Το να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη, φροντίδα και στοργή δεν είναι δεδομένο, αλλά αποτελεί προνόμιο που δεν το έχουν όλοι. Όλα τα παιδιά αξίζουν μια παιδική ηλικία γεμάτη ανέμελες στιγμές, χαμόγελα και υπέροχες εμπειρίες. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο που δεν ταιριάζει σε όλα τα σπίτια.
Δεν είναι λίγα τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα τοξικό και εχθρικό περιβάλλον, με τους γονείς τους να είναι υπερβολικά αυστηροί και συνήθως να βρίσκονται απέναντί τους. Εκεί, τα παιδιά δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλή. Νιώθουν ότι πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν την αξία τους κι όταν αυτό δεν πετυχαίνει, ενστερνίζονται τα λεγόμενα των γονιών τους και θεωρούν τους εαυτούς τους ανίκανους.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως τα παιδιά που έχουν βιώσει τέτοιες συμπεριφορές και έχουν μεγαλώσει σε ένα τοξικό περιβάλλον, συνήθως έχουν τα παρακάτω τέσσερα χαρακτηριστικά. Αυτά τα σημάδια δημιουργούνται στην παιδική ηλικία, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και στην ενήλικη ζωή.
5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μεγάλωσαν σε τοξικό περιβάλλον
#1 Δέχτηκαν έντονη κριτική
Τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα εχθρικό περιβάλλον γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να ασκείς κριτική. Οι γονείς τους δεν εστίασαν ποτέ στα επιτεύγματά τους και έτσι δεν άκουσαν ποτέ μια καλή κουβέντα. Αντίθετα, τόνιζαν τα λάθη τους και έθεταν αυστηρές τιμωρίες. Αυτά τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους είθισται να μην πιστεύουν στον εαυτό και στις δυνατότητές τους.
#2 Δεν έμαθαν ποτέ τι σημαίνει στοργή
Η στοργή είναι μια άγνωστη λέξη γι’ αυτά τα παιδιά, αφού οι γονείς τους ποτέ δεν τα αγκάλιασαν, ποτέ δεν ήρθαν κοντά τους, ποτέ δεν τα έκαναν να νιώθουν ασφαλή. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η έλλειψη της τρυφερότητας στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ανάπτυξη των παιδιών.
#3 Βίωσαν συναισθηματική παραμέληση
Αυτά τα παιδιά δεν ένιωσαν την αγάπη των γονιών τους. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει υποστήριξη, επιβράβευση, κατανόηση, καθώς δεν τα έζησαν ποτέ. Κάθε φορά που είχαν ανάγκη από μια αγκαλιά και μια καλή κουβέντα, οι γονείς τους έδιναν αλλού προτεραιότητα με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνεχώς στο κενό.
#4 Δεν τόλμησαν να κυνηγήσουν τα όριά τους
Η τάση των γονιών να επιπλήττει τα παιδιά, να τα κατηγορεί και να επαναλαμβάνει τα σφάλματά τους επηρέασαν σε έναν μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα ζωή τους. Ό,τι κι αν κάνουν, αυτές οι πράξεις υπάρχουν στο μυαλό τους και έτσι πιστεύουν ότι δεν έχουν δικαίωμα στην ευτυχία, ότι δεν αξίζουν κάτι καλό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.