UPDATE

Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα με βομβαρδισμούς σε σπίτια – Κραυγή αγωνίας για το νοσοκομείο Αλ Κοντς


JTeam

31 Οκτωβρίου 2023

Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα με βομβαρδισμούς σε σπίτια – Κραυγή αγωνίας για το νοσοκομείο Αλ Κοντς
Splash News
Ο ισραηλινός στρατός σφυροκόπησε και το βράδυ της Δευτέρας τη Λωρίδα της Γάζας. Αναφορές για πολλούς νεκρούς μετά τις επιθέσεις

Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Al Jazeera, μετά από ακόμη μια νύχτα ανηλεών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, στην πόλη Ράφα, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση σε σπίτι. Ένα άλλο χτύπημα σε κτίριο κατοικιών στη Ράφα, στοίχισε τη ζωή σε εννέα άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμα περισσότερων. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν επίσης κατά τους χθεσινοβραδινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή al-Zawaida στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό μιας κατοικίας στη συνοικία αλ Ζαϊτούν.

Επίσης, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ένα κτίριο κατοικιών στοχοποιήθηκε και σκοτώθηκαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένα εξάχρονο παιδί. Σύμφωνα με παλαιστινιακές αναφορές, τραυματίστηκαν 9 άτομα. Η WAFA ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν είναι πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς αρκετοί παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων.

Γάζα: Αγωνία για το νοσοκομείο

Να σημειωθεί ότι η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι.

«Είναι συνεχή τα πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας στην περιοχή Τελ αλ Χάουα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κοντς», τόνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας. «Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό», τονίστηκε στη συνέχεια. Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως η περιοχή βομβαρδιζόταν και το βράδυ της Κυριακής. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή αυτή «βαθιά ανησυχητική», καθώς έκρινε πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω Twitter. Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Γάζα: «Κόλαση επί Γης»

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».

Χρησιμοποίησε απόφθεγμα του άλλοτε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, ο οποίος το 1954 είχε πει πως ο διεθνής οργανισμός «δεν δημιουργήθηκε για να πάμε στον παράδεισο, αλλά για να σωθούμε από την κόλαση».«Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη», είπε χαρακτηριστικά ο Μανσούρ.

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 3.000 και πλέον στο νότιο τμήμα του, όπου το Ισραήλ διέταξε να μετακινηθούν οι κάτοικοι της Γάζας, «εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

Από τη μεριά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Ανάμεσα στις «υποδομές» που επλήγησαν από τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν όπλα, θέσεις και εγκαταστάσεις. Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου εντείνει τις ανησυχίες πως ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή.

Στο σπίτι ηγέτη της Χαμάς

Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Aroura στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, γύρω από το σπίτι της οικογένειας του Saleh Al-Arouri, αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, πριν την ανατινάξουν, σύμφωνα με το Al Jazeera. Δεν ήταν σαφές εάν υπήρξαν θύματα από την επιδρομή στην Αρούρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς Aida, Al-Azza και Dheisheh, επεκτείνοντας περαιτέρω την επιδρομή τους νωρίς την Τρίτη σε πολλές άλλες περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τις τελευταίες ημέρες, κωμοπόλεις και πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης έχουν γίνει μάρτυρες κλιμάκωσης των επιδρομών, μερικές από τις οποίες έγιναν θανατηφόρες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης σκοτωθεί την ίδια περίοδο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Reader.gr