4 λόγοι για τους οποίους νιώθεις χειρότερα, ενώ τρως πιο υγιεινά

pexels

Όταν τελικά αποφασίσετε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες είναι λογικό να περιμένετε να αισθανθείτε καλύτερα μόλις εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές. Λοιπόν, γιατί νιώθετε έναν εκνευρισμό, έχετε αέρια, κυκλοθυμία και πολλά άλλα;

Μόλις κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας, είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε μια περίοδο προσαρμογής όπου δεν θα αισθάνεστε και τόσο καλά σωματικά, διανοητικά ή συναισθηματικά. Μπορεί να παρατηρήσετε την εμφάνιση πεπτικών διαταραχών, ομίχλης του εγκεφάλου, ευερεθιστότητα, πόνους ή κόπωση. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό, αλλά μην ανησυχείτε, γιατί είναι μια βραχύβια και συνήθως μια καλή ένδειξη ότι κάνετε αλλαγές προς το καλύτερο.

Γιατί το να τρώτε πιο υγιεινά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα στην αρχή

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε οφείλονται σε τροφική αλλεργία, ευαισθησία ή δυσανεξία και μια δίαιτα εξάλειψης μπορεί να είναι απαραίτητη για να καταλάβετε ποιες τροφές σας προκαλούν τα δυσμενή συμπτώματα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Στην πραγματικότητα αυτή δυσαρέσκεια μπορεί απλώς να υποδηλώνει ότι πρέπει να δώσετε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί.

Το σώμα βασίζεται σε ένζυμα, ορμόνες και πολλές φυσιολογικές διεργασίες για την πέψη, την απορρόφηση και την αποβολή θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα που τρώτε. Εάν λοιπόν γίνουν κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας, είναι λογικό το σώμα σας να χρειάζεται λίγο χρόνο να προσαρμοστεί και μπορεί να εμφανίσετε κάποια δυσάρεστα συμπτώματα στην αρχή.

Ανεξάρτητα από τη διατροφική αλλαγή, μπορείτε να υποστηρίξετε τη διαδικασία πίνοντας άφθονο νερό και με το να κοιμάστε καλά. Αλλά εάν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε μπορεί να είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν ειδικό, για να μάθετε τι μπορεί να τα προκαλεί. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν διατροφική ανεπάρκεια ή υποκείμενη πάθηση.

Για να καταλάβετε γιατί το να τρώτε υγιεινά μπορεί στην αρχή να νιώθετε χειρότερα, διαβάστε τα παρακάτω

Μειώσατε την πρόσληψη ζάχαρης

Όταν καταναλώνετε ζάχαρη, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προκαλεί ευχαρίστηση. Αν η ζάχαρη ήταν η βασική αιτία της καλής σας διάθεσης, η μείωση της μπορεί να οδηγήσει σε έντονη λαχτάρα και αισθήματα θλίψης και άγχους. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε κόπωση και ναυτία, ως αποτέλεσμα της αλλαγής της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου.

Αντί λοιπόν να μειώσετε ξαφνικά τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, κάντε μία αλλαγή τη φορά, όπως να μειώσετε τον αριθμό των κουταλιών του γλυκού στον καφέ ή στο τσάι σας. Και φυσικά δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς τα γλυκά και γενικά τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, απλώς να την καταναλώνετε με μέτρο.

Τρώτε περισσότερα φυτά

Η κατανάλωση λιγότερων ζωικών προϊόντων μπορεί να είναι μια εξαιρετική απόφαση για την υγεία σας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια αίσθηση κόπωσης. Και αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να εμφανίστε έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, η ​​βιταμίνη D και ο σίδηρος - όλα αυτά είναι απαραίτητα για μια σειρά λειτουργιών στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Εάν λοιπόν καταναλώνετε περισσότερα φυτικά προϊόντα και αισθάνεστε χειρότερα αντί για καλύτερα, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε αξιολογώντας την περιεκτικότητα της διατροφής σας σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά σχετικά με αυτά που ανέφερα παραπάνω. Υπάρχουν πολλές φυτικές πηγές βιταμίνης D, σιδήρου και βιταμίνης Β12 που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την ποσότητα που χρειάζεστε, ενώ παράλληλα να μειώσετε τα ζωικά προϊόντα.

Εκτός από την προσαρμογή του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η διατροφή σας, η διόρθωση πιθανών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης εμπλουτισμένων τροφίμων ή λήψης συγκεκριμένων συμπληρωμάτων. Είναι όμως  σημαντικό να είστε επιλεκτικοί με τα συμπληρώματα, καθώς δεν ελέγχονται τόσο αυστηρά. συμπληρώματα.

 

Αυξήσατε την πρόσληψη φυτικών ινών

Ο μέσος ενήλικας καταναλώνει μόνο περίπου το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών την ημέρα, επομένως η αύξηση της ποσότητας φυτικών ινών που καταναλώνετε είναι μια εξαιρετική κίνηση.

Όμως η απότομη αύξηση των ινών μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και μια γενική αίσθηση δυσφορίας. Όταν το πεπτικό σας σύστημα δεν έχει συνηθίσει σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστεί και να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τις φυτικές ίνες.

Η προσαρμογή οφείλεται είτε στα διογκωτικά αποτελέσματα είτε στη ζύμωση των φυτικών ινών στο γαστρεντερικό σωλήνα, που οδηγεί σε φούσκωμα, αέρια και αύξηση των κινήσεων του εντέρου (ή δυσκοιλιότητα εάν δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα νερού και έτσι οι φυτικές ίνες δεν κινούνται στον γαστρεντερικό σωλήνα).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστώ να μειώσετε την πρόσληψη φυτικών ινών μέχρι να υποχωρήσουν αυτά τα δυσάρεστα αισθήματα και στη συνέχεια να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη τους. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό, ώστε να μην υπάρχει εντερική συμφόρηση.

Για παράδειγμα, προσθέστε μία επιπλέον μερίδα φυτικών ινών σε ένα γεύμα ή σνακ καθημερινά για μία εβδομάδα και δείτε πώς νιώθετε. Μια μερίδα φυτικών ινών μπορεί να είναι μεταξύ 5-8 γραμμαρίων όταν ξεκινάτε. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα μέτριο αχλάδι (5,5 γραμμάρια) ή ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κριθάρι (6 γραμμάρια).

Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί, προσθέστε άλλη μια επιπλέον μερίδα κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας και ούτω καθεξής, μέχρι να καταναλώσετε τελικά τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (25 γραμμάρια για τις γυναίκες ή 38 γραμμάρια για τους άντρες).

Απελευθερώσατε τον εαυτό σας από τις δίαιτες

Το να σταματήσετε να κάνετε συνέχεια δίαιτα είναι ένα απαραίτητο βήμα για να καλυτερεύσετε τη σχέση σας με το φαγητό και να απομακρυνθείτε οριστικά από τον περιορισμό και τις αυστηρές δίαιτες.

Είναι επίσης αναμφισβήτητα καλύτερο για τη συνολική υγεία και ευεξία μακροπρόθεσμα, καθώς οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες δίαιτας στην πραγματικότητα μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία σας με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, αυτή η αρχική φάση της επανεισαγωγής των τροφίμων και της εξερεύνησης του πώς μοιάζει να τρώτε ισορροπημένα, μπορεί να είναι δύσκολή τόσο για τη σωματική όσο και για τη συναισθηματική υγεία.

Από τη φυσική πλευρά, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, είτε από την αύξηση της συνολικής ποσότητας τροφής που τρώτε, είτε από τους τύπους τροφών που καταναλώνετε. 

Το λίπος, οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες επιβραδύνουν την πέψη και το σώμα σας μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Λίγα αέρια, φούσκωμα ή δυσφορία είναι φυσιολογικά και δεν είναι απαραίτητα σημάδι δυσανεξίας ή ευαισθησίας στα τρόφιμα.

Από τη συναισθηματική πλευρά, μπορεί να αισθάνεστε ότι η υπερφαγία είναι αναπόφευκτη ή μπορεί να παλεύετε με τον πειρασμό να επιστρέψετε στη δίαιτα.

Ένας ειδικό που είναι έμπειρος σε αυτόν τον τομέα μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία και να σας εξοπλίσει με τα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για να ενσωματώσετε με επιτυχία την ισορροπημένη διατροφή στη ζωή σας.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.