Πέντε μπαχαρικά που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος

Ένας από τους ευκολότερους και πιο υγιείς τρόπους για να παραμείνετε ζεστοί κατά τη διάρκεια των ψυχρών ημερών, είναι να τρώτε τροφές που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα παρακάτω μπαχαρικά φαίνεται ότι, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για να σας κρατήσουν ζεστούς, τις κρύες ημέρες.

Κάρδαμο. Οι αρωματικοί σπόροι του δημοφιλούς αυτού βοτάνου, το οποίο είναι γηγενής στη Νότια Ινδία και τη Σρι Λάνκα, είναι γνωστοί για τις υψηλές συγκεντρώσεις της κινεόλης. Ένα συστατικό που βοηθάει να χαλαρώσει η ρινική συμφόρηση και έχει τονωτική επίδραση στους πνεύμονές, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Το κάρδαμο επίσης, διεγείρει το πεπτικό σύστημα και βοηθάει στην προώθηση της εξάλειψης του φυσικού αερίου.

Κανέλα. Ίσως το πιο δημοφιλές μπαχαρικό του πλανήτη. Η κανέλα είναι γλυκιά και αρωματική και περιέχει τανίνες, μια ομάδα χημικών ουσιών που έχουν τονωτική επίδραση στις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματός, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία. Επιπλέον, η κανέλα είναι ένα φυσικό αντιπηκτικό, που μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και την μεταβολική δραστηριότητα.

Κουρκούμη. Για αιώνες οι Ινδοί  ταξινομούν τη κουρκούμη ως ένα από τα καλύτερα βότανα του πλανήτη. Και όχι αδίκως, διότι όπως και η κανέλα, έτσι και η κουρκούμη είναι πλούσια σε τανίνες που αυξάνουν τη συνολική θερμοκρασία του σώματος μας. Επιπλέον, η κουρκούμη περιέχει μια δραστική ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ό,τι βελτιώνει τη κυκλοφορία τους αίματος και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Τζίνζτερ. Αν και αυτό το μπαχαρικό είναι γνωστό για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των στομαχικών διαταραχών, έχει επίσης, σημαντικές συνέπειες στην αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα, λόγω της πυκνής συγκεντρώσεις της θερμότητας που παράγουν τα έλαια του, οι λεγόμενες τζιντζερόλες.

Κόκκινο πιπέρι. Το πιπέρι καγιέν καταναλώνεται συνήθως σε μορφή σκόνης και η πικάντικη γεύση του οφείλεται σε μια ουσία που περιέχει, την καψαϊκίνη. Η δραστική αυτή ένωση κατέχει θερμογενετικές ιδιότητες και η η κατανάλωση της συνδέεται με αυξημένο μεταβολικό ρυθμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.