Αύξηση βάρους στη μέση ηλικία: Τι να περιμένει μια γυναίκα και τι μπορεί να κάνει για αυτό

unsplash

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες παίρνουν περίπου 1,5 κιλό/έτος στη μέση ηλικία.

Καθώς διανύουμε τη ζωή, το σώμα μας αλλάζει. Μάλιστα οι γυναίκες μέσης ηλικίας εκτίθενται σε πολλές επιρροές που προάγουν την αύξηση βάρους: στέρηση οιστρογόνων, πιθανές διαταραχές της διάθεσης (π.χ. άγχος, κατάθλιψη), προβλήματα στον ύπνο, αλλαγές στον τρόπο ζωής και αλλαγές στο γενικό προφίλ υγείας τους.

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν και ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών, αλλάζουν το μοτίβο όπου αποθηκεύουν το βάρος τους. Και παρόλο που μπορεί να μιλάμε στα έφηβα κορίτσια για το σώμα τους που αλλάζει για να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το σώμα μας στη μέση ηλικία, το αντιλαμβανόμαστε ως μη φυσιολογικό και προσπαθούμε να το αλλάξουμε.

Οι περισσότερες γυναίκες είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους

Θα συγκλονιστείτε όταν μάθετε ότι το 80-90% των γυναικών στη μέση ηλικία αναφέρουν ότι είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους. Οι γυναίκες βομβαρδίζονται με εικόνες και μηνύματα ότι πρέπει να έχουν το τέλειο σώμα και ότι δεν τρώνε σωστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές να στρέφονται στη δίαιτα για να «διορθώσουν» το βάρος τους. Εσωτερικεύουν ό,τι είναι εκτός ισορροπίας με τη ζωή τους και το προβάλλουν στο σώμα τους. Κοιτάζουν μόνο έναν μικρόκοσμο της ζωής τους – πώς «φτιάχνουν» το σώμα τους (τι πρέπει να κάνουν για να χάσουν βάρος;), χωρίς να εξετάσουν τη ζωή τους συνολικά, για να δουν τι άλλο μπορεί να χρειάζεται προσοχή.

Η απώλεια βάρους στη μέση ηλικία εγκυμονεί κινδύνους

Η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση έχουν αντίκτυπο στην υγεία των σκελετικών οστών. Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σχετίζεται με αυξανόμενα ποσοστά απώλειας οστικής μάζας και υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα.

Υπάρχουν επίσης ψυχολογικές επιπτώσεις που προέρχονται από τις προσπάθειες απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένης της διαταραγμένης διατροφής, των διατροφικών διαταραχών (ναι, ακόμη και οι γυναίκες στη μέση ηλικία μπορεί να αντιμετωπίσουν διατροφικές διαταραχές) και ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος.

 

Ποιες είναι οι επιλογές για τις γυναίκες στη μέση ηλικία που θέλουν να αντιμετωπίσουν το βάρος τους;

Είσαι εκεί που είσαι. Είναι μέρος της ιστορίας της ζωής σου. Είναι μέρος της φυσικής πορείας της ζωής να βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει. Ακριβώς όπως εκπαιδεύουμε τα έφηβα κορίτσια για το πώς αλλάζει το σώμα τους, είναι σημαντικό να αποδεχτείτε ότι το σώμα μας αλλάζει και καθώς μεγαλώνουμε.

Σταματήστε τη δίαιτα

Σταματήστε να τιμωρείτε τον εαυτό σας με περιοριστικά, μη βιώσιμα σχέδια διατροφής. Στρέψτε την προσοχή σας σε κάτι πιο σημαντικό από το βάρος σας. Σκεφτείτε τη ζωή σας συνολικά. Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε; Τι είναι αυτό που πρέπει να προσθέσετε στη ζωή σας; Σε τι χρειάζεται να πείτε ναι; Σε τι χρειάζεται να πείτε όχι;

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις φίλες και την οικογένειά σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ανθρώπους να τρώνε με έναν συγκεκριμένο τρόπο – αλλά δεν έχετε ιδέα πώς τρώνε πραγματικά πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν έχετε ιδέα αν είναι πραγματικά υγιείς. Δεν έχετε ιδέα ποια είναι η σχέση τους με το φαγητό.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον νεότερο

Έχω δει γυναίκες που έχουν περάσει τα τελευταία 20+ χρόνια της ζωής τους προσπαθώντας να χάσουν τα ίδια 20+ κιλά. Τα σώματά μας αλλάζουν καθώς διανύουμε τη ζωή. Δεν είσαι το ίδιο άτομο που ήσουν τότε.

Συντονιστείτε

Εάν τρώτε συναισθηματικά, συντονιστείτε σε αυτά τα συναισθήματα για να καταλάβετε αυτά που μπορεί να προσπαθούν να σας πουν, αντί να προσπαθείτε να τα αποφύγετε. Εάν σας φαίνεται αυτό δύσκολο, μπορεί να ωφεληθείτε από τη συζήτηση με έναν επαγγελματία για να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε και σας αξίζει.

Τέλος βρείτε τρόπους να τρώτε και να κινείστε που μπορείτε να απολαύσετε και να διατηρήσετε. Αυτό είναι το ιερό δισκοπότηρο για όλους μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.