WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και σωστή διατροφή


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιανουαρίου 2022

Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και σωστή διατροφή
unsplash
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει κυρίως τις θυρεοειδικές ορμόνες, δηλαδή τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό των διαφόρων οργάνων του σώματος.

Αν έχετε πρόβλημα στο θυρεοειδή τότε μπορεί να υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός) ή να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός). Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ωχρό δέρμα, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, η υπνηλία κ.α. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η νευρικότητα, το άγχος, οι εφιδρώσεις, η αυξημένη όρεξη, η πολυουρία, η απώλεια βάρους κ.α.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο κοινή στις γυναίκες και έχει συνολική επικράτηση του 1% έως 2%, αυξάνεται με την ηλικία. Οι εκδηλώσεις του αφορούν τη μείωση της επίδρασης των θυρεοειδικών ορμονών στους ιστούς.

Στον υποθυρεοειδισμό, οι ασθενείς παρουσιάζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υπνηλία
  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Μειωμένη ανοχή στο κρύο
  • Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες
  • Δυσκοίλια
  • Ξηρό δέρμα
  • Μειωμένη εφίδρωση
  • Μειωμένοι σφυγμοί
  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχές κύκλου στις γυναίκες

Η θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό μπορεί να πραγματοποιηθεί με ορισμένα φάρμακα. Αλλά εκτός από τα φάρμακα μπορείτε να ακολουθήσετε και τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές και να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής που να συμβάλλουν στη θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που ερευνώνται για τη σύνδεση τους με τις λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα.

Συγκεκριμένα, το ασβέστιο επηρεάζει τα επίπεδα της θυροξίνης στο αίμα, που αποτελεί φάρμακο για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Το ιώδιο αποτελεί επίσης ένα κύριο υπόστρωμα για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και η κύρια πηγή του είναι το περιβάλλον. Ενώ η περίσσεια και η έλλειψη ιωδίου σχετίζονται με θυρεοειδική δυσλειτουργία.

Η υπερβολική κατανάλωση ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό, αυτοάνοση θυρεοειδική δυσλειτουργία και σε σχηματισμό όζων. Η έλλειψη ιωδίου, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε βρογχοκήλη, υποθυρεοειδισμό και μυαλγία. Η Βρετανική Θυρεοειδική Ένωση συστήνει ως απαραίτητη ποσότητα ιωδίου τα 150 mcg που μπορούν να καλυφθούν, συνήθως, από μία ισορροπημένη διατροφή.

Ένα άλλο συστατικό που έχει μελετηθεί για τη σύνδεσή του με τη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι η βιταμίνη D. Έχει φανεί σε παιδιά ότι ανεπάρκεια βιταμίνης D ίσως διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας Hashimoto, χωρίς να έχει αποδειχθεί ακόμη σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Επιπλέον, πιθανολογείται ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Dμπορεί να συμβάλει στη θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto αλλά και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος είναι, επίσης, απαραίτητα για τoν φυσιολογικό μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί όταν υπάρχει ανεπάρκεια αυτών. Η έλλειψη σιδήρου μειώνει την σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, μειώνοντας τη δραστικότητα της εξαρτώμενης από την αίμη θυρεοειδικής υπεροξειδάσης. Τα συμπληρώματα σιδήρου επίσης μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της θυροξίνης, γι’αυτό και συστήνεται ένα κενό δύο ωρών μεταξύ των συμπληρωμάτων.

Λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, το ραπανάκι και τα γογγύλια εμφανίζουν σπάνια κάποια συσχέτιση με το σχηματισμό βρογχοκήλης και την αύξηση του θυρεοειδούς αδένα. Τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν γλυκοζινολικές ενώσεις που επηρεάζουν τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, αναστέλλοντας την πρόσληψη του ιωδίου και τη δράση της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης.

Άλλες ουσίες που σχετίζονται με τη θυρεοειδική λειτουργία είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και η Β12 που έχει παρατηρηθεί μειωμένη σε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Ο θυρεοειδής αδένας είναι μεταξύ των ανθρώπινων ιστών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σελήνιο. \

Τέλος είναι σημαντικό να γυμνάζεστε. Η άσκηση βοηθάει στη κυκλοφορία του αίματος και αυτό επιτρέπει στις ορμόνες του θυρεοειδούς να λειτουργούν σωστά. 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά στην υγεία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.