Οι CHÓRES της Μαρίνας Σάττι ετοιμάζουν μια ξεχωριστή μουσική παράσταση και μας εξήγησαν όλους τους λόγους που πρέπει να τη δεις

ValeriaIsaeva

100 γυναίκες επί σκηνής, 13 έως 55 χρονών, αναμένεται να δώσουν μια ξεχωριστή μουσική παράσταση- ύμνο στην ψυχική και σωματική δύναμη της γυναίκας, αναβιώνοντας τραγούδια παραδοσιακά για τον καλύτερο σκοπό

Τις CHÓRES πρέπει να τις δεις επί σκηνής για να αισθανθείς ολοκληρωτικά την παρουσία τους αλλά και τον παλμό, το συναίσθημα και την ένταση της φωνής τους. Η γυναικεία χορωδία, που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι το 2018 με σκοπό την εκπαίδευση στη μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι, τον χορό και την υποκριτική καθώς και την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη, σε περιμένει να την ανακαλύψεις από κοντά σε μια ειδική μουσική παράσταση στις 29 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.  

Στην παράσταση: «Είχα καρδιά που άνθιζε», η παράδοση ενώνεται με το σήμερα με έναν σχεδόν μαγευτικό τρόπο μέσα από κάθε ξεχωριστή ερμηνεία που γίνεται για την ενίσχυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Οι CHÓRES θα τραγουδήσουν επί σκηνής μαζί με μέλη του Συλλόγου και με όχημα τη μουσική θα μας μεταφέρουν από τόπο σε τόπο της Ελλάδας, αναδεικνύοντας διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, δίνοντάς τους νέα πνοή με την ακαπέλα πολυφωνική ερμηνεία τους και το χαρακτηριστικό ηχόχρωμά τους.

Από τότε που δημιουργήθηκαν, θα λέγαμε πως περιηγούνται σε μια μουσική διαδρομή μέσα από διάφορα είδη και πολιτισμούς. Εξερευνούν, πειραματίζονται και συνδέουν διαφορετικά ήθη και παραδόσεις, καταργώντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα με τη χρήση όποιου εκφραστικού μέσου έχουν στη διάθεσή τους. 

Με αφορμή τη μουσική παράσταση που έρχεται σε λίγες μέρες, μιλήσαμε μαζί τους και όσα μας είπαν ξεχωριστά για τη σύνθεση και την ταυτότητα της ομάδας στην οποία ανήκουν, έχουν συλλογικό ενδιαφέρον και πολύπλευρο νόημα. 

Mαρίνα Σάττι (καλλιτεχνική διεύθυνση χορωδίας CHÓRES)

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να συμμετέχουν γυναίκες ηλικίας 13-55 χρονών στη χορωδία; Τι είναι αυτό που τις ενώνει μεταξύ τους και ποιο το κριτήριο συμμετοχής τους;

Η ιδέα για τη συγκρότηση του συνόλου «CHÓRES» προέκυψε από την πρωτοβουλία μου, πριν τέσσερα χρόνια, να διοργανώσω μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου. Αυτή προσείλκυσε το ενδιαφέρον πολλών νέων γυναικών, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν περισσότερα για το πολυφωνικό τραγούδι. Οι CHÓRES συγκροτήθηκαν, έτσι, το 2018, με τη φιλοδοξία να αποτελέσουν ένα φυτώριο καλλιτεχνών, απευθυνόμενο σε κορίτσια και γυναίκες όλων των ηλικιών, που μοιράζονται την αγάπη για την πολυφωνική παραδοσιακή μουσική.

Η χορωδία μας επιδιώκει να προωθεί την παραδοσιακή μουσική μέσω της παραγωγής σύγχρονων έργων, τα οποία συνδυάζουν σύγχρονη αισθητική με αναφορές και αναμνήσεις από το παρελθόν. Ταυτόχρονα, επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο, μυώντας τα μέλη της χορωδίας στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική, καλλιεργώντας την κοινωνική τους αντίληψη και οικοδομώντας μεταξύ τους μια ισχυρή κοινότητα αμοιβαίας υποστήριξης και ενδυνάμωσης.

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δημιουργικές διέξοδοι για τις γυναίκες στην εποχή μας, και μάλιστα για μεγαλύτερες γυναίκες που θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό -όπως μια χορωδία; Θα ήθελες να εξελίξεις την ιδέα των CHÓRES  και σε άλλα πράγματα; 

Στις CHÓRES κάθε επιμέρους μονάδα αποκτά τη δυνατότητα και τον χώρο να ανακαλύψει τη δική της προσωπική φωνή, να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά της και να αποκτήσει τη μοναδική της θέση μέσα στο σύνολο. Γι’ αυτό και μετά από τέσσερα έτη εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και αδιάκοπης μελέτης, η χορωδία σήμερα αριθμεί περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 15 έως 55 ετών, οι οποίες εξασκούνται, με κεντρικό άξονα τη μουσική, σε πλήθος διαφορετικών εκφραστικών τεχνών σε εβδομαδιαία βάση. Πέρα από το πολυφωνικό τραγούδι, οι CHÓRES διδάσκονται κινησιολογία, υποκριτική, μουσική ανάγνωση και ρυθμολογία, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν όλα τα εκφραστικά τους μέσα και να πειραματιστούν στη σύνθεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών.

Ποια θεωρείς ότι είναι η θέση του women empowerment πια στην Ελλάδα; Πόσο έχει διαμορφώσει τη σημερινή εποχή και πόσο το έχουμε ακόμη ανάγκη;

Θεωρώ το women empowerment εξαιρετικά σημαντικό. Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον τομέα. Σε πληθώρα κοινωνικών τομέων, οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται ακόμη και σήμερα: στην πολιτική, στα ανώτερα κλιμάκια επιχειρήσεων, ακόμη και στο χώρο του πολιτισμού, όπου υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Το women empowerment, όμως, είναι κάτι ευρύτερο από την τυπική ισότητα των φύλων και τα ζητήματα ίσης εκπροσώπησης. Περιλαμβάνει την καταπολέμηση μη τυπικών (και αόρατων συχνά) εμποδίων στη γυναικεία αυτοπραγμάτωση. Ο πολιτισμός, καθώς και η εκπαίδευση, είναι πολύ σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση του women empowerment και της γυναικείας αυτοπραγμάτωσης.

Στη γυναικεία χορωδία CHÓRES, το women empowerment έχει κεντρικό ρόλο. Τα μέλη έχουν δημιουργήσει τη δική τους κοινότητα, όπου αναπτύσσονται με κάθε δυνατό τρόπο η δημιουργικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αγάπη για τη μάθηση και η συμμετοχή σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης. Άλλωστε, το ίδιο το όνομα
του συνόλου, chórεs/κόρες, φανερώνει την ιδιομορφία της κοινότητας που έχει οικοδομηθεί μεταξύ των μελών/κορών. Αυτό το αίσθημα συλλογικότητας ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και αυτοπεποίθησης.

Θεωρείς πως η δύναμη της φωνής (μεταφορικά και κυριολεκτικά) είναι ικανή να αλλάξει ουσιαστικά κάποια πράγματα;

Η καθεμία από εμάς έχει τη δική της, μοναδική φωνή. Όταν όμως ενώνουμε τις φωνές μας, ακούγονται ακόμη πιο δυνατά! Ευχόμαστε αυτή τη φορά οι φωνές μας να φτάσουν μέχρι κάθε γυναίκα και όλες μαζί να μεταδώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Ήταν τιμή μας που συμμετείχαμε σε αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία! Σας περιμένουμε την Τετάρτη 29 Ιουνίου στην Τεχνόπολη για καλό σκοπό. 100 CHÓRES επί σκηνής θα τραγουδήσουν μαζί με τις γυναίκες από το Σύλλογο Άλμα Ζωής για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου.

Δέσποινα Κοντοζανή (μέλος χορωδίας CHÓRES)

Από πότε είσαι μέλος των CHÓRES, τι σε έκανε να θες να συμμετάσχεις και ποια η εμπειρία σου μέχρι σήμερα;

Είμαι ενεργό μέλος στις CHÓRES από το 2017. Γνώριζα τη Μαρίνα από παλιά, και θεώρησα πως θα είναι όμορφο και εποικοδομητικό ένα μουσικό ταξίδι κοντά της. Και δικαιώθηκα! Μέχρι σήμερα έχω μάθει πολλά πράγματα, έχω διευρύνει τους μουσικούς μου ορίζοντες και έχω βελτιώσει κατά μεγάλο βαθμό την τεχνική μου, και σε αυτό βοηθάει ανεπανάληπτα το χορωδιακό τραγούδι. Χρωστάμε πολλά στις μαέστρους μας, που ειδικά μέσα στην πρώτη καραντίνα, ασχολήθηκαν προσωπικά με καθεμιά μας, λύνοντας απορίες και ωθώντας μας να γίνουμε καλύτερες φωνητικά και μουσικά. Οι CHÓRES είναι μεγάλο σχολείο

Μαρίνα Εμμανουηλίδου (μέλος χορωδίας CHÓRES)

Τι κρατάς από την επικοινωνία σου με τις υπόλοιπες γυναίκες; Υπάρχουν πράγματα που μάθατε η μία στην άλλη, πώς επέδρασε σε εσένα η επικοινωνία μεταξύ σας;

Αυτό που σχεδόν 4 χρόνια μετά συνεχίζει να με κρατάει και να με κερδίζει στις CHÓRES, είναι ότι είμαστε μια οικογένεια, υπάρχει υποστήριξη και αγάπη μεταξύ μας. Υπάρχει γυναικεία αλληλεγγύη και girl power και η δυναμική που αναπτύσσεται φαίνεται από μακριά. Μέσα από τις CHÓRES έχω συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, περιοδείες και ταξίδια, όλα με αφορμή το πολυφωνικό τραγούδι. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω χορό και κινησιολογία, να κάνω μαθήματα υποκριτικής, ρυθμικής αγωγής, και τραγουδιού, με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι λοιπόν μερικές ώρες την εβδομάδα που ξεχνιέσαι από την υπόλοιπη ζωή σου. Είσαι εκεί, κανείς αυτό που σε ευχαριστεί, μαζί με ανθρώπους που μοιράζεστε την ίδια τρέλα και αγάπη!

Αλκμήνη Μπασακάρου (μέλος χορωδίας CHÓRES)

Η συνύπαρξή μου με τα κορίτσια αποτελεί για μένα μια πολύτιμη συνθήκη. Οι διαφορές μας -στην ηλικία, στη μουσική αφετηρία, στα ακούσματα- από τη μία με εμπνέουν και μου διδάσκουν διαρκώς νέα στοιχεία, τα οποία παρατηρώ και θαυμάζω σε καθεμία από αυτές. Παράλληλα, όμως, είναι τόσα αυτά που μας ενώνουν, τόσες οι σκέψεις κι οι ανησυχίες που μοιραζόμαστε γύρω από την ανάγκη μας να τραγουδάμε και να υπάρχουμε σε ένα σύνολο, τόσα τα κοινά εμπόδια που συναντάμε σ’ αυτήν την πορεία, που η επικοινωνία μας αποκτά μια θεραπευτική δράση. Με το να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, βοηθάμε η μία την άλλη να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της και να εξελιχθεί.

Mατίνα Γλενή (μέλος χορωδίας CHÓRES)

Μπαίνοντας σε αυτήν την ομάδα αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή ότι μπορούσα να επικοινωνήσω με πολλές κοπέλες, να μοιραστώ κοινά ενδιαφέροντα και  προβληματισμούς  σε κοινωνικό αλλά και σε μουσικό επίπεδο, να κάνω φιλίες που με ενέπνευσαν να δημιουργήσω μαζί τους. Οι Κυριακάτικες πρόβες μας, πέρα από τη  διαδικασία της εκμάθησης καινούργιων κομματιών, σημαίνουν και ένα σταθερό ραντεβού για να βρισκόμαστε μεταξύ μας.

Χριστίνα Πουπάλου (μαέστρος χορωδίας CHÓRES)

Η γνωριμία και συνεργασία μου με τις γυναίκες του «Άλμα Ζωής» ενίσχυσε την αίσθηση της αλληλοβοήθειας, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών. Παράλληλα μου απέδειξε ότι η επαφή μας με τη μουσική και το τραγούδι δεν είναι μόνο ένας τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και μια ευκαιρία να συνδεθούμε, να γνωριστούμε, να γελάσουμε και να αισθανθούμε μια μεγάλη και ισχυρή ομάδα.

Δέσποινα Κοντοζανή (μέλος χορωδίας CHÓRES)

Πώς θα περιέγραφες με λίγες λέξεις την παράσταση που ετοιμάζετε για τις 29/6; 

Η παράσταση αυτή είναι μια πολύ δημιουργική και όμορφη πρωτοβουλία. Όλο αυτό το εγχείρημα είναι σημαντικό και για το «Άλμα Ζωής» αλλά και για εμάς, τις κόρες, γιατί υμνεί τη δύναμη της γυναίκας, ψυχική και σωματική. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που θα συμπράξουμε επί σκηνής με τόσο δυνατές και αξιοθαύμαστες γυναίκες! Ανυπομονούμε!

Ειρήνη Πατσέα (μαέστρος χορωδίας CHÓRES)

Τι να περιμένει να δει το κοινό από αυτή τη μουσική σύμπραξη;

Η συναυλία αυτή θα είναι ένας θριαμβευτικός εορτασμός της γυναικείας ζωής, μέσα από την μουσική μας παράδοση, προερχόμενη από κάθε γωνιά της χώρας, μέσα από το τραγούδι, που είναι τέχνη αρχέγονη και κοινωνική. Μέσα από την παρουσία πολλών, δυνατών και ευαίσθητων γυναικών πάνω σε μια κοινή σκηνή, θα μοιραστούμε στιγμές κατάνυξης αλλά και ευδαιμονίας!

Ζοζεφίνα Τζονάκα, Survivor- Εκπαιδευμένη Εθελόντρια Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Πώς αποφάσισες να ενώσεις τη φωνή σου με εκείνη των CHÓRES; 

Κατ’ αρχάς είναι τιμή μου να βρίσκομαι στην ομάδα τους. Αυτή η γυναικεία χορωδία που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι αναβιώνει τραγούδια παραδοσιακά με μοναδικό τρόπο. Δεν είναι μόνο το πολυφωνικό τραγούδι που είναι εντυπωσιακό και συνδέεται με τα Βαλκάνια και την παράδοσή τους – και όχι μόνο - είναι και ο χορός και η υποκριτική και η ευρεία καλλιτεχνική αντίληψη που διατρέχει το σχήμα. Ενώνοντας τη φωνή μου με τις δικές τους, αισθάνομαι ότι ακουγόμαστε δυνατά και στέλνουμε ένα ηχηρό αλλά μελωδικό μήνυμα σε κάθε γυναίκα  ενάντια στον φόβο και την προκατάληψη για τον καρκίνο του μαστού. 

Πώς μπορεί να βοηθηθεί ένας ασθενής μέσα από την τέχνη; Ποια είναι η δική σου εμπειρία;

Η θεραπεία μέσω τέχνης βασίζεται, ουσιαστικά, στην αλληλεπίδραση σώματος και νου. Το τραύμα που βιώνει κανείς, μπορεί να εκφραστεί με εικόνες, κινήσεις του σώματος, μελωδίες και εκφράσεις προσώπου χωρίς να είναι αναγκαία η αποτύπωσή του με λέξεις.

Όταν δυσκολευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον λόγο για να εκφράσουμε τον πόνο που βιώνουμε, μπορεί μέσω της Εικαστικής θεραπείας, μέσω της ζωγραφικής αναπαράστασης των σκέψεων να αποφορτιστούμε από τα αρνητικά συναισθήματα.

Με την Μουσικοθεραπεία ο ρυθμός, η ένταση και οι παλμοί βρίσκονται στην καρδιά μας, στην αναπνοή μας και στις κινήσεις μας και δίνουμε διέξοδο στον εσωτερικό πόνο. Από την άλλη η Δραματοθεραπεία, βοηθά στην κατανόηση και ανακούφιση από το τραύμα μέσα από τη θεραπευτική χρήση του συμβολισμού και δίνεται μία άλλη οπτική επεξεργασίας και συμφιλίωσης μαζί του.

Η δική μου εμπειρία συνδέεται με τον χορό. Από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τον χορό για να εκφραστεί και να θεραπευτεί. Το δικό μου σώμα βίωσε πόνο και απώλεια. Προσπάθησα μέσα από την κίνηση να δώσω σχήμα και νόημα στο τραύμα και να ανασύρω μνήμες και συναισθήματα που είχαν παγώσει.  «Όταν χορεύεις, γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου», λέει κάπου ο Κ.Π. Καβάφης.

«Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!». Τι σημαίνει αυτή η φράση για σένα με βάση τα προσωπικά σου βιώματα;

Αυτή η φράση αποκτά νόημα για μένα μόνο όταν εκφράζεται στον πληθυντικό αριθμό. Ο καρκίνος του μαστού είναι γυναικεία υπόθεση, πρόκειται για μια σαφή αναφορά στη δύναμη της γυναικείας κοινότητας και του σεβασμού στην ιδιαίτερη προσωπικότητα της καθεμιάς χωρίς ηλικιακά όρια. Μέσω των ομάδων, των συλλόγων και ειδικά μέσω του συλλόγου Άλμα Ζωής ξεκινά η ρωγμή στο κέλυφος της μοναχικότητας μέχρι το άπλετο φως να διαπεράσει τα σκοτάδια του πόνου, της μοναξιάς, της απόγνωσης.  

Κι αυτό συμβαίνει όταν έχω την ευκαιρία να μοιραστώ εμπειρίες και να επαναπροσδιορίσω το παρόν μου με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία συμμετέχοντας σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης που είναι ένας σπουδαίος παράγοντας ενσυναίσθησης και παρηγοριάς σε αυτήν την περιπέτεια διεκδίκησης της ζωής. 

Τι θέλεις να δει ο κόσμος μέσα από τη συγκεκριμένη μουσική παράσταση;

Όταν ενώνω την υπόσταση, τη φυσική μου παρουσία, τη φωνή μου με τις φωνές άλλων γυναικών δηλώνω ότι είμαι εδώ, γίνομαι «ορατή». Ξορκίζω τα φαντάσματα. Διώχνω μακριά τον φόβο και την προκατάληψη. Και την ίδια στιγμή στέλνω ηχηρό αλλά μελωδικό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, «προσέξτε τους εαυτούς σας, φροντίστε το σώμα σας και βάλτε στη ζωή σας την πρόληψη που σώζει…». 

Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Ποιο ήταν το βασικό έναυσμα υλοποίησης της παράστασης που θα δούμε στις 29/6;

Το βασικό έναυσμα για την υλοποίηση της παράστασης ήταν το πρόγραμμα «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!», που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas, να ολοκληρωθεί με μια ενέργεια που θα μετέδιδε το μήνυμα της γυναικείας αλληλοϋποστήριξης και ενδυνάμωσης, με έναν πολύ δυνατό και ιδιαίτερο τρόπο.  Η συνένωση 100 γυναικείων φωνών της χορωδίας CHÓRES με τις φωνές μελών του Συλλόγου -  γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού - μέσα από την τέχνη του πολυφωνικού τραγουδιού, εμπεριέχει έναν πολύ δυνατό συμβολισμό: τη δύναμη της συνεργασίας και της συλλογικότητας. Επιπλέον, αναδεικνύει και υπενθυμίζει σε κάθε γυναίκα ότι ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλες και όλους, αλλά αν διαγνωστεί έγκαιρα έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης και οι γυναίκες πάνω στη σκηνή είναι το ζωντανό παράδειγμα

«Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί», αλλά πόσο εύκολο είναι να ενωθούμε, τι είναι σημαντικό για εσάς να καταλάβει ο κόσμος για τη δύναμη της ενωμένης δύναμης; Ειδικά ως γυναίκα, πόσο σημαντική είναι για εσάς η αλληλεγγύη ανάμεσα στις γυναίκες;

Το «Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί» είναι ένα μήνυμα με κυριολεκτικό και μεταφορικό περιεχόμενο. Το φορτίο μιας δύσκολης κατάστασης, όπως ο καρκίνος του μαστού, γίνεται λιγότερο βαρύ όταν σε όλη την πορεία της ασθένειας υπάρχουν δίπλα σου άνθρωποι που σε στηρίζουν τόσο σε πρακτικά θέματα όσο και συναισθηματικά, ενώ η δύναμη, η θέληση και η πίστη σε έναν σκοπό υπερπολλαπλασιάζονται όταν ο σκοπός είναι κοινός για πολλούς.

Αρκετές γυναίκες, όταν ήρθαν αντιμέτωπες με την ασθένεια κι ένιωσαν ότι χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους, και πιθανόν και την ίδια τους τη ζωή, πήραν ελπίδα, δύναμη και πολύ κουράγιο όταν μίλησαν με μια άλλη γυναίκα που είχε βιώσει την ίδια εμπειρία και στεκόταν μπροστά της πολλά χρόνια μετά την ασθένεια, ζωντανή και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Η γυναικεία αλληλοϋποστήριξη και η συμπόρευση μέσα από συλλογικότητες οδηγούν στη συνεργασία, στη συναίνεση, στον σεβασμό της διαφορετικότητας, στην ανθεκτικότητα ενώ συμβάλλουν και  στην κοινωνική συνοχή.

Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφερθεί σε κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού που θα παρακολουθήσει την παράσταση;

Κάθε γυναίκα που θα παρακολουθήσει αυτή την παράσταση θα ήθελα να εισπράξει στην πράξη ότι δεν είναι μόνη, ότι το Άλμα Ζωής είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας και μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε γυναίκα, χωρίς προϋποθέσεις. Επίσης, από αυτή την υπέροχη σύμπραξη με τις CHÓRES θα ήθελα η ομορφιά των τραγουδιών που θα ερμηνεύσουν όλες όσες θα είναι πάνω στη σκηνή να μεταφερθεί στο σώμα και την ψυχή κάθε γυναίκας και να μετουσιωθεί σε δύναμη.

Από τη συνολική σας εμπειρία, τι πιστεύετε ότι ορίζει τελικά τη δύναμη μιας γυναίκας που ξεπερνάει την περιπέτειά της;

Σε πολλές γυναίκες η ασθένεια λειτουργεί με έναν «απελευθερωτικό» τρόπο. Ανακαλύπτουν δυνάμεις που δεν γνώριζαν ότι είχαν, επανακαθορίζουν τη ζωή τους, επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους, αναγνωρίζουν τις ανάγκες τους, μαθαίνουν να αγαπούν περισσότερο τον εαυτό τους, δεν αφήνουν τον χρόνο να προσπερνά. Μοιάζει σαν όλα να επανατοποθετούνται περισσότερο αρμονικά με τα θέλω και τις προτιμήσεις τους και να οδηγούνται σε καλύτερη ποιότητα ζωής, με πιο συνειδητό τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μουσική συνάντηση της Τετάρτης (29 Ιουνίου)

Οι CHÓRES συνεργάζονται με 3+6 επιφανείς συνθέτες, με τον καθένα τους να προσεγγίζει και να τιμά την παράδοση με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Ο τζαζίστας, Πέτρος Κλαμπάνης, κάνει ανασκαφή στο παρελθόν αναπολώντας τα παιδικά του βιώματα από τις χορωδίες και μαντολινάτες των νησιών του Ιονίου και γυρίζει πίσω σε αυτές με τραγούδια από τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά, μέσα από τον σημερινό, μουσικό του εαυτό.

Ο εθνομουσικολόγος, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, εμπνέεται από τις ανώνυμες μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και του Καυκάσου και τις συνδυάζει με στίχους από την ελληνική δημοτική ποίηση της Κέρκυρας, της Κάσου, της Κρήτης και της Μάνης, ακουμπώντας σε διαχρονικά και πανανθρώπινα θέματα, όπως ο χαμένος έρωτας, η αγάπη, το μοιρολόι και το νανούρισμα.

Ο λόγιος συνθέτης, Φίλιππος Τσαλαχούρης, επεξεργάζεται τραγούδια από τη συλλογή «Τραγούδια των Δωδεκανήσων» του σπουδαίου, ελβετού μουσικού και λαογράφου της παραδοσιακής μας μουσικής, Σαμουέλ Μπω-Μποβύ.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τις λόγιες επεξεργασίες των: Νίκος Κυπουργός, Μάρθα Μαυροειδή, Άλκης Μπαλτάς, Άκης Τριανταφύλλου, Χρήστος Σαμαράς και Lajos Bárdos.

Πρόγραμμα

Πέτρος Κλαμπάνης

Επτά τραγούδια του Ιονίου
Δύο ήλιοι δυο φεγγάρια, Μέσης, Καλλιώρα να χουν οι ελιές, Είχα καρδιά που άνθιζε, Παραπότζι.
Μουσική διδασκαλία: Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Πατσέα
Μουσική  διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

Τα πάθη μου να γράψω
Δίχως μαχαίρια και σπαθιά, Νανούρισμα, Τα πάθη μου να γράψω, Γλυκομιλιά, Σε μελετά τ’ αχείλι μου.
Μουσική διδασκαλία: Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Πατσέα
Μουσική  διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα

Φίλιππος Τσαλαχούρης

Δωδεκανησιάκα τραγούδια
Παραξύπνημα, Κοντομπλεγμένη λεμονιά, Σαρανταπέντε λεμονιές, Μάνα, ήρτεν η άνοιξη, ο βοσκός κι ο βασιλιάς, Κάτω στη Ρόδο, Κάτω στ’ άγριο περιβόλι.
Μουσική διδασκαλία - διεύθυνση: Χριστίνα Πουπάλου

Νίκος Κυπουργός, Μάρθα Μαυροειδή, Άλκης Μπαλτάς, Άκης Τριανταφύλλου, Χρήστος Σαμαράς και Lajos Bárdos.

Τραγούδια από όλη την Ελλάδα
Πλένω στο κρύο ρέμα (Ν. Κυπουργός), Κοιμάσαι κόρη μ’ (Μ. Μαυροειδή), Τραγούδι των πουλιών, Χελιδονίσματα (Α. Μπαλτάς), Γιατί πουλί μου (Α. Τριανταφύλλου), Κόκκινη κλειστή δεμένη, Η λυγερή, Τί να το καμ’ η μάνα σου, Αγία Μαρίνα (Α. Μπαλτάς), Άστραψεν η ανατολή, Μηλίτσα (Χ. Σαμαράς), Πεντοζάλι, Ικαριώτικος, Τρεις κοπέλες λυγερές (Lajos Bárdos), Κλήδονας, Το Μαργούδι (Μ. Μαυροειδή).

Μουσική διδασκαλία, Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
Κινησιολογία: Σταύρος Ίκμπαλ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι
Διεύθυνση παραγωγής: Νάντια Σαμαρά
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μαρίνα Σακελλαρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πάρις Κωνσταντινίδης, Μαρίνα Σακελλαρίου
Ηχοληψία: Ekelon

Info

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ώρα:20:00
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων από το δίκτυο της Viva
Πρόσβαση
Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 035, 049, 227, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Τμήμα των εσόδων θα προσφερθεί για την ενίσχυση του σκοπού και του έργου του Συλλόγου. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της χορωδίας CHÓRES, του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και του Προγράμματος «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!», της Novartis Hellas, με στόχο την υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών μέσα από την τέχνη.