Ποιες τροφές είναι καλές για το συκώτι μας;

pexels

Ανακαλύψτε τις καλύτερες τροφές για ένα υγιές συκώτι.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το συκώτι βοηθά στην απομάκρυνση ουσιών, όπως το αλκοόλ, από τον οργανισμό, αλλά το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας εκτελεί περισσότερες από 500 λειτουργίες.

Μερικές από τις λειτουργίες του ήπατος περιλαμβάνουν:

  • Φιλτράρει το αίμα. Κατά τη διάρκεια αυτού του φιλτραρίσματος, το συκώτι αφαιρεί τοξίνες, όπως αλκοόλ, χημικές ουσίες και φάρμακα.

  • Επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίμα, γνωστό ως γλυκόζη. Το συκώτι αφαιρεί το υπερβολικό σάκχαρο του αίματος και μπορεί να το μετατρέψει σε γλυκογόνο, το οποίο είναι η αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης. Εάν το σώμα σας το χρειάζεται, μπορεί να μετατρέψει αυτό το γλυκογόνο ξανά σε γλυκόζη.

  • Παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην πέψη .

  • Αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των  βιταμινών A , D και E, καθώς και σιδήρου  και χαλκού.

Το συκώτι κάνει σχεδόν τα πάντα εκτός από την αναπνοή… Και δεδομένου ότι το συκώτι είναι ένα τόσο σημαντικό όργανο, είναι λογικό να επιλέγουμε τροφές που θα διατηρούν το υγιές. Αυτό ισχύει τόσο εάν είστε γενικά υγιείς όσο και εάν έχετε κάποιες μορφές ηπατικής νόσου, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), η οποία συμβαίνει όταν συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι σας.

Μια ισορροπημένη, φιλική προς το συκώτι διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο ή στη μείωση του ποσοστού NAFLD ή άλλης νόσου. Ο αριθμός των ατόμων με NAFLD αυξάνεται ραγδαία και η πάθηση συχνά συνδέεται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν NAFLD, σύμφωνα με το American Liver Foundation.

Εάν έχετε ήδη προβλήματα στο συκώτι, η διατροφή σας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξετε. Καθώς η ηπατική σας νόσος εξελίσσεται, δεν θα μπορεί να φιλτράρει τα απόβλητα και τυχόν τοξίνες στη διατροφή σας.

Εδώ είναι τροφές για την καλύτερη υγεία του ήπατος:

Καφές

Χρειάζεστε μια δικαιολογία για να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ; Ορίστε. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνια ηπατική νόσο, κίρρωση και ακόμη και καρκίνο του ήπατος. Ο καφές βοηθά το συκώτι μπλοκάροντας την παραγωγή λίπους και κολλαγόνου, τα οποία είναι δύο κοινές ενδείξεις χρόνιας ηπατικής νόσο. Επιπλέον, ο καφές έχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν κυτταρική βλάβη.

Μούρα

Είτε τρώτε βατόμουρα , φράουλες ή σμέουρα, όλα τα μούρα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ήπατός σα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν νερό, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Τα μούρα έχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τη NAFLD. Όλες αυτές οι ιδιότητες μπορούν να συμβάλουν σε ένα υγιές συκώτι.

Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε μια γλυκιά απόλαυση, πιάστε ένα φλιτζάνι μούρα αντί για ένα γλυκό.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια - όπως ο σολομός ή ο τόνος μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του συκωτιού σας. Τα λιπαρά ψάρια είναι  πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος «καλού» λίπους. Και σε άτομα με NAFLD, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους στο σώμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις .

Άλλα παραδείγματα λιπαρών ψαριών περιλαμβάνουν:

  • Γαύρος

  • Ρέγγα

  • Σκουμπρί

  • Σαρδέλες

  • Πέρκα

  • Πεστρόφα

Πλιγούρι βρώμης

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από ένα μπολ ζεστό πλιγούρι βρώμης για πρωινό όταν κάνει κρύο έξω. Η τακτική κατανάλωση βρώμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σας. Με τη σειρά του, αυτό έχει έναν υγιή αντίκτυπο στη λειτουργία του ήπατος.

Σταυρανθή λαχανικά

Στα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνονται το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Αυτά τα είδη λαχανικών είναι ωφέλιμα για το συκώτι επειδή έχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη. Μια ένωση που ονομάζεται ινδόλη, η οποία βρίσκεται στα βακτήρια του εντέρου και στα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της NAFLD, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 στο περιοδικό Hepatology.

Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν επίσης ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016 στο περιοδικό Nutrients.

 

Φυλλώδη λαχανικά

Όπως και άλλα είδη λαχανικών, τα φυλλώδη λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ενώσεις που προέρχονται από φυτικά τρόφιμα. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιβλαβούς φλεγμονής στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.

Ξηροί καρποί και όσπρια

Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Αυτές οι ενώσεις είναι χρήσιμες όχι μόνο για το συκώτι αλλά και για την καρδιά.

Τα καρύδια συγκεκριμένα μπορεί να ωφελήσουν όσους πάσχουν από NAFLD, σύμφωνα με μια έκθεση  του 2020 στο Applied Sciences. Τα καρύδια έχουν σημαντικά περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και έχουν επίσης το υψηλότερο επίπεδο πολυφαινολών.

Ελαιόλαδο

Όπως τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια, έτσι και το ελαιόλαδο εντάσσεται στη λίστα των τροφών για ένα υγιές συκώτι επειδή περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μια μελέτη του 2019 στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου σε ηλικιωμένους που είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου .

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν το συκώτι να λειτουργεί αποτελεσματικά. Παρέχουν επίσης και άλλα οφέλη στον οργανισμό, όπως βοηθάνε στην πέψη και σας κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες, ενώ θα πρέπει να καταναλώνουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες.

Τροφές που μπορούν να βλάψουν την υγεία του συκωτιού σας

Εκτός από τα τρόφιμα που θα ήταν καλό να ενσωματώσετε στη διατροφή σας για καλύτερη υγεία του ήπατος, υπάρχουν επίσης ορισμένα τρόφιμα και ποτά που θα ήταν καλό να περιορίζετε.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

  • Trans λιπαρά, γιατί μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και υπερβολικό λίπος στο συκώτι

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

  • Τρόφιμα που είναι υπερβολικά επεξεργασμένα

Τι συμβαίνει με τις συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι αποτοξινώνουν το συκώτι σας

Τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι αποτοξινώνουν το συκώτι δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην γνωρίζετε εάν το προϊόν περιέχει πράγματι αυτό που ισχυρίζεται ότι έχει. Το συκώτι κάνει την αποτοξίνωση από μόνο του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.