Όλα τα μυστικά για να φτιάξεις το τέλειο πέστο

unsplash

Φρέσκος βασιλικός, κουκουνάρι, σκόρδο και ελαιόλαδο: Σίγουρα έχετε ήδη μαντέψει πως αυτά είναι τα συστατικά του πέστο.

Το πέστο είναι ένα νόστιμο καρύκευμα, πολύ μυρωδάτο και γεμάτο γεύση, έτοιμο σε 5 λεπτά. Ιδανικό για να αρωματίσετε ζυμαρικά και λαζάνια αλλά και για να δώσετε έξτρα γεύση σε ρουστίκ κέικ, λουκουμάδες, μπρουσκέτες και χίλια ακόμη ορεκτικά. Η συνταγή είναι πολύ απλή, αλλά χρειάζονται μερικά κόλπα για να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Ας δούμε μαζί πώς να φτιάξετε πέστο στο σπίτι και ας ανακαλύψουμε και τις πιο νόστιμες παραλλαγές. Υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, πρέπει να το πούμε.

Πώς να φτιάξετε πέστο βασιλικού

Πρώτα απ 'όλα, ο βασιλικός πρέπει να είναι άφθονος: χρειάζονται 150 γραμμάρια για να έχουμε  250 γραμμάρια σπιτικού πέστο . Πρώτα πρέπει να πλύνουμε τον βασιλικό και μετά να τον στεγνώσουμε προσεκτικά με μια πετσέτα, προσέχοντας να μην σπάσουν τα φύλλα .

Και τώρα θα σας αποκαλύψουμε ένα πολύ αποτελεσματικό κόλπο. Αφήστε το ελαιόλαδο στο ψυγείο για μισή ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε. Το κρύοθα βοηθήσει να έχει το πέστο ωραίο πράσινο χρώμα. Στη συνέχεια χτυπάμε τα φύλλα βασιλικού, το κρύο λάδι, το σκόρδο, το κουκουνάρι και λίγο αλάτι στο μπλέντερ. Μια άλλη συμβουλή είμαι να αφήσετε το μπλέντερ να δουλεύει κατά διαστήματα , μερικά δευτερόλεπτα τη φορά, για να μην ζεσταθεί πολύ το πέστο. Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε λίγο ακόμα και είναι έτοιμο.

 

Πώς να φτιάξετε πέστο ρόκας

Το πέστο ρόκας είναι ίσως η πιο γνωστή εναλλακτική του πέστο βασιλικού και μπορεί επίσης να βρεθεί αρκετά εύκολα στο σούπερ μάρκετ. Αλλά για να το φτιάξετε στο σπίτι πρέπει να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές. Καταρχάς αντί για κουκουνάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρύδια, που ενισχύουν τη μοναδική γεύση της ρόκας. Αλλά αν δεν τα αγαπάτε, προφανώς και τα κουκουνάρια είναι μια χαρά.

Όσο για τα υπόλοιπα υλικά και τη διαδικασία, δεν αλλάζουν πολύ. Ωστόσο, καλύτερα να βάλετε το λάδι στο μπλέντερ σε δύο διαφορετικές στιγμές: μισό στην αρχή και μισό μαζί με την τριμμένη παρμεζάνα.

Πώς να φτιάξετε πέστο φιστικιού

Θέλετε μια πιο ουσιαστική και ιδιαίτερη έκδοση; Δοκιμάστε το πέστο φιστικιού, είναι πραγματικά πεντανόστιμο. Για την προετοιμασία του, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε φυσικά φιστίκια Αιγίνης. Στη συνέχεια χρειάζεστε ελαιόλαδο, τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Για να δώσουμε μια νότα φρεσκάδας, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα φύλλα βασιλικού.

Προσοχή όμως μην το παρακάνετε με το τυρί , αλλιώς καταλήγει να καλύπτει τη γεύση των φιστικιών. Απλά πρέπει να τα βράσουμε για περίπου δέκα λεπτά, να αφαιρέσουμε τη φλούδα και να τα ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Το νερό ρίχνεται σταδιακά, ώστε να προσαρμοστεί και να αποκτήσουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

 

 

Πώς να φτιάξετε πέστο κολοκυθιού

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πέστο κολοκυθιού, κάντε το σύντομα. Είναι νόστιμο αλλά ελαφρύ, ιδανικό για πολλές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές συνταγές. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να συνοδεύσουμε ψάρια και να γεμίσουμε αλμυρές τάρτες. 

Δεν χρειάζεστε κουκουνάρι, ούτε καν καρύδια, αλλά χρειάζεστε αμύγδαλα, γιατί ταιριάζουν τέλεια με τα κολοκυθάκια. Τα κολοκυθάκια πρέπει πρώτα να μαγειρευτούν σε ένα τηγάνι με μια σκελίδα σκόρδο, λίγο νερό, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις είναι έτοιμα (10 λεπτά είναι αρκετά) ανακατεύονται με τα υπόλοιπα υλικά. Και πάλι, μερικά φύλλα βασιλικού ταιριάζουν υπέροχα.

Βασιλικός, ρόκα, φιστίκια, κολοκυθάκια… και δεν τελειώσαμε ακόμα. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές του πέστο : από αυτή με πιπεριές μέχρι και αυτή με σέλινο , αλλά και με βάση τα καρότα ή το ραντίτσιο και όλες γίνονται με παρόμοιο τρόπο

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.