WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν λεύκη


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Απριλίου 2019

20181210_zaa_d20_1110.jpg

Το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών σας προέρχεται από μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η λεύκη είναι η διαταραχή του χρώματος του δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος. 

Χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους, τη Γενικευμένη Λεύκη, την Τμηματική Λεύκη και την Εντοπισμένη ή Εστιακή Λεύκη.

Η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα, σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών. Το 50% αυτών, εμφανίζουν την ασθένεια πριν τα 20 τους χρόνια. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50 - 50.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί λεύκη και φυσικά ο δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός να συστήσει σειρά εξετάσεων, για να βρεθεί η αιτία και το είδος της λεύκης και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο παρακάτω θα δούμε μερικά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν λεύκη.

Θέματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη λεύκη. Επίσης άτομα με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, συγκεκριμένα με Hashimoto (που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα) και αλωπεκία (που δημιουργεί τριχόπτωση), είναι πιθανότερο να εμφανίσουν λεύκη. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας τύπος λεύκης που ονομάζεται μη τμηματική λεύκη μπορεί να είναι αυτοάνοση. Μέχρι στιγμής, όμως, η σχέση μεταξύ λεύκης και άλλων αυτοάνοσων διαταραχών είναι απλώς ένας σύνδεσμος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Κληρονομικότητα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων λεύκης, δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Ενώ πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν η λεύκη είναι κληρονομική, δεν είναι ακόμα δυνατό να προβλέψουμε εάν θα αναπτύξετε λεύκη με βάση τα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο οι αυτοάνοσες ασθένειες γενικά, φαίνεται να έχουν ένα γενετικό υπόβαθρο.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν χάνω βάρος;

Φυσικό τραύμα. Σε μερικούς ανθρώπους, το φυσικό τραύμα, όπως η ηλιακό έγκαυμα ή η έκθεση σε βιομηχανικά χημικά, φαίνεται να προκαλεί λεύκη ή τουλάχιστον να προηγείται. Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί ακριβώς σε περιοχές όπου υπήρξε κάποιο είδος τραυματισμού. Ακριβώς γιατί δεν συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό.

Συναισθηματικό άγχος. Η ψυχολογική δυσφορία φαίνεται να παίζει ρόλο στην επιδείνωση της λεύκης, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες δερματικές παθήσεις. Και πάλι, αυτή η σχέση δεν είναι πλήρως κατανοητή. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η λεύκη, αν και δεν είναι μεταδοτική ή απειλητική για τη ζωή, προκαλεί επίσης σημαντικό συναισθηματικό πόνο. Το αποτέλεσμα είναι αισθητό και αρκετά παραμορφωτικό και, όπως καταλαβαίνετε, είναι ψυχολογικά πολύ ενοχλητικό.

Οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες αντιπροσωπεύει μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν. Οι δραστικές μορφές οξυγόνου βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας μπορεί να προκληθεί από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από τη λεύκη είναι γνωστό ότι είναι οι πιο ευάλωτες στο οξειδωτικό στρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.