UPDATE #NOW

Η νοσταλγική ιστορία του drive- in cinema, που άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά σαν σήμερα, το 1933


Έλενα Κρητικού

6 Ιουνίου 2020

Η νοσταλγική ιστορία του drive- in cinema, που άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά σαν σήμερα, το 1933

Αυτές τις ημέρες, η Αθήνα καλωσορίζει τη δυναμική επιστροφή του drive- in cinema με τεράστιες οθόνες και νότες νοσταλγίας.

Η πόλη μας αποκτά τον πρώτο drive- in κινηματογράφο μετά από δεκαετίες ενώ ο πρώτος στον κόσμο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του σαν σήμερα, στις 6 Ιουνίου του 1933 στο Camden του New Jersey.

Η πρωτότυπη ιδέα, που αγαπήθηκε από παράνομα και μη, ζευγαράκια, και από τους ρομαντικούς της εποχής της κάθε δεκαετίας που ακολούθησε, έμελλε να επιστρέψει δυναμικά στην Αθήνα του σήμερα, ως μέρος της "νέας κανονικότητας" μετά την πανδημία. Τα πρώτα ραντεβού στη Γλυφάδα, στον λόφο του Λυκαβηττού και σε άλλες μυστικές γωνιές της Αθήνας θα δώσουν άλλη πνοή στο διαφορετικό καλοκαίρι, που όλοι καλούμαστε να ζήσουμε φέτος. 

Αυτοκίνητα παρκαρισμένα κάτω από τον έναστρο ουρανό και στιγμές μαγείας υποδέχονται το δυναμικό comeback, που ήδη έχει κατακτήσει τις καρδιές των Αθηναίων. Με αφορμή όμως τη σημερινή μέρα, ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τον πρώτο drive- in κινηματογράφο, που έφερε παγκοσμίως, τεράστιες εισπράξεις και αποδοχή από το κοινό; Η πρώτη κινηματογραφική προβολή σε «Drive In» στην ιστορία έγινε στις 6 Ιουνίου του 1933, στο Camden του New Jersey. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πωλητής αυτοκινήτων Richard Hollingshead Jr σκέφτηκε να στήσει έναν κινηματογράφο στον δρόμο μπροστά από το σπίτι του, καθώς η μητέρα του ήταν αρκετά εύσωμη και δεν μπορούσε να βολευτεί στα κλασσικά καθίσματα των cinema.

https://instagram.com/p/aO3HDOhQY3/

Θέλοντας να την κάνει να απολαύσει κι εκείνη τις ταινίες, στερέωσε έναν προβολέα στο καπό του αυτοκινήτου του, έδεσε τις άκρες ενός άσπρου πανιού στους κορμούς δύο δέντρων και έντυσε μουσικά την προσπάθεια του μέσω ενός ραδιοφώνου που έβαλε πίσω από την «οθόνη». Το εισιτήριο ήταν 25 cents ανά αυτοκίνητο, προκειμένου κάθε παρέα να μπορεί να απολαύσει για πρώτη φορά, ταινία κάτω από τα αστέρια, και συγκεκριμένα τη βρετανική κωμωδία Wives Beware.

Η ευρηματική ιδέα αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και εκατοντάδες «Drive In» σινεμά άρχισαν να εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο σλόγκαν ήταν «όλη η οικογένεια είναι ευπρόσδεκτη, όσο ζωηρά κι αν είναι τα παιδιά σας». Φυσικά, ο κινηματογράφος κάτω από τα αστέρια άρχισε να διαδίδεται έντονα και να αποκτά όλο και περισσότερους fans με το πέρασμα του χρόνου.

Το απόγειο του «Drive In Cinema» στις δεκαετίες ’50 και ’60

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, τα «drive in» έφτασαν στο απόγειό τους. Το μεγαλύτερο ήταν το «All Weather Drive In» στη Νέα Υόρκη, στο οποίο χωρούσε 2.500 αυτοκίνητα και είχε δικό του εστιατόριο και παιδική χαρά. Ως μέρος της αμερικανικής κουλτούρας, ο συγκεκριμένος τρόπος διασκέδασης άρχισε να γίνεται όλο και πιο αγαπητός κυρίως, στους έφηβους της εποχής, οι οποίοι έβρισκαν την παρακολούθηση μιας ταινίας ως το ιδανικό ραντεβού, καθώς τα χρόνια εκείνα ήταν δύσκολο για ένα νεαρό ζευγάρι να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο και εκεί φυσικά, ήταν προστατευμένοι από τα αδιάκριτα βλέμματα του κόσμου.

https://instagram.com/p/CBBiOUXgJCh/

Ωστόσο, η ιδιωτική τηλεόραση με την εμφάνισή της, μείωσε την προσέλκυση των ατόμων σε αυτό το είδος κινηματογράφου, προκαλώντας μία σημαντική μείωση των επισκεπτών. Έτσι, πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες, που για να μπορέσουν να κρατήσουν, αλλά και να αυξήσουν την πελατεία τους, άρχισαν να προβάλλουν πορνό και αισθησιακές ταινίες. Η τελική παρακμή του «drive in Movie Theater» ήταν ζήτημα χρόνου, ήταν σαν ένα "όνειρο θερινής νυκτός", που άρχισε να αργοσβήνει. 

Η νοσταλγική επαναφορά στο σήμερα 

Το «Drive In» στην Ελλάδα, απέκτησε ευρεία φήμη κυρίως τη δεκαετία 1975- 1985, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Εκείνη την εποχή, τα αμάξια στη χώρα μας ήταν αρκετά ακριβά και όταν η αγορά αυτοκινήτου έγινε πιο προσιτή, τα «Drive In» είχαν ήδη κλείσει.

https://instagram.com/p/CBAAljAJTDC/

H πανδημία φυσικά, επαναφέρει νότες νοσταλγίας μέσα από το «Drive In», που εδώ και λίγες ημέρες, είναι ανοιχτό και πάλι, στο κοινό. Σε πολλές χώρες, όπως στην Αμερική και τη Γερμανία, έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους, τηρώντας ωστόσο όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας. Τα εισιτήρια έχουν ήδη αρχίσει να εξαντλούνται ενώ όλοι μιλούν για μια σταδιακή και πάλι άνθιση της μόδας του κινηματογράφου, που μέχρι πρότινος, έτεινε να εξαφανιστεί.

Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά θα είναι και γεμάτο όμορφες εκπλήξεις και ανατροπές που συνδυάζουν αλλοτινές εποχές με τη σημερινή, δίνοντας άλλη ατμόσφαιρα στο σήμερα.