Έλλειψη ιωδίου: Ποια είναι τα κυριότερα σημάδια

Ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου από άλλες-δείτε ποια είναι τα σημάδια.

Όταν σκέφτεστε το ιώδιο - το χημικό στοιχείο που βοηθά το σώμα σας να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και να ρυθμίζει την ενέργεια - πιθανότατα το συνδέετε με το αλάτι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη δεκαετία του 1920, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές της Αμερικής εμφάνιζαν βρογχοκήλη, ή μεγέθυνση θυρεοειδών αδένων, λόγω έλλειψης ιωδίου. Η λύση; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβούλεψε ορισμένες εταιρείες να αρχίσουν να προσθέτουν ιώδιο στο αλάτι- και αυτή η παρέμβαση βοήθησε πολύ.

Παρόλο όμως που οι περισσότεροι δεν χρειάζεται πραγματικά να ανησυχούμε για τα επίπεδα ιωδίου μας, υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου. Και αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ιώδιο για την ανάπτυξη του εμβρυϊκού θυρεοειδούς.

Ενώ η έλλειψη ιωδίου είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μάθετε να εντοπίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια και να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή ποσότητα. Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ποια είναι τα σημάδια της έλλειψης ιωδίου;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο όταν η έλλειψη ιωδίου είναι σοβαρή, κάτι που είναι σπάνιο. Παρόλο που υπάρχει ένα τεστ για ανεπάρκεια ιωδίου (ανάλυση ούρων) και μπορείτε να το ζητήσετε από έναν γενικό ιατρό ή έναν ενδοκρινολόγο, ωστόσο υπάρχει τεράστια διακύμανση στα επίπεδα ιωδίου μέρα με τη μέρα, ακόμη και ώρα με την ώρα, επομένως χρειάζεστε πραγματικά τουλάχιστον 10 ή 12 εξετάσεις για να μάθετε ποια είναι η πραγματική σας κατάσταση. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Βρογχοκήλη (διογκωμένος θυρεοειδής αδένας)

Όταν η πρόσληψη ιωδίου πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα, το σώμα σας αρχίζει να αντλεί περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη που ονομάζεται TSH. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα (επίσης γνωστή ως βρογχοκήλη), που είναι το πιο κοινό σύμπτωμα ανεπάρκειας ιωδίου.

Μια βρογχοκήλη μπορεί να είναι ή να μην είναι ορατή ως εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Μερικές φορές δεν θα το παρατηρήσετε αν δεν κάνετε υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Επίσης εάν έχετε βρογχοκήλη, μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση πνιγμού ή να έχετε δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.

Υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής)

Εάν η πρόσληψη ιωδίου πέσει κάτω από 10 έως 20 mcg την ημέρα, μπορεί να εμφανίσετε υποθυρεοειδισμό ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς (που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες). Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών , ξηρά μαλλιά, ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο κρύο, πρησμένο πρόσωπο, βραχνάδα, μυϊκή αδυναμία/πόνους, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και πολλά άλλα.

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό έχουν συνήθως τουλάχιστον δύο ή τρία από τα παραπάνω συμπτώματα. Απλώς να έχετε κατά νου ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε πολλές άλλες καταστάσεις υγείας ή ακόμα και σε φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, γι' αυτό επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης ή προβλήματα ανάπτυξης του παιδιού

Η έλλειψη ιωδίου έχει συνδεθεί με υπογονιμότητα, αποβολές, πρόωρο τοκετό, θνησιγένεια και συγγενείς ανωμαλίες.

Βρέφη και παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλότερο IQ, νοητική καθυστέρηση, επιβράδυνση της ανάπτυξης ή προβλήματα με την ομιλία και την ακοή.

Πώς να πάρετε αρκετό ιώδιο

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια ιωδίου είναι να βεβαιωθείτε ότι επιτυγχάνετε αυτές τις συνιστώμενες προσλήψεις:

  • Ενήλικες άνδρες και γυναίκες: 150 mcg

  • Έγκυες: 220 mcg

  • Θηλάζουσες: 290 mcg

Οτιδήποτε κάτω από αυτές τις ποσότητες δεν είναι ιδανικό - αλλά οτιδήποτε πάνω από αυτές τις ποσότητες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό (γνωστός και ως υπερδραστήριος θυρεοειδής) και άλλα προβλήματα.

Επομένως, πρώτα, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε επιτραπέζιο αλάτι που είναι ιωδιούχο. Όταν το αλάτι είναι ιωδιούχο, πρέπει να το αναγράφει στη συσκευασία. Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε τη διατροφή σας ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο. Οι φυσικές πηγές ιωδίου περιλαμβάνουν οτιδήποτε ζει και αναπτύσσεται στο αλμυρό νερό, άρα μύδια, αστακοί, στρείδια, σαρδέλες.

Ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να μην τρώτε περισσότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα (ιδανικά 1.500 για τους περισσότερους ενήλικες), το ένα τρίτο ενός κουταλιού του γλυκού ιωδιούχο αλάτι θα σας δώσει 150 mcg ιωδίου.

Αν είστε vegan ή χορτοφάγοι μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν είναι καλή ιδέα να πάρετε ένα συμπλήρωμα ιωδίου, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με φάρμακα (όπως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση) που παίρνετε ήδη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.