Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που οι single κοιμούνται καλύτερα τα βράδια

Με το άγχος της καθημερινότητας και τις ατελείωτες λίστες υποχρεώσεων δεν είναι περίεργο όταν ακούμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυπνίες. 

Όμως το εκπληκτικό είναι πως αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι είναι single κοιμούνται περισσότερες ώρες, σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονται σε σχέσεις (όπως παντρεμένος, αρραβωνιασμένος, σε σχέση ή χωρισμένος). Μάλιστα σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών οι single έχουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο νυχτερινού ύπνου, που είναι 7,13 ώρες.

Γιατί όμως όσοι κοιμούνται μόνοι κάνουν καλύτερο ύπνο; 

Μια πιθανή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να είναι η έλλειψη ροχαλητού του συντρόφου. Η κλινική Mayo πραγματοποίησε μια μελέτη παρακολουθώντας δέκα παντρεμένα ζευγάρια κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, όπου οι σύζυγοι είχαν διαγνωστεί με άπνοια ύπνου. 

Η άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, όπου διακόπτεται η αναπνοή (άπνοια) μεταξύ επεισοδίων με έντονο ροχαλητό. Η διάρκεια αυτών των επεισοδίων είναι 10-15 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο.

Στην ουσία πρόκειται για επεισόδια ασφυξίας τα οποία επαναλαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου και στα οποία σημειώνονται σημαντικές παθοφυσιολογικές διαταραχές που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οξυγόνωση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό.

Η εν λόγω μελέτη απέδειξε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι το ροχαλητό για το ζευγάρι. Έτσι όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιήσαν  μάσκες οξυγόνου για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ροχαλητού, το μέσο ποσοστό του χρόνου που τα ζευγάρια κοιμόντουσαν αυξήθηκε από 74 τοις εκατό στο 87 τοις εκατό, το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερο από μια επιπλέον ώρα ύπνου τη νύχτα. 


Αναμφίβολα υπάρχουν οφέλη του να κοιμάστε μόνοι σας , όπως και με έναν σύντροφο. Ο ύπνος μαζί με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να προσφέρει συναισθήματα ασφάλειας, και αυτό μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο υγιή ύπνο. Αλλά εάν κοιμάστε μόνοι σας, μπορεί επίσης να προσφέρει βαθύτερο ύπνο λόγω λιγότερων διακοπών κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.