REAL LIFE WHO

Jeanne Louise Calment: Μαθήματα ζωής από την μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα που έζησε ποτέ στον κόσμο


Εύα Κονδύλη

5 Μαρτίου 2021

Jeanne Louise Calment: Μαθήματα ζωής από την μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα που έζησε ποτέ στον κόσμο
H κυρία Jeanne Louise Calment, είχε μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη ανθρώπινη διάρκεια ζωής: 122 χρόνια, 164 ημέρες. Η μακροζωία της προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και ιατρικές μελέτες για την υγεία και τον τρόπο ζωής της.

H κυρία Jeanne Louise Calment, είχε τη μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη ανθρώπινη διάρκεια ζωής: 122 χρόνια, 164 ημέρες. Η μακροζωία της προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, κυρίως για τις ιατρικές μελέτες γύρω από την υγεία και τον τρόπο ζωής της.

Γεννήθηκε στην Αρλ της Γαλλίας, στις 21 Φεβρουαρίου 1875. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε όταν ήταν 14 ετών. Ήταν τότε που συνάντησε τον Vincent van Gogh. «Ήταν βρώμικος, άσχημα ντυμένος και δυσάρεστος», θυμήθηκε σε μια συνέντευξη που δόθηκε το 1988.

Σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία, η Calment ξεπέρασε τόσο την κόρη της, όσο και τον εγγονό της. Το 1988, σε ηλικία 113 ετών, αναφέρθηκε ευρέως ότι ήταν το παλαιότερο ζωντανό άτομο και το 1995, σε ηλικία 120 ετών, ανακηρύχθηκε το γηραιότερο άτομο που είχε ζήσει ποτέ.

Παντρεύτηκε στα 21 και ο πλούτος του συζύγου της, της επέτρεψε να ζήσει χωρίς να εργαστεί ποτέ. Σε όλη της τη ζωή φρόντιζε το δέρμα της με ελαιόλαδο και μια σκόνη από πούδρα.

Όταν ήταν 85 ετών, ξεκίνησε ξιφασκία και συνέχισε να κάνει ποδήλατό μέχρι τα 100. Στην ηλικία των 114 ετών, πρωταγωνίστησε σε μια ταινία για τη ζωή της, ενώ σε ηλικία 115 ετών είχε μια χειρουργική επέμβαση στο γοφό της.

Σε ηλικία 117 ετών έκοψε το κάπνισμα, το οποίο ξεκίνησε στην ηλικία των 21 ετών το 1896. Δεν το εγκατέλειψε για λόγους υγείας. Ο λόγος της ήταν ότι δεν ήθελε να ζητήσει από κάποιον να την βοηθήσει να ανάψει ένα τσιγάρο όταν ήταν σχεδόν τυφλή.

Το 1965, η Jeanne ήταν 90 ετών και δεν είχε κληρονόμους. Υπέγραψε μια συμφωνία για να πουλήσει το διαμέρισμά της σε έναν 47χρονο δικηγόρο που ονομάζεται André-François Raffray. Συμφώνησε να της καταβάλει μηνιαίο ποσό 2.500 φράγκων, υπό τον όρο ότι θα κληρονομήσει το διαμέρισμά της μετά το θάνατό του.

Ωστόσο, ο Raffray όχι μόνο κατέληξε να πληρώνει τη Jeanne για 30 χρόνια, αλλά στη συνέχεια πέθανε πριν από εκείνη, στην ηλικία των 77 ετών. Η χήρα του ήταν νομικά υποχρεωμένη να συνεχίσει να πληρώνει την κυρία Calment μέχρι το τέλος των ημερών της.

Αφού ο αδελφός της, ο γαμπρός της και ο εγγονός της πέθαναν, η Calment δεν είχε υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ζούσε μόνη της από την ηλικία των 88 μέχρι λίγο πριν από τα 110α γενέθλιά της, όταν αποφάσισε να μετακομίσει σε γηροκομείο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Up Pocket (@uppocket)

Η Jeanne διατήρησε έντονες νοητικές ικανότητες και όταν ρωτήθηκε για τα 120α γενέθλιά της τι είδους μέλλον περίμενε να έχει, η απάντησή της ήταν «ένα πολύ σύντομο».

Η Calment πέθανε από απροσδιόριστες αιτίες στις 4 Αυγούστου 1997. Οι New York Times ανέφεραν ότι είχε καλή υγεία, αν και σχεδόν τυφλή και κωφή, μόλις έναν μήνα πριν από τον θάνατό της.

Εδώ είναι τα Μαθήματα ζωής από την Jeanne Louise Calment:

«Είμαι ερωτευμένη με το κρασί».

«Όλα τα μωρά είναι όμορφα».

«Νομίζω ότι θα πεθάνω από το γέλιο».

«Ο καλός Κύριός μας, με έχει ξεχάσει».

«Έχω μόνο μία ρυτίδα και κάθομαι πάνω της».

«Δεν φοράω μάσκαρα, γελάω μέχρι δακρύων συχνά».

«Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι, μην ανησυχείτε γι 'αυτό».

«Κρατάτε πάντα το χαμόγελό σας. Έτσι εξηγώ τη μακροζωία μου».

«Βλέπω κακά, ακούω κακά, και νιώθω κακά, αλλά όλα είναι καλά».

«Έχω μια τεράστια επιθυμία να ζήσω και μια μεγάλη όρεξη να φάω, ειδικά γλυκά».

«Έχω πόδια από σίδηρο, αλλά για να σου πω την αλήθεια, αρχίζουν να σκουριάζουν και να λυγίζουν λίγο».

«Πήρα ευχαρίστηση όταν μπορούσα. Έπραξα καθαρά και ηθικά και χωρίς λύπη. Είμαι πολύ τυχερή».

«Το να είσαι νέος είναι μια κατάσταση του νου, δεν εξαρτάται από το σώμα κάποιου. Στην πραγματικότητα είμαι ακόμη νεαρό κορίτσι, απλά δεν δείχνω τόσο ωραία τα τελευταία 70 χρόνια».

Στο τέλος της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος είπε: «Κυρία, ελπίζω να ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο», στην οποία απάντησε η Jeanne: «Γιατί όχι; Δεν είσαι τόσο μεγάλος, θα είσαι ακόμα εδώ!».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr