Γυναίκες μοιράζονται φωτογραφίες τους στο instagram για να μας δείξουν μια πλευρά της ενδομητρίωσης που δε γνωρίζουμε

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση. Γι αυτό πολλές γυναίκες μοιράζονται στο Instagram φωτογραφίες για να δείξουν πώς είναι να ζεις με αυτή τη νόσο, χρησιμοποιώντας το hashtag #ThisIsEndometriosis. 

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το 10% των γυναικών στις ΗΠΑ, όμως ακόμα είναι αρκετά δύσκολη η διάγνωσή της, αφού είναι μία σύνθετη νόσος με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να μην δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, αλλά από την άλλη μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο μειώνοντας την ποιότητα ζωής της γυναίκας και προκαλώντας υπογονιμότητα.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Τι είναι η ενδομητρίωση

Ο όρος ενδομητρίωση σημαίνει ύπαρξη κυττάρων του ενδομητρίου εκτός μήτρας. Τέτοια κύτταρα μπορούν να παρασυρθούν με το αίμα της περιόδου και να εμφυτευθούν σε διαφορά σημεία της πυέλου. Σάλπιγγες, ωοθήκες, περιτόναιο, παχύ έντερο και ουροδόχος κύστη είναι πιθανά όργανα στόχοι. Στο σημείο που εμφυτεύεται το έκτοπο ενδομήτριο συμπεριφέρεται ακριβώς όπως μέσα στην μήτρα, δηλαδή προκαλεί μια μικρή έμμηνο ρύση. Μήνα με το μήνα το αίμα συλλέγεται και η ποσότητα αυτή δημιουργεί κύστες.

Έτσι, προκύπτουν οι κύστες στις ωοθήκες. Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές ενδομητρίωσης που ανευρίσκονται βαθύτερα στους ιστούς. Αυτές οι μορφές είναι πιο συμπαγείς και οι βλάβες που προκαλούνται λέγονται όζοι.

Η Hillary είναι μια από τις πολλές γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση και δε διστάζει να δείξει τις ουλές της στο Instagram, δίνοντας κουράγιο και στις υπόλοιπες γυναίκες.

 

Η Hillary δεν είναι η μόνη γυναίκα που μοιράστηκε την ιστορία της. Η Casey Berna δημοσίευσε μια φωτογραφία με τα σημάδια της τομής της με την εξής λεζάντα: «Τι θα συνέβαινε αν ο γυναικολόγος μου με είχε παραπέμψει σε έναν ειδικό για την ενδομητρίωση, όταν ήμουν έφηβη και όταν είχα σαφή συμπτώματα;»

 

Μια άλλη γυναίκα που συμμετείχε στην εκστρατεία, η Helen Wilson-Beevers, δήλωσε ότι χρειάστηκαν 9 χρόνια για να διαγνωσθεί. "Η ενδομητρίωση προκαλεί έντονο πόνο μειώνοντας την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Οι σχέσεις υποφέρουν, οι άνθρωποι ρωτούν γιατί δεν νιώθεις καλά και ο πόνος απορροφά κάθε πηγή ενέργειας»

Η ενδομητρίωση είναι μια σοβαρή κατάσταση και ελπίζουμε ότι αυτή η εκστρατεία θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες να διαγνωστούν σωστά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πω το παραπλανητικό ερώτημα «έως ποιο βαθμό θεωρείται ο πόνος φυσιολογικός κατά τη διάρκεια της περιόδου» έχει παγιδέψει αναρίθμητες γυναίκες και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αμφισβητώντας τα παράπονα των ασθενών και οδηγώντας τες σε απελπισία, μη αναζήτησης εξειδικευμένης ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.