Dopplebanger: Ο νέος (και λίγο περίεργος) όρος στο λεξικό του dating εξηγεί πολλά

Τι γίνεται όταν βγαίνεις με άτομα που σου μοιάζουν;

Σίγουρα έχεις δει ζευγάρια που μοιάζουν εμφανισιακά - και δεν αναφερόμαστε στο στυλ, αλλά στα χαρακτηριστικά τους. Μοιάζουν τόσο που αναρωτιέσαι αν είναι αδέλφια, ή αν έχουν σχέση. Υπάρχει ολόκληρο ΙG προφίλ αφιερωμένο σε αυτό.

Κάτι που ενδεχομένως δεν ήξερες, είναι ότι υπάρχει όρος που περιγράφει το παραπάνω: Dopplebanger. Σύμφωνα με το Urban Dictionary, μάλιστα, πρόκειται για «κάποιον που ελκύεται από άτομα που του μοιάζουν, είτε πρόκειται για σωματικά χαρακτηριστικά, είτε για την αισθητική». Δεν είναι τόσο αστείο, βέβαια - το να θέλεις να βγεις και να κάνεις σεξ με ανθρώπους που σου μοιάζουν, αποτελεί αντικείμενο ψυχολογικής μελέτης.

Σύμφωνα με την ειδικό Talia Bombola, το παραπάνω αποτελεί την τάση μας να επιλέγουμε συντρόφους με χαρακτηριστικά που θυμίζουν τα δικά μας, όπως το χρώμα ματιών και μαλλιών, το ύψος και το βάρος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ίσως έχει κάποια σχέση με την υποσυνείδητη ανάγκη μας να αποκτήσουμε απογόνους που θα συνεχίσουν τη γενιά μας με άτομα που μας μοιάζουν.

Υπάρχει μία ακόμη θεωρία, βέβαια. Η καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Beth Ribarsky, εξηγεί πως «είναι πιθανότερο να μας αρέσουν άτομα που μας φαίνονται γνώριμα, επειδή μας προσφέρουν μία αίσθηση άνεσης». Προσθέτει, μάλιστα, πως «είναι πιθανότερο να μας αρέσουν άτομα εξίσου ελκυστικά με εμάς». Τι σημαίνει αυτό; Πως όσο πιο ελκυστικοί νιώθουμε, τόσο πιο όμορφα άτομα θα μας ελκύουν.

Ίσως δε χρειάζεται να ψάχνουμε εξήγηση για όλα, βέβαια. Δεν σημαίνει ότι αν ο σύντροφος μας, δεν μας μοιάζει, δεν είναι κατάλληλος για εμάς ή ότι πρέπει να ψάχνουμε άτομα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας. Ας αφεθούμε κι ας το χαρούμε, όπως κι αν είναι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.