REAL LIFE WORKING GIRL

Οι επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους η εργασία από το σπίτι είναι τόσο εξαντλητική


21 Ιανουαρίου 2021

Οι επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους η εργασία από το σπίτι είναι τόσο εξαντλητική

Η εργασία από το σπίτι έχει γίνει εξαιρετικά  συχνή στην εποχή της πανδημίας, όμως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι εντελώς κουραστική. Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε παρατηρήσει ότι το να βρίσκεστε σε τηλεδιάσκεψη όλη μέρα είναι εξαντλητικό. 

Από τη μία πλευρά, είναι σημαντικό - τώρα, περισσότερο από ποτέ - να διατηρηθεί η διαπροσωπική σχέση και να μιλάτε με βιντεοκλήση με άλλα άτομο. Ωστόσο, οι συνεχείς εικονικές συναντήσεις είναι πιο κουραστικές από τις συνηθισμένες προσωπικές αλληλεπιδράσεις. 

Πιο συγκεκριμένα η έλλειψη της γλώσσας του σώματος δημιουργεί προκλήσεις στην εξ αποστάσεως εργασία. Σύμφωνα με την αρχή της επικοινωνίας του Δρ. Albert Mehrabian , απορροφάμε μόνο επτά τοις εκατό από τις λέξεις, 38 τοις εκατό από την τονικότητα και 55 τοις εκατό από τη γλώσσα του σώματος κατά την επικοινωνία. Είμαστε υποσυνείδητα προσανατολισμένοι στη συλλογή σημάτων, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να έχουμε κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης και εντελώς αδύνατο να τα διακρίνουμε μέσω τηλεφώνου. 

Για παράδειγμα στην περίπτωση της βιντεοκλήσης, όπου μόνο το πρόσωπο του συναδέλφου σας είναι ορατό, η φυσιολογία μας προσπαθεί απεγνωσμένα να συλλάβει περισσότερα σήματα της γλώσσας του σώματος. Φυσικά, δεν μπορούμε να τα εκλάβουμε, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε περισσότερες ενεργειακές δαπάνες και εξάντληση.

Εάν από την άλλη μεριά αν πρόκειται να μιλήσετε στο τηλέφωνο γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι δεν χρειάζεται να ψάχνετε σήματα της γλώσσας του σώματος και έτσι εστιάζετε μόνο στις λέξεις και στην τονικότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η επικοινωνία και η κατανόηση να είναι καλύτερες.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι το αβέβαιο περιβάλλον το οποίο αντιμετωπίζουμε όλοι μας και μας έχει θέση σε λειτουργία επιβίωσης. Όλη αυτή η κατάσταση ενεργοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στις συμπεριφορικές και συναισθηματικές αποκρίσεις, με αποτέλεσμα να παράγεται η αδρεναλίνη.

Φανταστείτε να περπατάτε στη ζούγκλα, γνωρίζοντας ότι ένα αρπακτικό μπορεί να αναπηδήσει από λεπτό σε λεπτό - σε παρόμοιο περιβάλλον νιώθει πως βρίσκεται και το νευρικό μας σύστημα, ανάλογα  φυσικά με την κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Ουσιαστικά το σώμα σας, σας λέει ότι πρέπει να είστε συνέχεια σε επιφυλακή.

Άρα λόγω όλων αυτών των παραγόντων, όσοι εργάζεστε από το σπίτι ξοδεύετε επιπλέον ενέργεια, χωρίς να το γνωρίζετε και νιώθετε λιγότερο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr