image
MEYIA

Athleisure made in Greece: Τα ελληνικά brands που επαναπροσδιορίζουν το αθλητικό ντύσιμο


18 Δεκεμβρίου 2021

Έξι ελληνικά brands σχεδιάζουν και παράγουν υπέροχες συλλογές sportswear για όλους όσους θέλουν να νιώθουν άνετα όλη την ημέρα εντός και εκτός γυμναστηρίου. Εξιστορούν στο #jennygr πως δημιουργήθηκαν, από που αντλούν την έμπνευσή τους, ποια είναι η φιλοσοφία τους και τα υλικά τους.

της Έλενας Μπουζαλά
image
Theta Clothes

Theta Clothes

To brand Theta Clothes προέκυψε από την αγάπη του Κωνσταντίνου Θωμόπουλου για τη streetwear μόδα, «όταν πλέον έπαψα να νιώθω δημιουργικός ως δικηγόρος αποφάσισα να ξεκινήσω την εταιρεία» μάς εξομολογείται και μάς αποκαλύπτει πως πάντα τον γοήτευε ως σύμβολο το γράμμα Θ (θήτα). Στη Theta Clothes ποτέ δεν μπήκαν στη λογική των target groups. Δεν τίθεται κανένας διαχωρισμός αναφορικά με το ποιος θέλουν να φορά τα ρούχα τους. Σκοπός τους είναι αυτός/αυτή που θα επιλέξει τα ρούχα τους να νιώθει άνετα με αυτά.

Jenny.Gr
Theta Clothes

Έτσι οι γραμμές σχεδιάζονται με loose διάθεση κι αυτό επιτυγχάνεται κυρίως από την επιλογή των υλικών. «Χρησιμοποιούμε κατά βάση το βαμβάκι είτε ως 100% οργανικό, είτε απλό. Τα ρούχα της εταιρείας μας είναι 100% ελληνικής προέλευσης. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Η έμπνευση πηγάζει από την καθημερινότητα και από την ίδια την κοινωνία, το τι ζούμε, τι βιώνουμε, τι φοβόμαστε, τι ονειρευόμαστε».

Jenny.Gr
Theta Clothes

Όσο για το πιο τρελό μέρος που θα ήθελαν να δουν κάποιον να φορά τα ρούχα τους, ο Κωνσταντίνος λέει χαρακτηριστικά: «Για εμάς δεν έχει σημασία ο τόπος ή το γεγονός, αρκεί αυτός/αυτή που έχει επιλέξει να φοράει τα ρούχα μας, να νιώθει όμορφα και άνετα με την επιλογή του. Επειδή όμως λίγη ματαιοδοξία δε βλάπτει, θα θέλαμε να δούμε το logo της εταιρείας μας στους τελικούς του NBA».

image
Fly Manolo Fly

FlyManoloFly

Ο Πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής ή Manolo όπως τον ξέρουν όλοι, αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα μεγάλο άλμα, αυτήν τη φορά στη μόδα. Φτιαγμένα στην Ελλάδα, με premium υφάσματα και χρώματα εμπνευσμένα από τη φύση, η συλλογή FlyManoloFly έρχεται να συνεχίσει το πρωτότυπο ταξίδι του 4ου Ολυμπιονίκη στο άλμα επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή στον κόσμο της μόδας.

Jenny.Gr
Fly Manolo Fly

Τα ρούχα του φτιαγμένα από 100% βαμβάκι, παράγονται όλα στην Ελλάδα και ταιριάζουν σε εκείνους κι εκείνες που θελουν να φοράνε άνετα και cozy ρούχα. Κύρια ιδέα της συλλογής είναι το sustainability στη μόδα, η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η υιοθέτηση ενός απλού, αλλά ποιοτικού τρόπου ένδυσης. «Έχω παρατηρήσει μία τάση προς το street και τα comfort suits, είναι κάτι που φοράω και νιώθω άνετα καθημερινά. Αυτό ήταν το τέλειο άλλοθι για να πραγματοποιήσω την δικιά μου σειρά» λέει ο Εμμανουήλ, ο οποίος κάνει το πρώτο σχέδιο και μετά παραδίδει τις ιδέες του στους ειδικούς.

Jenny.Gr
Fly Manolo Fly

«Εμπνευσμένος από το μότο μου Fly Manolo Fly, με αγάπη στα άνετα μίνιμαλ ρούχα, ήθελα να κάνω κάτι όπου θα πάντρευα το street style και το athleisure. Έτσι δημιούργησα την ομώνυμη συλλογή με το διακριτικά FMF που είναι το σήμα κατατεθέν μου. Εμπνεύομαι από την καθημερινότητα και πιστεύω πως η μόδα είναι κάτι όπου ο καθένας μπορεί να αναδείξει τον εαυτό του όπως θέλει. Τα #FlyManoloFly είναι για όλους τους τύπους ανθρώπων, για όλους τους σωματότυπους και για όλες τις περιστάσεις με όραμα ενός κόσμου ισότητας και ελευθερίας».

image
PCP

PCP

Τα PCP είναι κομμένα και ραμμένα για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, που είναι άνετος, χαμογελαστός, ευγενικός, ευσυνείδητος, αγαπάει τον εαυτό του και τον κόσμο, είναι ηθικός και δραστήριος. Η φιλοσοφία τους έχει πάνω από όλα την οικολογικη συνειδηση, ενώ, τα υφάσματα είναι απλά και μπορεις να τα φοράς από το πρωί μέχρι το βράδι. Το μυστικό ποιο είναι; Το πατρόν. Το πατρόν είναι το πρώτο που πρεπει να προσέχεις πάντα.

Jenny.Gr
PCP

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο κόσμος που γυμνάζεται. Έχουμε τα activewear ρούχα που πήγαν στα athleisure και τώρα η νέα τάση είναι τα athluxury και athlow. Όλες οι τάσεις έχουν έμπνευση από τα activewear» μας λέει η Πέλλα Χριστίνα Παπαπχρήστου. «Τα ρούχα σχεδιάζονται από εμάς και από εμάς γίνεται η παραγωγή στην Θεσσαλονίκη. Το brand προέκυψε απο την δική μου προσωπική ανάγκη για πιο άνετα και πιο οικολογικά ρούχα. Τα βαμβακερά μας ρούχα είναι όλα από 100% βιολογικό ελληνικό βαμβάκι από το Κιλκίς και το Ναύπλιο. Η λίκρα, για την οποία και φημιζόμαστε, είναι απο τη Ιταλία. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1959 από τον παππού μου με ανδρικά κλασικά jacket, το 2012 αναλάβαμε με τον αδερφό μου και ξεκινήσαμε τo PCP clothing. Στόχος μας για το 2024 ειναι ολα τα υφάσματά μας να γίνονται στην Ελλαδα». 

Jenny.Gr
PCP

Πολλά ρούχα σήμερα έχουν ξεκάθαρο genderless χαρακτήρα. Πόσο επηρεάζει η μόδα χωρίς φύλο το brand; «Τα ρούχα μας είναι όλα unisex και πιστεύουμε στο genderless χαρακτήρα, δεν μας αρέσει να ορίζουμε το φύλο του ρούχου. Φοράμε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε άνετοι και όμορφοι», τονίζουν. Για το πιο τρελό μέρος που θα ήθελαν να δουν κάποιον να φορά τα ρούχα τους, μας λένε: «Είχαμε την τιμή να συναντήσουμε την Megan Fox, η οποία πήρε πολλά κολάν γι’ αυτήν, ρούχα για τα παιδιά της και ένα σετ για το αγόρι της. Επίσης, στη νέα ταινία της η Dakota Johnson φοράει δέκα σετ PCP και τρελαθήκαμε! Θα τσίριζα από χαρά αν τα έβλεπα στην Jane Fonda!».

image
BAYA

ΒΑΥΑ

Μέσα από μία οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρος της μόδας και ένδυσης από το 1960 γεννήθηκε η BΑΥΑ. Διαπιστώνοντας τα κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά σε διαφορετικά γυναικεία αθλητικά ρούχα, που να ενδυναμώνουν τη άθληση μέσα από σχέδια και χρώματα. ΒΑΥΑ είναι η ακροστιχίδα του Be As You Are. «Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ρούχα για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες ανεξαρτήτου χρώματος, εμφάνισης και σωματότυπου. Για την ΒΑΥΑ όλοι είμαστε ένα και η διαφορετικότητα μας κάνει τη διαφορά. Στόχος μας είναι μέσα από τα ρούχα μας όλοι να νιώθουν ξεχωριστοί και να είναι ο εαυτός τους. Δεν πιστεύουμε σε στερεότυπα, ταμπέλες και φύλο ούτε και μας επηρεάζει. Να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι και νιώθεις όμορφα. Δημιουργούμε ρούχα για όλους» μας λέει η Μαριάντζελα Στέλλα της BAYA. 

Jenny.Gr
BAYA

«Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της ΒΑΥΑ οι πρώτες ύλες ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας. Τα τεχνικά υφάσματα που χρησιμοποιούμε καλύπτουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές  και έχουν ιδιότητες που τα κάνουν ξεχωριστά. Η αεροδιαπερατότητα, η αντιβακτηριδιακή δράση και η σύσφιξη τα καθιστούν ιδανική πρώτη ύλη για ρούχα που σε συντροφεύουν όχι μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και όλη την διάρκεια της ημέρας.  Δημιουργούμε ρούχα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Συμβάλλουμε θετικά στον περιορισμό της καταστροφικής ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και στην κοινωνική ευθύνη. Όλη η συλλογή μας, που αποτελείται από κολάν, αθλητικούς στηθόδεσμους, ελαστικά tops και μαγιό είναι κατασκευασμένη από υλικά της Vita Power by Carvico. Με αυτή τη συνεργασία εξασφαλίσαμε βιώσιμο τεχνολογικό ύφασμα, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο νάιλον ECONYL®. Είναι ένα μαλακό ύφασμα και ευχάριστο στο δέρμα, συμπαγές και αναπνεύσιμο. Είναι επίσης εξαιρετικά προστατευτικό UV (UPF 50+).

Jenny.Gr
BAYA

Το σύνολο της παραγωγής γίνεται στην Αθήνα. Η έμπνευση, η σύλληψη της ιδέας, ο σχεδιασμός και η κατασκευή γίνονται εδώ στην πόλη μας. Αγαπάμε την πόλη μας και τη στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Κάνοντας την παραγωγή μας εδώ καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα 100% Greek Brand που μας κάνει να ξεχωρίσουμε. Συνεχώς αναζητούμε νέες προκλήσεις. Το νέο business casual είναι ο επόμενος στόχος μας».

image
MEYIA

MEYIA

«Με μόνιμη έμπνευση τη μοντέρνα, δυναμική, κομψή και τολμηρή γυναίκα και γνώμονα την ανάγκη της για ποιότητα, εμπνευσμένα και σύγχρονα σχέδια, αλλά και σωστή εφαρμογή σε κάθε τύπο σώματος, τα MEYIA είναι σχεδιασμένα για να στηρίζουν και αναδεικνύουν κάθε τύπο γυναίκειας ομορφιάς. Τα ρούχα μας συνδυάζουν αθλητικό χαρακτήρα και design. Είναι ρούχα τα οποία μπορούν να φορεθούν και εκτός γυμναστηρίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας. Προσπαθούμε κάθε φορά να παρουσιάζουμε πολλούς διαφορετικούς τρόπους που μπορούν να φορεθούν»μας λέει πολύ σύντομα την φιλοσοφία της εταιρίας η Μελίνα Γιαμαλάκη

«Η παραγωγή γίνεται με ηθικό τρόπο σε ελληνικές βιοτεχνίες και οι συσκευασίες είναι από eco-friendly υλικά. Ακόμη το MEYIA έχει δημιουργήσει μια eco-conscious σειρά, η οποία παρασκευάζεται από ανακυκλωμένα ιταλικά υφάσματα τελευταίας τεχνολογίας ECONYL®, 100% regenerated nylon yarn, κατασκευασμένο από ανακτημένα απορρίμματα καταναλωτών, τα οποία μετατρέπονται σε ένα νέο νήμα polyamide με ιδιότητες ίδιες με αυτές του παρθένου nylon».

Jenny.Gr
MEYIA

Σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν ώστε τα ρούχα να είναι άνετα στην προπόνηση και την καθημερινή ζωή μας, μας τονίζει τους βασικούς άξωνες της εταιρείας: «Άριστη ποιότητα ευρωπαϊκών υφασμάτων, υψηλού επιπέδου ραφές, πολλές δοκιμές και αλλαγές, με στόχο τη σωστή εφαρμογή και την ελευθερία στην κίνηση μέσα από άνετα, αλλά, συγχρόνως, stylish ρούχα». Όσον αφορά στην έμπνευση, για τη Μελίνα δεν υπάρχει σταθερή πηγή. «Δημιουργήσαμε συλλογές, τις οποίες εμπνευστήκαμε από ένα ταξίδι, από ένα τραγούδι, από μία δεκαετία. Έμπνευσή μας αποτελεί η ίδια η καθημερινότητα, δεν τυποποείται, δεν περιορίζεται, ούτε ακολουθεί συγκεκριμένες τάσεις, αλλά συνεχώς εξελίσσεται. Τα σχέδια μας είναι αποκλειστικώς δικές μας δημιουργίες». Το όνομα του brand είναι γνωστό σε όλους μας, καθώς εκτός του ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το όνομα της δημιουργού του, αντλεί και από το μοναδικό ελληνικό έθιμο να ευχόμαστε σε κάποιον να απολαύσει το νέο του απόκτημα με καλή υγεία, «MEYIA» («με γεια!»).

Jenny.Gr
MEYIA

Πώς αποφασίζει κάποιος να κάνει ένα athleisure fashion brand στην Ελλάδα; «Θεωρούμε ότι υπάρχει κενό στην Ελληνική αγορά. Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να απευθύνονται σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για αθλητικά ρούχα και πηγαίνοντας σε ένα γυμναστήριο παρατηρείς ότι υπάρχει ομοιομορφία, καθώς όλοι φοράνε πάνω-κάτω τα ίδια. Ρούχα καθαρά γυμναστηρίου που δεν μπορούν να φορεθούν αλλού. Αυτό το κενό θέλαμε να καλύψουμε, δημιουργώντας ρούχα, που θα ξεχωρίζουν στο γυμναστήριο, αλλά και που θα μπορούν να φορεθούν σε όλη την διάρκεια της ημέρας».

«Είχαμε την τύχη, αν και νέο brand, να δούμε ρούχα μας στη διεθνή καμπάνια των Christian Louboutin και Gisou, ενώ τα προτίμησε η Melissa Wood σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο πασίγνωστο τηλεοπτικό show της Αμερικής «LIVE with Kelly and Ryan», μας λέει η Μελίνα και συμπληρώνει: «Θα θέλαμε να καταφέρουμε να εξελιχθούμε και να φτάσουμε στο επίπεδο να κάνουμε μεγάλες συνεργασίες με καταξιωμένα στο χώρο brands και διεθνείς οίκους. Για κάτι τρελό, θα θέλαμε να άνοιγε ξανά η Colette στο Παρίσι και να επέλεγε να εντάξει τα προϊόντα μας στις προτάσεις της».

image
SunSetGo

SunSetGo

Το κύριο συστατικό της επιτυχίας για άνετα ρούχα όλη την ημέρα σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Αναγνώστου, σχεδιάστρια και ιδρύτρια της SunSetGo, είναι η ποιότητα των υφασμάτων σε συνδυασμό με κολαυκευτικά πατρόν για κάθε σωματότυπο με προσοχή στη ραφή. «Σε κάθε συλλογή μας προσπαθούμε να φέρνουμε τις τάσεις της σεζόν σε casual αθλητική μορφή. Η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρα ένα fashion athleisure για όλες τις ώρες της ημέρας και όχι μόνο για αθλητικές δραστηριότητες, ένα τέλειο mix & match με όλα τα είδη ρούχων», μας λέει.

Jenny.Gr
SunSetGo

«Τα ρούχα μας ράβονται όλα στην Ελλάδα σε μικρά συνεργεία ραφής. Θα θέλαμε να το τονίσουμε αυτό γιατί επιτέλους λόγω του ethic fashion κινήματος, οι καταναλωτές αναζητούν πληροφορίες για το που και πώς κατασκευάζονται τα ρούχα που φορούν. Οι πρώτες ύλες, όπως υφάσματα και αξεσουάρ, έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και χώρες της Ευρώπης». Η κύρια ασχολία του brand ήταν η σχεδίαση και η παραγωγή μαγιό και ήταν φυσική εξέλιξη το athleisure κομμάτι εξαιτίας των κοινών υλικών, όπως λύκρα υφάσματα ή οι διαφάνειες. Η έμπνευση είναι καθημερινή, από μία επίσκεψη σε κάποιο μέρος, ένα τραγούδι, την τέχνη ή μια άλλη δεκαετία. Η SunSetGo φέτος πρόσθεσε ένα μεγαλύτερο νούμερο στη συλλογή της καθώς υποστηρίζει ακράδαντα πως πρέπει να υπάρχουν ρούχα για όλους τους σωματότυπους στα brands.

Jenny.Gr
SunSetGo

Επίσης, όπως τονίζει η Αλεξάνδρα, «Η τάση του genderless μας αρέσει πολύ στον χαρακτήρα των ρούχων. Θα θέλαμε να μην μείνει ως μία τάση καθώς πιστεύουμε στην ελευθερία του να φοράει ο καθένας ό,τι του αρέσει και νοιώθει άνετα σ’ αυτό. Προσφάτως, το SSG logo track pants μας με το λύκρα ζιβάγκο μας φορεμένο από αγόρι και μας άρεσε τόσο πολύ». Όσον αφορά στο πιο τρελό της όνειρο για τα σχέδιά της λέει: «Λόγω της 70s επιρροής της φετινής συλλογής μας θα απαντήσω στο φεστιβάλ Woodstock. Ανέμελα κορίτσια και αγόρια χορεύουν φορώντας τα ρούχα μας για ημέρες πολύ μακριά από την πανδημία. Η απόλυτη έννοια της ελευθερίας ταιριάζει απόλυτα στο brand μας».

TAGS