«Μία Οικογενειακή Υπόθεση» από τη φαμίλια Ξυλούρη

Τρεις γενιές κρατούν τα ηνία και κατέχουν δικαιωματικά την πρωτοκαθεδρία στη κρητική μουσική. Ο Νίκος Ξυλούρης και ο αδερφός του, Ψαραντώνης είναι δυο ονόματα ταυτισμένα με τους ήχους της κρητικής λύρας και του λαούτου. H σκυτάλη πέρασε γενναία και επάξια στην δεύτερη και τρίτη γενιά.

Στην «Οικογενειακή Υπόθεση» (A Family Affair) της Αγγελικής Αριστομενοπούλου, μια ταινία ντοκουμέντο για τη μουσική παράδοση της οικογένειας, παρακολουθούμε υλικό από την την σύγχρονη πορεία των ενεργών Ξυλούρηδων μεταξύ Ελλάδας & Αυστραλίας. Η σχέση της οικογένειας των Ξυλούρηδων με τη μουσική προσφέρει άφθονο (εθνογραφικό, καλλιτεχνικό και ανθρωπολογικό) υλικό, το οποίο η σκηνοθέτις εκμεταλλεύεται με μεράκι και συναίσθημα.

Με καθαρή κινηματογραφική ματιά, μετά από περίπου δυόμισι χρόνια "μαθητείας" κοντά τους, αποτυπώνει την απλή καθημερινότητα ξεχωριστών ανθρώπων και, όπως και στην «Ταξιδιάρα Ψυχή», ξετρυπώνει από μέσα της μια φιλοσοφία ζωής βασισμένη στη συλλογικότητα και την καλλιτεχνική δημιουργία ως βαθύ ριζωμένο βίωμα.