VIDEO

«Πάρε το γόνατό σου από τον λαιμό μας» - 8:46 λεπτά σιγής κράτησαν φίλοι και συγγενείς του George Floyd σε τελετή μνήμης του


The Jennettes

5 Ιουνίου 2020

«Πάρε το γόνατό σου από τον λαιμό μας» - 8:46 λεπτά σιγής κράτησαν φίλοι και συγγενείς του George Floyd σε τελετή μνήμης του

Φίλοι, συγγενείς και γνωστές προσωπικότητες έδωσαν το παρών στην τελετή μνήμης του George Floyd και κράτησαν 8:46 λεπτά σιγής, όσο δηλαδή πατούσε τον λαιμό του George Floyd με το γόνατό του ο λευκός αστυνομικός, με αποτέλεσμα ο 46χρονος να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Τελετές στη μνήμη του έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και σε άλλες πολιτείες, ενώ η κηδεία του είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη. «Σκεφτείτε τι περνούσε ο George ξαπλωμένος εκεί για αυτά τα 8 λεπτά, ικετεύοντας για τη ζωή του. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι», είπε ο αιδεσιμότατος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα, Al Sharpton, ο οποίος εκφώνησε έναν δυναμικό επικήδειο, καλώντας τη «λευκή Αμερική» να «κατέβει από τους λαιμούς μας». Μπροστά του βρισκόταν το χρυσό φέρετρο του Floyd, ενώ πίσω σε οθόνη, προβάλλονταν graffiti με το πρόσωπο του 46χρονου.

https://youtu.be/CGVN5F_BQK0

«Ο λόγος που ποτέ δεν μπορούσαμε να είμαστε αυτοί που θέλαμε και ονειρευόμαστε, είναι επειδή κρατούσατε το γόνατό σας πάνω στον λαιμό μας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι οποιοσδήποτε άλλος. Αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε το γόνατό σας από τον λαιμό μας. Αυτό που συνέβη στον Floyd συμβαίνει κάθε ημέρα σε αυτή τη χώρα στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής. Είναι ώρα να σηκωθούμε στο όνομα του George και να πούμε "βγάλτε το γόνατό σας από τους λαιμούς μας"», τόνισε ο Sharpton. 

Στην ομιλία του, ο Sharpton στράφηκε και κατά του Donald Trump, για τη φωτογράφιση που έκανε αυτή την εβδομάδα μπροστά από εκκλησία, κοντά στον Λευκό Οίκο. «Κρατούσε τη Βίβλο στο χέρι του. Κηρύττω από τότε που ήμουν μικρό αγόρι. Δεν έχω δει ποτέ κάποιον να κρατά τη Βίβλο με αυτό τον τρόπο. Πρώτα από όλα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη Βίβλο σαν σκηνικό αντικείμενο. Και δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν τον George με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο αιδεσιμότατος.

Δήλωσε παράλληλα όμως, ότι πλέον νιώθει περισσότερη ελπίδα από ποτέ. «Είδα σε κάποιες περιπτώσεις ότι οι λευκοί διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από τους μαύρους. Ξέρω ότι αυτή είναι μια διαφορετική εποχή. Είδα ανθρώπους στη Γερμανία να διαδηλώνουν για τον George Floyd στο Λονδίνο μπροστά από το κοινοβούλιο. Αυτή είναι η ώρα να χτίσουμε τη λογοδοσία στο σύστημα της δικαιοσύνης. Αυτή τη φορά δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να αλλάξουμε όλο το σύστημα της δικαιοσύνης», τόνισε.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/Reuters