Κλίμακα πείνας: Τι είναι και πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις

pexels

Δυσκολεύεστε να καταλάβετε πότε πεινάτε και πότε νιώθετε ότι έχετε χορτάσει; Η αναγνώριση της πείνας και της πληρότητας  είναι αρκετά σημαντική και για πολλούς η χρήση ενός εργαλείου που είναι γνωστή ως η κλίμακα πείνας μπορεί να είναι χρήσιμη στο ταξίδι της εκ νέου ανακάλυψης των ενδείξεων του σώματός τους.

Η κλίμακα πείνας είναι αυτό που ακούγεται, είναι μια κλίμακα από το 1 έως το 10 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει πόσο πεινασμένοι ή χορτάτοι νιώθετε. Δεν θέλουμε να είμαστε σε καμία πλευρά του φάσματος. Δεν θέλουμε να είμαστε στο 1 όπου νιώθουμε πολύ πεινασμένοι και πρέπει να φάμε το συντομότερο δυνατό. Επίσης, δεν θέλουμε να είμαστε ούτε στην άλλη πλευρά στο 10, γιατί τότε νιώθουμε πολύ φουσκωμένοι.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλουμε να μείνουμε μεταξύ 3 και 7 στην κλίμακα πείνας. Όσον αφορά την πείνα, το 3 αντικατοπτρίζει την αίσθηση ότι «ναι, θέλετε να φάτε και είστε ενθουσιασμένοι που θα δοκιμάσετε νόστιμο φαγητό. Όσον αφορά τον κορεσμό, το 7 είναι ένα σημείο ικανοποίησης. Ίσως έχετε χώρο για περισσότερο φαγητό, αλλά το να συνεχίσετε να τρώτε θα σας έκανε να νιώσετε λίγο άβολα.

Είναι καλό να προσπαθήσετε να αποφύγετε να νιώθετε υπερβολικά πεινασμένοι ή υπερβολικά χορτάτοι. Όταν φτάνετε στο 1 ή 2 όσον αφορά την πείνα (είτε σκόπιμα είτε όχι), μετά κινδυνεύετε να φάτε πέρα ​​από τον κορεσμό και να καταλήξετε στο 8 ή 9.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κλίμακα πείνας

Η κλίμακα πείνας είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν το χρειάζεστε. Για παράδειγμα μπορεί να σκέφτεστε «Είμαι στα 3; Να φάω κάτι;» ή «Είμαι στα 7, ίσως δεν χρειάζεται να συνεχίσω να τρώω » Αυτό θα γίνει υποσυνείδητα καθώς οικοδομείτε εμπιστοσύνη με το σώμα σας.

Εάν κάνετε δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ανταποκρίνεστε στα σημάδια της πείνας και της ικανοποίησης, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε την κλίμακα πείνας ενώ τρώτε και να σκεφτείτε πώς νιώθετε. Και να θυμάστε, ποτέ δεν πρόκειται να είναι όλα τέλεια. Μερικές φορές μπορεί να πεινάσετε πολύ ή να χορτάστε πολύ. Στην τελική άνθρωποι είστε.

Τι να κάνετε αν πεινάτε πολύ

Αν δείτε ότι βρίσκεστε στο 1 ή 2 στην κλίμακα πείνας, δεν πειράζει. Προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί και παρόντες ενώ τρώτε. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

  • Να τρώτε αργά. Αφήστε το πιρούνι/το κουτάλι σας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές.

  • Να τρώτε πρωτεΐνη, υγιή λίπη και φυτικές ίνες για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε χορτάτοι.

  • Καθίστε και φάτε στο τραπέζι, αν μπορείτε. Το να τρώτε αλλού, καθιστά δύσκολο να έχετε επίγνωση του φαγητού που καταναλώνετε.

  • Εάν σας βοηθά, προσπαθήστε να αποφύγετε περισπασμούς όπως η παρακολούθηση του κινητού ή η εργασία. Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε το γεύμα σας.

Τι να κάνετε εάν νιώθετε κορεσμό

Είναι φυσιολογικό να τρώτε υπερβολικά, ειδικά εάν έχετε κάνει δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε αν καταλήξετε σε περιοχές 8-10 στην κλίμακα της πείνας.

  • Συγχωρήστε τον εαυτό σας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να τρώτε μια φορά στο τόσο παραπάνω από αυτό που έχετε συνηθίσει.

  • Δείτε το ως ευκαιρία μάθησης. Τι σας έκανε να φάτε πολύ; Ήσασταν απασχολημένοι και τρώγατε στον δρόμο ή στο γραφείο σας ενώ δουλεύατε; Επιτρέψατε στον εαυτό σας να πεινάει πολύ; Το τελευταίο σας γεύμα/σνακ δεν ήταν ικανοποιητικό; Κάνετε μια περιοριστή δίαιτα και τελικά «υποχωρήσατε» στον πειρασμό; Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε κανένα από αυτά τα σενάρια και δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι. Απλώς να το σημειώστε για την επόμενη φορά.

  • Μην πανικοβάλλεστε. Το σώμα σας ξέρει τι να κάνει με την επιπλέον τροφή.

  • Κινηθείτε. Κάντε μερικές διατάσεις και μια ελαφριά βόλτα. Αλλά να θυμάστε ότι αυτή η κίνηση δεν είναι τιμωρία. Δεν χρειάζεται να τιμωρήσετε τον εαυτό σας για το φαγητό ή να κερδίσετε το φαγητό επειδή ασκηθήκατε.

  • Επιστρέψτε στις κανονικές διατροφικές σας συνήθειες. Μην περιορίζεστεε. Εάν τρώτε υπερβολικά και στη συνέχεια περιοριστείτε για να το «αναπληρώσετε», θα πεινάσετε υπερβολικά και μετά πιθανότατα θα ξαναφάτε πολύ.

Τέλος όλοιπόν γίνεται αντιληπτό η κλίμακα πείνας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να σας βοηθήσει να τρώτε πιο προσεκτικά εάν κάνετε δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.