Vincent van Gogh: Η ζωή μιας «βασανισμένης» καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας μέσα από 7 facts

Σαν σήμερα, 30 Μαρτίου 1853, γεννήθηκε ο Vincent van Gogh, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών, του οποίου το τεράστιο ταλέντο του αναγνωρίστηκε μετά το θάνατο του, ενώ όσο ζούσε ήταν μια παρεξηγημένη προσωπικότητα.

Σαν σήμερα, 30 Μαρτίου 1853, γεννήθηκε ο Vincent van Gogh, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών, του οποίου το τεράστιο ταλέντο του αναγνωρίστηκε μετά το θάνατο του, ενώ όσο ζούσε ήταν μια παρεξηγημένη προσωπικότητα.

Το έργο του μετα-ιμπρεσιονιστικού ζωγράφου Vincent van Gogh, γιορτάστηκε ευρέως από τότε που πέθανε, σε ηλικία 37 ετών, το 1890. Ήταν βαθιά επηρεασμένος από τις ζωές των απλών ανθρώπων και των χωρικών, ενώ «μούσα» του αποτελούσε αναμφίβολα η φύση γύρω του.

Ενώ ο Vincent van Gogh είναι ένας από τους διασημότερους ζωγράφους στον κόσμο της τέχνης, είναι επίσης συνώνυμος με τον όρο του «βασανισμένου καλλιτέχνη».

Ο διάσημος ζωγράφος πάλευε με την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, ενώ στην εποχή που ζούσε οι ψυχικές ασθένειες δεν ήταν εύκολο να διαγνωστούν. Έτσι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από ψυχωτικά επεισόδια και κρίσεις. Σε ένα από αυτά έκοψε και το αυτί του, κάτι για το οποίο είναι ακόμα και σήμερα διάσημος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε μανιακή κατάθλιψη και υπέφερε από αυταπάτες. Πολλοί σύγχρονοι ψυχίατροι έχουν προσπαθήσει να διαγνώσουν τον van Gogh με πιθανές διαγνώσεις, συμπεριλαμβανομένων σχιζοφρένεια, πορφυρία, σύφιλη, διπολική διαταραχή και επιληψία.

Αδιαφορούσε επίσης για τη σωματική του υγεία μέσω της κακής διατροφής και της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ και τσιγάρου (λέγεται πως δεν πήγαινε πουθενά χωρίς την πίπα του). Το αν αυτό συνέβαλε στην κακή ψυχική του υγεία είναι άγνωστο.

O Ολλανδός καλλιτέχνης πέθανε πιστεύοντας ότι το έργο της ζωής του ήταν αποτυχημένο, καθώς ο θρύλος λέει ότι πούλησε μόνο έναν πίνακα ζωγραφικής στη ζωή του, ενώ όταν ο van Gogh ολοκλήρωσε το «The Starry Night», αναμφισβήτητα ίσως το καλύτερο έργου του, ο καλλιτέχνης δεν πίστευε καν ότι ήταν καλό.

1. Δεν ήταν πάντα, όμως, δυστυχισμένος

Υπήρχε μια εποχή στη ζωή του, όπου ο καλλιτέχνης ήταν ευτυχισμένος. Ήταν όταν έκανε τα πρώτα του βήματα ως ζωγράφος και διακατεχόταν από μία πρωτόγνωρη αισιοδοξία. Το 1886, ο ζωγράφος είχε μετακομίσει στην πόλη Άρλ, στην νότια Γαλλία και περίμενε να συναντήσει το είδωλο του, τον επίσης ζωγράφο και σπουδαίο καλλιτέχνη Paul Gauguin. Τότε ήταν που άρχισε να ζωγραφίζει εκατοντάδες ηλιοτρόπια σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και σήμερα, τα «Ηλιοτρόπια» είναι από τα πιο διάσημα έργα του van Gogh.

2. Μέσα σε 10 χρόνια ζωγράφισε 900 πίνακες

Από τον Νοέμβριο του 1881 έως τον Ιούλιο του 1890, ο van Gogh παρήγαγε περίπου 900 πίνακες, που σημαίνει περίπου δύο έργα την βδομάδα. Σε ηλικία 27 ετών, εγκατέλειψε την αποτυχημένη καριέρα του ως έμπορος τέχνης και ιεραπόστολος και επικεντρώθηκε στη ζωγραφική και το σχέδιό του. Όταν άρχισε να ζωγραφίζει, χρησιμοποίησε αγρότες και απλούς ανθρώπους ως μοντέλα και στη συνέχεια λουλούδια, τοπία, αλλά και τον εαυτό του, επειδή ήταν πολύ φτωχός για να πληρώσει τα υποκείμενα του.

3. Η αλήθεια για το αυτί του

Πιστεύεται ευρέως ότι ο van Gogh έκοψε το αυτί του, αλλά στην πραγματικότητα έκοψε μόνο ένα μέρος του λοβού του αυτιού. Η αποδεκτή εκδοχή είναι ότι ο καλλιτέχνης ακρωτηριάστηκε με ξυράφι μετά από διαμάχη με τον φίλο του Paul Gauguin στην Αρλ και από ένα επεισόδιο κρίσης, όπου και οι δύο έμεναν τα Χριστούγεννα του 1888. Άλλοι υποστηρίζουν πως του το έκοψε ο Gauguin κατά λάθος και «σκαρφίστηκαν» την ιστορία για να μην γίνουν ρεζίλι. Ο van Gogh απαθανάτισε την πληγή του στην «Αυτοπροσωπογραφία του με Επίδεσμο στο Αυτί».

4. Το πιο διάσημο έργο του το δημιούργησε μέσα σε άσυλο

Το «Starry Night», αναμφισβήτητα το πιο διάσημο έργο του, το ζωγράφισε σε άσυλο στο Saint-Remy-de-Provence της Γαλλίας. Έκανε εισαγωγή εθελοντικά στον εαυτό του εκεί για να ανακάμψει από τη νευρικό κλονισμό του το 1888. Ο πίνακας απεικονίζει τη θέα από το παράθυρο του υπνοδωματίου του. Είναι μέρος της μόνιμης συλλογής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης από το 1941.

5. Η Jeanne Calment, ο μεγαλύτερος άνθρωπος που έζησε ποτέ, τον είχε γνωρίσει

Γεννημένη το 1875, η Jeanne Calment είχε τη μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη ανθρώπινη διάρκεια ζωής όταν πέθανε το 1997 στα 122. Έζησε τη ζωή της στην Arles της Γαλλίας, όπου ο van Gogh πέρασε χρόνο το 1888. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ο van Gogh εισήλθε σε ένα κατάστημα που είχε ο θείος της Calment για να αγοράσει χρώματα. Η Calment περιέγραψε αργότερα τον van Gogh ως «βρώμικο, άσχημα ντυμένο και δυσάρεστο» και πως όλοι τον ονόμαζαν «τρελό».

6. Η ζωή του είναι γνωστή μέσα από τις επιστολές του

Ο van Gogh έγραψε πάνω από 800 επιστολές κατά τη διάρκεια της ζωής του στον αδελφό, τον Theo και τους φίλους του Paul Gauguin και Emile Bernard. Αυτές οι επιστολές αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών σχετικά με τη ζωή του van Gogh και παρέχουν ένα παράθυρο στον κόσμο του. Η πλειονότητα των επιστολών δημοσιεύθηκε το 1914.

7. Αυτοκτόνησε το 1890

Στις 27 Ιουλίου 1890, ο van Gogh πυροβόλησε τον εαυτό του στο στήθος και πέθανε 2 ημέρες μετά. Πιστεύεται ότι οι πυροβολισμοί πραγματοποιήθηκαν στο χωράφι όπου ζωγράφιζε. Πληγωμένος, κατάφερε να περπατήσει πίσω στην κατοικία του στο Auberge Ravoux, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία από δύο γιατρούς. Ωστόσο, τελικά πέθανε από μόλυνση. Σύμφωνα με τον αδερφό του Theo, τα τελευταία του λόγια ήταν «La tristesse durera toujours», που σημαίνει:

«Η θλίψη θα διαρκέσει για πάντα».

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits