Cara Delevingne: Πως η τοξικομανής μητέρα της καθόρισε ολόκληρο τον ψυχικό της κόσμο

To background πίσω από τα ψυχικά προβλήματα της Cara Delevingne

Αυτό το κορίτσι σίγουρα δεν έχει περάσει και λίγα. Μπορεί οι περισσότεροι να έβλεπαν ένα πανέμορφο και επιτυχημένο μοντέλο, πίσω όμως από αυτό το πρόσωπο, κρύβεται μια ιστορία που πραγματικά θα μπορούσε να γυριστεί και ταινία. Ερχόμενοι βέβαια στο σήμερα, όλα αυτά τα τραύματα και τα βιώματα της Cara Delevingne έχουν φάνει, με αποκορύφωμα την εμφάνιση της στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, όπου προκάλεσε ανησυχία. 

 

Κανείς δεν έχει ξεχάσει σε τι κατάσταση βρέθηκε το νεαρό μοντέλο στο αεροδρόμιο πριν από λίγες ημέρες. Τόσο αλλόκοτη και παράξενη συμπεριφορά αλλά και όσο αφορά την εικόνα της, ήταν εντελώς παραμελημένη. Το πρόβλημα μάλιστα δεν ήταν μόνο αυτό. Κοντινά της πρόσωπα είχαν δηλώσει πως πλέον δεν είναι συνεργάσιμη, καθώς δεν μπορεί καν να κάνει μπάνιο, αλλά ούτε και να φάει. Η απουσία της από τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Μόδας στην Νέα Υόρκη, ήρθε να επιβεβαιώσει όλα όσα γράφονται για κακή ψυχική κατάσταση του νεαρού μοντέλου.

 

Η νέα της συλλογή με τον Karl Lagerfeld μάλιστα, παρουσιάστηκε χωρίς την ίδια να είναι παρών, ενώ συνέχιζε να απουσιάζει και από εκδηλώσεις βραβειών στις οποίες ήταν καλεσμένη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ψυχική κατάσταση της Cara Delevingne, είναι στα χειρότερα της, με φίλες της όπως η Margot Robbie να την επισκέπτονται στο σπίτι της και να φεύγουν από εκεί φανερά προβληματισμένες, ανήσυχες και με δάκρυα στα μάτια.

 

Οι εικόνες και τα βίντεο από την τελευταία φορά που ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε την Delevingne, μιλούν από μόνες τους και το υλικό αυτό, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, τονίζοντας την σημασία της ψυχικής υγείας, πόσο μάλλον σε άτομα που εκτίθενται στα φώτα της δημοσιότητας.Τι έχει προηγηθεί όμως και το γνωστό μοντέλο έφτασε σε αυτήν την κατάσταση; Αλλά και πως τα τραυματικά παιδικά της χρόνια την έχουν καθορίσει;

Τα παιδικά χρόνια της Cara ξεκίνησαν σε μια, όπως η ίδια περιγράφει, οικογένεια ανώτερης τάξης, ως η μικρότερη κόρη του εργολάβου ακινήτων Charles Delevingne και της κοσμικής Pandora Delevingne. Πήγε σε ένα οικοτροφείο που κόστιζε 13.000 λίρες το τετράμηνο, στο Hampshire, αλλά η οικογενειακή ζωή δεν ήταν καθόλου τέλεια και μάλιστα ήταν «αρκετά θλιβερή», σύμφωνα με το μοντέλο.

Ο εθισμός της μητέρας της Cara Delevingne στην ηρωίνη 

Η μητέρα της πάλευε με τον εθισμό στην ηρωίνη και την ψυχική ασθένεια, ενώ μεγάλωνε την Cara και τις δύο μεγαλύτερες αδελφές της, την Poppy, 36 ετών, και την Chloe, 37 ετών. Η Cara στο παρελθον, είχε μιλήσει για τον εθισμό της μητέρας της στην ηρωίνη και την τραυματική υποτροπή στο παρελθόν. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Vogue, η σταρ μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και τον αντίκτυπο που είχε ο εθισμός της μητέρας της σε εκείνη. «Μεγάλωσα στην ανώτερη τάξη, σίγουρα», είπε η Cara στη βίβλο της μόδας. «Η οικογένειά μου ασχολιόταν με τα πάρτι και τις ιπποδρομίες. Μπορώ να καταλάβω ότι είναι διασκεδαστικό για κάποιους. Εγώ ποτέ δεν το απόλαυσα». Ερωτηθείσα για τον υποτροπιάζοντα εθισμό της μητέρας της στην ηρωίνη, η Cara παραδέχτηκε πως την είχε αλλάξει ως άτομο. «Διαμορφώνει την παιδική ηλικία κάθε παιδιού του οποίου ο γονιός έχει εθισμό» είπε.

«Μεγαλώνεις πολύ γρήγορα επειδή είσαι γονιός των γονιών σου. Η μητέρα μου είναι ένα απίστευτα δυνατό άτομο με τεράστια καρδιά και τη λατρεύω. Αλλά δεν είναι κάτι από το οποίο βελτιώνεσαι, δεν νομίζω. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σταματήσει και είναι καλά τώρα, αλλά όχι στη δική μου περίσταση. Ακόμα παλεύει».

Σε άλλη της συνέντευξη, έχει πει πως ο εθισμός της μητέρας της έκανε την παιδική της ηλικία «πολύ αγχωτική. Όλοι έχουν κάτι που περνούν με την οικογένειά τους. Η ζωή μου αισθάνομαι ότι ήταν πολύ αγχωτική, γιατί υπήρχε αρκετό χάος, χωρίς να είμαι σίγουρη αν οι άνθρωποι ήταν καλά ή όχι».

Η μητέρα της διαγνώστηκε αργότερα με διπολική διαταραχή - μια κατάσταση που έμεινε απαρατήρητη για χρόνια και την οδήγησε μερικές φορές κοντά στον θάνατο. Η Chloe Delevingne δήλωσε κάποτε στους Sunday Times: «Πρέπει να ήμουν περίπου 13 ετών όταν η μαμά με έβαλε κάτω για να μου πει τι ήταν η διπολική διαταραχή. Αλλά πάντα το γνώριζα. Και ο εθισμός της όταν ήταν νεότερη είχε επιπτώσεις στο σώμα της, οπότε είχε να αντιμετωπίσει πολλές σωματικές ασθένειες.

Ως αποτέλεσμα του εθισμού και της απουσίας της μητέρας της, η Cara ήρθε απίστευτα κοντά με τις μεγαλύτερες αδελφές της Poppy και Chloe. Η τριάδα παρέμεινε κοντά από μικρή ηλικία, αφού αναζήτησαν παρηγοριά η μία στην άλλη για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον εθισμό της Pandora, αλλά η Poppy επέμεινε ότι δεν είναι «θυμωμένη» με τη μητέρα τους, καθώς βλέπει τον εθισμό ως «ασθένεια» και όχι ως επιλογή ζωής.

Αποκάλυψε συγκεκριμένα: «Είναι σαν τον καρκίνο, μια ασθένεια, και οι άνθρωποι πρέπει να το δουν ως τέτοιο. Έτσι, όταν με ρωτάνε "Είσαι θυμωμένη με τη μαμά σου;", λέω "Όχι, δεν υπάρχει λόγος να είμαι θυμωμένη"».

«Υπήρχαν δύσκολες στιγμές. Ήμουν 12 ετών όταν άρχισαν να συμβαίνουν όλα, που είναι η εποχή κατά την οποία χρειάζεσαι πραγματικά μια μαμά: σου έρχεται περίοδος, θέλεις να μάθεις τι σημαίνει σεξ» εξομολογείται. Διηγήθηκε πως η μικρή Cara κοιμόταν μαζί της για χρόνια, καθώς τα τρία κορίτσια φρόντιζαν η μία την άλλη. «Η Cara ήταν έξι χρόνια μικρότερη. Κοιμόταν στο κρεβάτι μου για χρόνια. Κυριολεκτικά έστριβε το σώμα της γύρω από το δικό μου όταν προσπαθούσα να κοιμηθώ. Το να έχουμε η μία την άλλη ήταν τόσο, τόσο ζωτικής σημασίας», είπε.

Kαι όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Η μητέρα της χρειάστηκε στην συνέχεια να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από την ενήλικη ζωή της και την Cara να αρνείται να φάει το φαγητό της, διαμαρτυρόμενη για την απουσία της μητέρας της. Οι διατροφικές διαταραχές, οι ψυχικές ασθένειες, η κατάθλιψη και το bullying στο σχολείο, δεν άργησαν επίσης να φανούν.

Η ίδια δήλωσε στο Esquire: «Είμαι πολύ καλή στο να καταπιέζω τα συναισθήματα και να φαίνομαι καλά. Ως παιδί, ένιωθα ότι έπρεπε να είμαι καλή και δυνατή επειδή η μαμά μου δεν ήταν. Έτσι, όταν έφτασα να μπω στην εφηβεία, όπου εκτός από τις ορμόνες υπήρχαν και η πίεση και η επιθυμία να τα πάω καλά στο σχολείο -για τους γονείς μου, όχι για μένα-, έπαθα ψυχική κατάρρευση», είχε δηλώσεις σε συνέντευξη της.

Όταν πια η Delevigne έφτασε στην εφηβεία και την ηλικία των 15, μπορούσε να καταλάβει πλέον καλά, ποια είναι η κατάσταση της μητέρας της, τον εθισμό της και λίγο αργότερα η ίδια εμφανίζει κατάθλιψη και προσπαθεί να κάνει κακό στον εαυτό της. Οι απόπειρες αυτοκτονίας δεν λείπουν. Μαζί με την κατάθλιψη, η Cara δέχτηκε bullying στο σχολείο για το αγορίστικο στυλ της και τη δυσπραξία της. Η ίδια είπε: «Αν φορούσα τα ρούχα που μου άρεσαν, με τα κοντά μου μαλλιά, όλοι θα νόμιζαν ότι ήμουν αγόρι. Το μισούσα. Παρόλο που έμοιαζα με αγόρι και συμπεριφερόμουν σαν αγόρι, δεν ήμουν αγόρι».

Στην συνέχεια δεν άντεξε, εγκατέλειψε το σχολείο. Παρότι ξεκίνησε αγωγή για την κατάθλιψη, όλα αυτά επηρέασαν και την σεξουαλικότητα της.

Είπε στο «Esquire» ότι ήταν μια «αρκετά αναμμένη έφηβη», μέχρι που άρχισε να παίρνει φάρμακα. «Σταμάτησα τότε να έχω σεξουαλικά συναισθήματα για οποιονδήποτε. Έχασα πολλά από τα 16 έως τα 18 μου». Λίγο αργότερα αποκαλύπτει την πανσεξουαλικότητα της: «Μου πήρε πολύ καιρό να αποδεχτώ την ιδέα, μέχρι που ερωτεύτηκα για πρώτη φορά ένα κορίτσι στα 20 μου και αναγνώρισα ότι έπρεπε να το αποδεχτώ. Οι γυναίκες είναι αυτό που με εμπνέει απόλυτα, αλλά ήταν και η πτώση μου».

Μιλώντας στη Vogue το 2015, είχε δηλώσει το εξής: «Το θέμα είναι ότι, αν έβρισκα ποτέ έναν άντρα που θα μπορούσα να ερωτευτώ, θα ήθελα να τον παντρευτώ και να κάνω τα παιδιά του. Κι αυτό με φοβίζει πάρα πολύ, γιατί νομίζω πως είμαι εντελώς τρελή και πάντα ανησυχώ ότι ένας άντρας θα φύγει μόλις με γνωρίσει πραγματικά, αληθινά».

H δημοσιότητα της Cara Delevingne και η αυτοαμφισβήτηση της 

Μπορεί η Cara εγκαταλείποντας το σχολείο να γράφτηκε σε γνωστό πρακτορείο μοντέλων και από εκεί να είδε την μια της επιτυχία να διαδέχεται την άλλη, ωστόσο η φήμη ναι μεν έφερε μεγαλύτερο εγωισμό, αλλά στη συνέχεια "η ιδέα μου για τον εαυτό μου έπεσε", είπε χαρακτηριστικά. «Έτσι, μου άρεσε το πρόσωπο που οι άλλοι πίστευαν ότι ήμουν, αλλά τον πραγματικό μου εαυτό τον μισούσα τόσο πολύ».

Στα γενέθλια της το 30χρονο πλέον μοντέλο, δήλωσε ποσό έκπληκτη ήταν που τα κατάφερε να φτάσει μέχρι την συγκεκριμένη ηλικία, ενώ δεν παρέλειψε να πει ποσό δύσκολη ήταν για εκείνη η δεκαετία των 20 της. Ποιος ξέρει με τι άλλο θα έρθει αντιμέτωπο αυτή η προσωπικότητα ;