Γιατί έχεις παλινδρόμηση οξέος και δυσπεψία και τι μπορείς να κάνεις

pexels

Η παλινδρόμηση οξέος, η καούρα και η δυσπεψία είναι κοινά παράπονα σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι αναφέρουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, ρέψιμο, δυσκοιλιότητα, αίσθημα καύσου ή αίσθημα βάρους στο στομάχι

Συχνά οι άνθρωποι μπερδεύουν το χαμηλό οξύ στομάχου με το υψηλό οξύ του στομάχου. Όταν παρουσιάζουν παλινδρόμηση και καούρα, νομίζουν εύλογα ότι αυτό που μοιάζει με υπερβολικό οξύ πρέπει να είναι ακριβώς αυτό. Συνήθως, συμβαίνει το αντίθετο: το πρόβλημα είναι το πολύ λίγο οξύ στομάχου.

Αντί λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία του χαμηλού στομαχικού οξέος, πηγαίνουμε στον γιατρό που μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιόξινο, το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ας διερευνήσουμε γιατί αντιμετωπίζουμε πραγματικά παλινδρόμηση οξέος και δυσπεψία και τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα επίπεδα οξέων του στομάχου και την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Γιατί το χαμηλό οξύ στο στομάχι μοιάζει με υψηλό οξύ στο στομάχι;

Το στομάχι μας είναι ένα όξινο περιβάλλον, το οποίο είναι απαραίτητο για να μας βοηθήσει να διασπάσουμε το φαγητό μας. Η επένδυση του στομάχου είναι σκληρή και μπορεί να διαχειριστεί την οξύτητα, η οποία συνήθως έχει pH από 1,5 έως 2,5.

Όταν το στομάχι μας δεν παράγει αρκετό οξύ, το φαγητό κάθεται και αρχίζει να ζυμώνεται. Η ζύμωση προκαλεί την απελευθέρωση αερίου. Το αέριο πρέπει να πάει κάπου, οπότε ανεβαίνει και προκαλεί ρέψιμο. Μερικές φορές όταν διαφεύγει μέρος του περιεχομένου του στομάχου, το οποίο είναι όξινο, έρχεται σε επαφή με τον οισοφάγο.

Η έλλειψη οξέος του στομάχου αποδυναμώνει επίσης τους σφιγκτήρες που χωρίζουν τον οισοφάγο από το στομάχι, αναγκάζοντάς τους να ανοίγουν ελαφρά, ώστε το περιεχόμενο του στομάχου να πηγαίνει προς τα πάνω. Ο οισοφάγος δεν έχει την προστασία που έχει το στομάχι και τότε μπορεί να εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος ή καούρα. Ενώ όταν το στομάχι παράγει αρκετό οξύ, η τροφή κινείται έγκαιρα κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα και δεν εμφανίζεται παλινδρόμηση.

Γιατί οι άνθρωποι σταματούν να παράγουν αρκετό οξύ στομάχου;

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος κυττάρου που ονομάζεται βρεγματικό κύτταρο που παράγει το οξύ του στομάχου. Η λειτουργία του αρχίζει να μειώνεται όταν πιέζεται. Διάφοροι παράγοντες που μπορούν να στρεσάρουν ένα βρεγματικό κύτταρο περιλαμβάνουν:

  • Υπερφαγία

  • Στρες (και τρώει όταν είναι αναστατωμένος)

  • Αλκοολούχα ποτά

  • Τρώτε πολύ γρήγορα

  • Υπερκατανάλωση πρωτεΐνης

  • Κάπνισμα

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία των βρεγματικών κυττάρων. Υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή και συμπληρώνοντας ορισμένες θεραπείες που ενισχύουν το πεπτικό σύστημα , τα βρεγματικά κύτταρα μπορούν και πάλι να κάνουν τη δουλειά τους.

Γιατί είναι επικίνδυνο το χαμηλό οξύ στο στομάχι;

Το οξύ του στομάχου είναι μια από τις πρώτες γραμμές άμυνάς μας ενάντια στα παθογόνα βακτήρια. Ένα βακτήριο γνωστό ως ελικοβακτηρίδιο  ευδοκιμεί όταν το στομάχι δεν παράγει αρκετό οξύ. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί έλκη και σχετίζεται επίσης με την οισοφαγίτιδα Barrett και τον καρκίνο του οισοφάγου.

 

Πώς να διώξετε την παλινδρόμηση οξέος και τη δυσπεψία και να αποκαταστήσετε την πεπτική λειτουργία

Φανταστείτε ότι πηγαίνατε στο γυμναστήριο κάθε μέρα και ασκούσατε τον ίδιο μυ. Τελικά θα κουραζόσασταν και στο τέλος θα τραυματίζατε τον μυ. Το πεπτικό σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αν το στρεσάρετε υπερβολικά, κουράζεται και πιθανώς τραυματίζεται. Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε το οξύ του στομάχου σας.

Αποφύγετε τροφές που προκαλούν παλινδρόμηση

Αυτό περιλαμβάνει τηγανητά τρόφιμα (ειδικά αυτά που τηγανίζονται σε φυτικά έλαια ), γαλακτοκομικά προϊόντα, ραφιναρισμένα σάκχαρα , καφεΐνη και αναψυκτικά.

Τρώτε τροφές που βοηθούν στη μείωση της παλινδρόμησης οξέος

Μερικές τροφές που βοηθούν στην παλινδρόμηση οξέος είναι ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα , ο ανανάς και τα άγρια ​​ψάρια.

Υποστήριξη της συνολικής πέψης

Η πέψη είναι εκεί που όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν. Πρέπει να λειτουργεί βέλτιστα για να έχει βέλτιστη υγεία. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις αν έχεις χαμηλό οξύ στομάχου και η διόρθωση αυτού του προβλήματος μπορεί να έχει τεράστια οφέλ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.