Αποφάσισα να πίνω πράσινο τσάι για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη

Λόγω της μικρής επεξεργασίας του πράσινου τσαγιού, τα αντιοξειδωτικά, οι γνωστές κατεχίνες, βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη τσαγιού. Οι κατεχίνες έχουν την ιδιότητα να καταπολεμάνε τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν το DNA και να συμβάλουν στην εμφάνιση καρκίνου, θρόμβους και αρτηριοσκλήρωση. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη διαχείριση βάρους. Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν πράσινο τσάι μειώθηκε το ποσοστό λίπους στο σώμα τους σε μόλις 12 εβδομάδες.

Ανατρέχοντας λοιπόν σε όλη αυτή τη βιβλιογραφία, πείστηκα ότι έπρεπε να κάνω ένα πείραμα και να αρχίσω να πίνω τουλάχιστον ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι κάθε μέρα για ένα μήνα. Δείτε τι μου συνέβη κατά τη διάρκεια των 30 ημερών.

Καταρχάς άλλαξε η κοσμοθεωρία μου γύρω από το τσάι. Μέχρι τη στιγμή πριν αρχίσω το πείραμα όταν σκεφτόμουν το τσάι, φανταζόμουν κάποιον να κάθεται χαλαρός στη πολυθρόνα του και να πίνει ένα ζεστό ρόφημα. Αν και όλο αυτό ακούγεται πολύ ωραίο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, τουλάχιστον όσο αφορά εμένα. Γιατί είμαι πολυάσχολη, έτσι αν ήθελα να εντάξω το πράσινο τσάι στην καθημερινότητα μου, έπρεπε να το κάνω με έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάχνω αρκετή ποσότητα και να την αποθηκεύω στο ψυγείο, ώστε να παίρνω κάθε μέρα μαζί μου ένα μπουκαλάκι κρύο τσάι. Όπως καταλάβατε η εικόνα που είχα για το τσάι άλλαξε εντελώς και η αλλαγή έγινε προς το καλύτερο γιατί κατάλαβα ότι μπορώ να πίνω το δικό μου πράσινο τσάι κάθε μέρα και κάθε ώρα.

Καθώς περνούσαν οι ημέρες και πίνοντας ανελλιπώς το τσάι μου, συνειδητοποίησα ότι ενυδάτωνα περισσότερο το σώμα μου. Και το κατάλαβα γιατί επισκεπτόμουν πιο συχνά την τουαλέτα. Μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό, όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Γιατί τα 8 ποτήρια δεν αφορούν μόνο το νερό, αλλά όλα τα ροφήματα, όπως το τσάι, το χαμομήλι, οι χυμοί μέχρι και κάποια τρόφιμα που περιέχουν νερό, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Έτσι εντάσσοντας το πράσινο τσάι στην καθημερινότητα μου κατάλαβα πόσο πολύ με βοηθούσε στην ενυδάτωση.

Όπως ανέφερα και παραπάνω το πράσινο τσάι είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Και το διαπίστωσα και σε προσωπικό επίπεδο. Γιατί άρχισα να πίνω τσάι στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ένας μήνας που φημίζεται για τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, λόγω της αλλαγής του καιρού. Δυο εβδομάδες μετά τη έναρξη του πειράματος όλοι οι συνάδελφοι στο γραφείο ήταν άρρωστοι και φυσικά περίμενα να φτάσει και η δική μου σειρά. Ωστόσο κατά κάποιο τρόπο κατάφερα να βγω αλώβητη. Σκεπτόμενη την περσινή χρονιά που ήμουν κάθε λίγο και λιγάκι με πονόλαιμο ή με μπουκωμένη μύτη, υπέθεσα ότι για τη φετινή ευεξία υπεύθυνη ήταν η αντιοξειδωτική δύναμη του πράσινου τσαγιού. Και εκεί που έπινα μόνο ένα φλιτζάνι, άρχισα να αυξάνω την ποσότητα με αποτέλεσμα μέχρι και τώρα να μην έχω αρρωστήσει ούτε μια μέρα.

Όλοι θα έχετε ακούσει ότι το πράσινο τσάι είναι χαλαρωτικό. Μια συνήθεια που είχα κάθε βράδυ, ήταν να πίνω ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσω από την ένταση της ημέρας. Όταν άρχισα το πείραμα, αντικατέστησα το κρασί με ένα φλιτζάνι ζεστό πράσινο τσάι και συνειδητοποίησα πόσο με χαλάρωνε. Το αποτέλεσμα; Και τις θερμίδες από το κρασί γλίτωσα και τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας.

Τελειώνοντας το πείραμα αναρωτήθηκα αν έχασα κιλά. Η αλήθεια είναι ότι έχασα λίγο βάρος, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν οφειλόταν στο πράσινο τσάι, γιατί ήδη είχα αρχίσει να προσέχω τη διατροφή μου και να γυμνάζομαι. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να καταλάβω αν το πράσινο τσάι με βοήθησε στην απώλεια κιλών, όμως μπορώ να πω χωρίς αμφιβολία ότι η κατανάλωση του έχει οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Και ενώ το πείραμα τελείωσε συνέχισα και συνεχίζω να πίνω ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι σχεδόν καθημερινά.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.