγγελματική βοήθεια.

Μια κοινή θεραπεία για την κατάθλιψη περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά και θεραπεία ομιλίας όπως γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή ψυχοδυναμική θεραπεία . Πολλές φορές, συνιστάται να χρησιμοποιείτε φάρμακα και θεραπεία. Ο συνδυασμός των δύο είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή θεραπείας.

Αντιμετώπιση προβλημάτων της φαρμακευτικής αγωγής.

Εάν έχετε ξεκινήσει τη θεραπεία, αλλά δεν έχετε διάθεση για σεξ, τότε πρέπει να δείτε εάν ευθύνονται τα φάρμακά σας. Αυτή είναι μια σημαντική πτυχή, καθώς τα αντικαταθλιπτικά είναι μια γνωστή αιτία χαμηλής λίμπιντο. Ωστόσο, η κατάθλιψη από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή επιθυμία για σεξ. 

Μια συζήτηση με τον γιατρό σας θα σας βοηθήσει να μάθετε αν το φάρμακό σας μπορεί να είναι υπεύθυνο για σεξουαλικές παρενέργειες, όπως χαμηλή επιθυμία, δυσκολίες σεξουαλικής διέγερσης, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού ή απώλεια αίσθησης στα γεννητικά σας όργανα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την προσαρμογή της δοσολογίας του τρέχοντος φαρμάκου, την εναλλαγή φαρμάκων ή την προσθήκη άλλου φαρμάκου για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αρνητικών παρενεργειών του τρέχοντος αντικαταθλιπτικού. Θυμηθείτε, είναι πάντα σημαντικό να συζητάτε πρώτα με τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή. 

Ζητήστε σεξουαλική θεραπεία ή καθοδήγηση.

Εάν δεν βρίσκεστε επί του παρόντος σε φαρμακευτική αγωγή ή έχετε καταφέρει να αποκλείσετε τα αντικαταθλιπτικά ως αιτία της χαμηλής λίμπιντο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη άλλους παράγοντες.

Ακόμα κι αν η βασική αιτία της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας σας ήταν αρχικά η κατάθλιψη, οι συνήθειες που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης μπορεί να είναι ο λόγος που δεν έχετε επιθυμία για σεξ. Για να το αλλάξετε αυτό πρέπει να μάθετε τι σημαίνει το σεξ για εσάς.

Μερικές φορές μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, αλλά καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Η αναζήτηση βοήθειας από θεραπευτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε πώς θα ξαναβρείτε τη χαμένη σας επιθυμία.

Η σεξουαλικότητά είναι θεμελιώδες μέρος του εαυτού μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατάθλιψη δεν σας στερεί μόνο τη χαρά, αλλά και τη σεξουαλική ευχαρίστηση και την επιθυμία. Η επιθυμία είναι ένα συναίσθημα που συνδέεται με τα άλλα συναισθήματά μας. Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψή μπορείτε να αισθανθείτε ξανά την ερωτική επιθυμία. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.