Έρευνα αποδεικνύει ότι οι πολλές ώρες ύπνου ίσως οδηγούν σε άνοια

Pexels/ Mikhail Nilov

Ο ύπνος για περισσότερες από 8 ώρες αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Μάθαμε ότι το σκάλισμα της μύτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Τώρα, μια νέα έρευνα σημειώνει ότι το πόσες ώρες κοιμόμαστε αλλά και πότε πέφτουμε για ύπνο, μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμφάνιση άνοιας στη ζωή μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Geriatrics Society.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από την Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι ο ύπνος για περισσότερες από 8 ώρες αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 69%, ενώ ο ύπνος πριν από τις 21:00 - και όχι πριν από τις 22:00 ή αργότερα, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά δύο φορές. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, συνολικά 97 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 3,7 ετών – από τους 2.000 ηλικιωμένους στην Κίνα που συμμετείχαν στην έρευνα, και κατά την έναρξη της μελέτης δεν είχαν άνοια. Οι ερευνητές, τόνισαν ότι «η γνωστική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθεί σε ηλικιωμένους που αναφέρουν παρατεταμένο χρόνο στο κρεβάτι και προχωρημένο χρόνο ύπνου, ιδίως σε ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 60 έως 74 ετών».

Ο Δρ Ρούι Λίου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το επαρχιακό νοσοκομείο Shandong του Πανεπιστημίου Shandong στην Jinan της Κίνας, σημείωσε ότι στο μέλλον, η έρευνα θα «μπορεί να διευκρινίσει εάν η μέτρια μείωση του χρόνου στο κρεβάτι και η καθυστέρηση του χρόνου που πηγαίνει κάποιος για ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής και στην καθυστέρηση της εμφάνισης άνοιας σε ηλικιωμένους». 

Ακόμα ένα αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι οι ηλικιωμένοι Κινέζοι πολίτες που ζουν σε αγροτικές περιοχές τείνουν να πηγαίνουν νωρίτερα για ύπνο, να ξυπνούν νωρίτερα, να κοιμούνται λιγότερο και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με τους Δυτικούς και τους κατοίκους των πόλεων. 

Προφανώς, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς ήταν σύντομη η περίοδος παρακολούθησης των συμμετεχόντων.