Ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί μια χρόνια εκφυλιστική νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Μπορεί να παρατηρηθεί μείωση μνήμης, της μάθησης και της κρίσης. Εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών ενώ πολύ σπάνια θα παρατηρηθεί σε άτομα κάτω των 50 ετών και δεν υπάρχει ακριβής αιτία. 

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμάει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, να πλήξει 152 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ορισμένες διαταραχές, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, συνδέονται με έναν αυξημένο κίνδυνο της νόσο του Αλτσχάιμερ. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη πνευματικής άσκησης.

Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το άτομο φτάνει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρηθούν και διαταραχές στη συμπεριφορά, απάθεια ή επιθετικότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης και υπερκινητικότητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.