REAL LIFE WHO

Milton Glaser: Πέθανε ο Αμερικανός γραφίστας που είχε δημιουργήσει τα «ψυχεδελικά» μαλλιά του Bod Dylan και το θρυλικό «I ♥ NY»


The Jennettes

27 Ιουνίου 2020

Milton Glaser: Πέθανε ο Αμερικανός γραφίστας που είχε δημιουργήσει τα «ψυχεδελικά» μαλλιά του Bod Dylan και το θρυλικό «I ♥ NY»

Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε ο διάσημος Αμερικανός γραφίστας, Milton Glaser, που δημιούργησε στην πορεία της επαγγελματικής του καριέρας μερικές από τις πιο εμβληματικές αφίσες και λογότυπα. 

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Shirley, o Glaser άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από εγκεφαλικό αλλά το έργο του θα παραμένει για πάντα ζωντανό και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

https://instagram.com/p/-RPUKVQavy/

Ανάμεσα στις σημαντικές του δημιουργίες υπήρξε το εμβληματικό «I ♥ NY» που είχε δημιουργήσει για τη Νέα Υόρκη, αλλά και η αφίσα με τα «ψυχεδελικά» μαλλιά του Bod Dylan. Μάλιστα, το ιδιαίτερο poster είχε συμπεριληφθεί το 1967, στο άλμπουμ Greatest Hits του καλλιτέχνη.

https://instagram.com/p/BtdjR-HAMQj/

To «I ♥ NY», που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, το σχεδίασε ο ίδιος δωρεάν, σε μια καμπάνια για την προώθηση του τουρισμού της Νέας Υόρκης, εν μέσω αύξησης της εγκληματικότητας και της οικονομικής κρίσης. Η έμπνευση του ήρθε μέσα σε ένα ταξί και το σχεδίασε με κόκκινο μαρκαδόρο σε έναν φάκελο, που τώρα βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του MoMΑ.

https://instagram.com/p/CB7Pij7l8dg/

Ο δημιουργός του αργότερα είχε δηλώσει «έκπληκτος με αυτό που συνέβη με αυτή τη μικρή, απλή ιδέα από το πουθενά». Μάλιστα, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Glaser είχε βγάλει μια διαφορετική έκδοση, με μια «χτυπημένη» καρδιά, που ανέφερε, «I ♥ NY MORE THAN EVER». 

https://instagram.com/p/B2Qnxa0Hc_9/

Ο Milton Glaser γεννήθηκε το 1929 στο Μπρονξ και έκανε σπουδές σε κολέγιο του Μανχάταν, αλλά και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια. Επίσης, ο ίδιος είχε σχεδιάσει για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το διεθνές σύμβολο και την αφίσα για το AIDS, όπως και το poster για τη final season των Mad Men το 2014.

https://instagram.com/p/B_ge4F_HC1k/

Οι δημιουργίες του αναμφίβολα, τον κατέστησαν σε έναν από τους πιο σημαντικούς γραφίστες της εποχής, καθώς σε οτιδήποτε δημιουργούσε, έβαζε μέσα το προσωπικό του στίγμα. 

https://instagram.com/p/BbuyMIFhRAF/

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ miltonglaserinc